Sandıklı'da patates hasadında sona gelindi

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 16.10.2023 - 10:50, Güncelleme: 16.10.2023 - 10:50
 

Sandıklı'da patates hasadında sona gelindi

Sandıklı'da patates hasadında sona gelindi
  Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)- AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde temmuzda başlayan patates hasadının sonuna yaklaşıldı. Kasım ayının ilk haftasına kadar hasadın tamamlanması beklenirken, patatesler 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da temmuzda başlayan patates hasadında sona gelindi. Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adapazarı, Kocaeli gibi Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. 800'ün üzerinde patates üreticisinin 40 bin dekar alanda ekim yaptığı ilçede, dekarda 2 ile 5 ton civarında üretilen patatesin kilogramı şu anda 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. 'YAĞIŞLARDAN DOLAYI REKOLTEDE DÜŞÜKLÜK VAR' Patates üreticilerinden Necati Aydoğan, bu seneki hasadın sonlarına yaklaşıldığını söyleyerek, "Şu anki söktüğümüz patates 'riviera' cinsi tohumluk patates. İkinci ekim yapmıştık. Daha önce burada arpa vardı. Arpayı haziran ayında hasat ettik yerine ikinci ürün patates ektik. Artık yılda iki ürün almaya uğraşıyoruz. Kilogramını 10 ila 11 liraya yemeklik, tohumluk patateslerimiz de kilogramı 17 ila 20 lira arasında değişiyor. Tohumumuzu da yetiştirmeye başladık. Bundan sonra kendi tohumumuzu yetiştireceğiz. Diğer bölgelere bağımlı kalmayacağız. Bu sene yağışlardan dolayı rekoltede düşüklük var. Ama zirai mücadelelerini yapan arakadalar bayağı başarılı. Rekoltemiz 2,5 ile 5 ton arası değişiyor. Bir de 'agria' cinsi patatesimiz var. Bunun fiyatı biraz daha yüksek kilogramı 16 ila 17 liraya geliyor. Sandıklı patatesimiz İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Adapazarı, Kocaeli pazarlarına sevkiyat yapılıyor. Toprak ve mevsiminden dolayı Afyon bölgesinde Sandıklı olarak vazgeçilmez bir patatesimiz var. Agria patatesi lezzet, kışa dayanıklılığı bakımından da başarılı. Bu patatesin de önemli bir yeri var" dedi. Patates hasattı yapan işçilerden Tayibe Gündoğan, "Yevmiye 400 lira ya da 350 lira veriyorlar. Sabah saat 08.00'de geliyoruz. Saat 16.00'da iş bitiyor. Tunceli'de oğlum askerlik yapıyor. Burada para kazanıyorum ona gönderiyorum. Vatanımı bekliyor. Burnu kanamadan askerliğini yapsın gelsin inşallah" diye konuştu. (DHA) FOTOĞRAFLI
Sandıklı'da patates hasadında sona gelindi

 

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)- AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde temmuzda başlayan patates hasadının sonuna yaklaşıldı. Kasım ayının ilk haftasına kadar hasadın tamamlanması beklenirken, patatesler 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor.
Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da temmuzda başlayan patates hasadında sona gelindi. Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adapazarı, Kocaeli gibi Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. 800'ün üzerinde patates üreticisinin 40 bin dekar alanda ekim yaptığı ilçede, dekarda 2 ile 5 ton civarında üretilen patatesin kilogramı şu anda 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor.
'YAĞIŞLARDAN DOLAYI REKOLTEDE DÜŞÜKLÜK VAR'
Patates üreticilerinden Necati Aydoğan, bu seneki hasadın sonlarına yaklaşıldığını söyleyerek, "Şu anki söktüğümüz patates 'riviera' cinsi tohumluk patates. İkinci ekim yapmıştık. Daha önce burada arpa vardı. Arpayı haziran ayında hasat ettik yerine ikinci ürün patates ektik. Artık yılda iki ürün almaya uğraşıyoruz. Kilogramını 10 ila 11 liraya yemeklik, tohumluk patateslerimiz de kilogramı 17 ila 20 lira arasında değişiyor. Tohumumuzu da yetiştirmeye başladık. Bundan sonra kendi tohumumuzu yetiştireceğiz. Diğer bölgelere bağımlı kalmayacağız. Bu sene yağışlardan dolayı rekoltede düşüklük var. Ama zirai mücadelelerini yapan arakadalar bayağı başarılı. Rekoltemiz 2,5 ile 5 ton arası değişiyor. Bir de 'agria' cinsi patatesimiz var. Bunun fiyatı biraz daha yüksek kilogramı 16 ila 17 liraya geliyor. Sandıklı patatesimiz İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Adapazarı, Kocaeli pazarlarına sevkiyat yapılıyor. Toprak ve mevsiminden dolayı Afyon bölgesinde Sandıklı olarak vazgeçilmez bir patatesimiz var. Agria patatesi lezzet, kışa dayanıklılığı bakımından da başarılı. Bu patatesin de önemli bir yeri var" dedi.
Patates hasattı yapan işçilerden Tayibe Gündoğan, "Yevmiye 400 lira ya da 350 lira veriyorlar. Sabah saat 08.00'de geliyoruz. Saat 16.00'da iş bitiyor. Tunceli'de oğlum askerlik yapıyor. Burada para kazanıyorum ona gönderiyorum. Vatanımı bekliyor. Burnu kanamadan askerliğini yapsın gelsin inşallah" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.