TÜRKSAT-5B uydusu uzaya fırlatıldı

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 19.12.2021 - 11:29, Güncelleme: 19.12.2021 - 12:19
 

TÜRKSAT-5B uydusu uzaya fırlatıldı

TÜRKSAT-5B uydusu uzaya fırlatıldı
  İSTANBUL, (DHA) - TÜRKSAT-5B uydusu, Florida Cape Canaveral üssünden SpaceX Falcon-9 roketi ile uzaya fırlatıldı. Türksat-5B uydusunda ASELSAN tarafından yüzde 100 yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen veri aktarım ekipmanları yer aldı. Türksat-5B uydusundaki Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanları ASELSAN tarafından öz kaynaklı Ar-Ge projesi olarak geliştirildi. ASELSAN ürünü iki ekipmanın uydu üzerinde yerli ve milli olarak geliştirilen ve Türkiye’nin teknolojisini temsil eden ürünler olması ayrı bir anlam kazandırdı. ASELSAN tarafından geliştirilen ekipmanlar üretilip tüm testlerden geçtikten sonra, Airbus Fransa Toulouse tesislerine gönderildi. Airbus tarafından ekipmanların uyduya entegrasyonları ve uydu seviyesi tüm testleri de başarıyla tamamlandı. Eylül 2018’de başlayan proje kapsamında ekipmanlar taahhüt edilen zamanda teslim edildi. Projede kapsamında uzay sektöründe uzun yıllardır aktif bir şekilde yer alan uluslararası firmalarla yakın çalışma sayesinde, dokümanların uzay standartlarına uygun hazırlanması ve sınıflandırılması, Uzay Kalifiye Baskı Devre Kartlarının milli olarak üretilmesi, Uzay Kalifiye Üretim süreçlerinin doğrulanması ve birçok farklı kapsamlı yeni sürecin kalifikasyon süreçlerine dahil edilmesi gibi önemli tecrübe kazanımları sağlandı. BİR SONRAKİNE DE HAZIR TÜRKSAT6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi TÜBİTAK 1007 Programı esaslarına uygun şekilde yürütülüyor. ASELSAN, Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT-6A Projesinde Ku-Bant Görev Yükü ve X-Bant Uydu Haberleşme Görev Yüklerinin geliştirilmesinden sorumlu olarak görev yapıyor. Proje kapsamında uydu uçuş modeli görev yükleri panelleri üzerine görev yüklerinin montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlanarak, TUSAŞ Tesislerine sevk edildi. TUSAŞ tesislerinde yapılacak Uçuş Modeli uydu seviyesi entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlandıktan sonra, birçok ilki barındıran TÜRKSAT-6A uydusunun 2023 yılında fırlatılması ve 15 yıl sürecek görevine yörüngesinde başlaması hedefleniyor.    
TÜRKSAT-5B uydusu uzaya fırlatıldı

 

İSTANBUL, (DHA) - TÜRKSAT-5B uydusu, Florida Cape Canaveral üssünden SpaceX Falcon-9 roketi ile uzaya fırlatıldı. Türksat-5B uydusunda ASELSAN tarafından yüzde 100 yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen veri aktarım ekipmanları yer aldı.

Türksat-5B uydusundaki Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanları ASELSAN tarafından öz kaynaklı Ar-Ge projesi olarak geliştirildi. ASELSAN ürünü iki ekipmanın uydu üzerinde yerli ve milli olarak geliştirilen ve Türkiye’nin teknolojisini temsil eden ürünler olması ayrı bir anlam kazandırdı.

ASELSAN tarafından geliştirilen ekipmanlar üretilip tüm testlerden geçtikten sonra, Airbus Fransa Toulouse tesislerine gönderildi. Airbus tarafından ekipmanların uyduya entegrasyonları ve uydu seviyesi tüm testleri de başarıyla tamamlandı.

Eylül 2018’de başlayan proje kapsamında ekipmanlar taahhüt edilen zamanda teslim edildi. Projede kapsamında uzay sektöründe uzun yıllardır aktif bir şekilde yer alan uluslararası firmalarla yakın çalışma sayesinde, dokümanların uzay standartlarına uygun hazırlanması ve sınıflandırılması, Uzay Kalifiye Baskı Devre Kartlarının milli olarak üretilmesi, Uzay Kalifiye Üretim süreçlerinin doğrulanması ve birçok farklı kapsamlı yeni sürecin kalifikasyon süreçlerine dahil edilmesi gibi önemli tecrübe kazanımları sağlandı.

BİR SONRAKİNE DE HAZIR

TÜRKSAT6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi TÜBİTAK 1007 Programı esaslarına uygun şekilde yürütülüyor. ASELSAN, Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT-6A Projesinde Ku-Bant Görev Yükü ve X-Bant Uydu Haberleşme Görev Yüklerinin geliştirilmesinden sorumlu olarak görev yapıyor.

Proje kapsamında uydu uçuş modeli görev yükleri panelleri üzerine görev yüklerinin montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlanarak, TUSAŞ Tesislerine sevk edildi. TUSAŞ tesislerinde yapılacak Uçuş Modeli uydu seviyesi entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlandıktan sonra, birçok ilki barındıran TÜRKSAT-6A uydusunun 2023 yılında fırlatılması ve 15 yıl sürecek görevine yörüngesinde başlaması hedefleniyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.