MAKÜ’de “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” Konuşuldu

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 10.11.2023 - 11:06, Güncelleme: 10.11.2023 - 11:06
 

MAKÜ’de “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” Konuşuldu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu konferans düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güngör Göçer “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu konferansını verdi. Konuşmasında Kudüs’ün Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için önemine değinen Göçer, “Üç din içinde Kudüs vazgeçilmez bir değeri atfediyor ve bu değerin sonucu olarak da özellikle Yahudiler ve Müslümanlar arasında uzun yıllardır devam eden bir çatışma alanı olarak tarihsel bir geçmişe sahip” diyerek içinde bulunduğumuz dönemle ilgili olarak da değerlendirmeler yaptı. İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulmün geçmişten günümüze geldiğini verdiği örneklerle anlatan Göçer; “İnsan hakları, Cenevre Konvansiyonu gibi batının ortaya koymuş olduğu temel insani değerlerin insan canının kutsallığı, bedenin dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü ve benzeri birçok insan haklarının bugün İsrail topraklarında uygulanmadığı bir siyasal süreç yaşıyoruz. Ve bu tamamen İsrail’in kendisini savunma hakkı olarak ifade edildiği bir dönem. Halbuki aynı batının bundan birkaç yıl önce, yani bir yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşında cam kiliselerin bombalanmasının, hastanelerin bombalanmasının ya da benzeri sivillere zarar verilmesinden kabul edilemez olduğunu söylerken, bugün Amerikalı Dışişleri Bakanı bir açıklama yaparken işte savaşların korkunç olduğunu, ama trajedilerin yaşanabileceğini söylüyor. Ve bir hamaslıyı yakalamak için 100 kişinin bulunduğu bir mülteci kampının bombalandığını ve bunun bilinip bilinmediğinin sorulduğunda evet biliyorduk ama onu yakalamalıydık şeklinde bir açıklama dahi yapılabiliyor” ifadelerini kullandı. Program, Dr. Öğr. Üyesi Güngör Göçer’e Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Arzu Demirel tarafından Teşekkür Belgesinin verilmesi ile son buldu.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güngör Göçer “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu konferansını verdi.

Konuşmasında Kudüs’ün Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için önemine değinen Göçer, “Üç din içinde Kudüs vazgeçilmez bir değeri atfediyor ve bu değerin sonucu olarak da özellikle Yahudiler ve Müslümanlar arasında uzun yıllardır devam eden bir çatışma alanı olarak tarihsel bir geçmişe sahip” diyerek içinde bulunduğumuz dönemle ilgili olarak da değerlendirmeler yaptı.

İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulmün geçmişten günümüze geldiğini verdiği örneklerle anlatan Göçer; “İnsan hakları, Cenevre Konvansiyonu gibi batının ortaya koymuş olduğu temel insani değerlerin insan canının kutsallığı, bedenin dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü ve benzeri birçok insan haklarının bugün İsrail topraklarında uygulanmadığı bir siyasal süreç yaşıyoruz. Ve bu tamamen İsrail’in kendisini savunma hakkı olarak ifade edildiği bir dönem. Halbuki aynı batının bundan birkaç yıl önce, yani bir yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşında cam kiliselerin bombalanmasının, hastanelerin bombalanmasının ya da benzeri sivillere zarar verilmesinden kabul edilemez olduğunu söylerken, bugün Amerikalı Dışişleri Bakanı bir açıklama yaparken işte savaşların korkunç olduğunu, ama trajedilerin yaşanabileceğini söylüyor. Ve bir hamaslıyı yakalamak için 100 kişinin bulunduğu bir mülteci kampının bombalandığını ve bunun bilinip bilinmediğinin sorulduğunda evet biliyorduk ama onu yakalamalıydık şeklinde bir açıklama dahi yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Program, Dr. Öğr. Üyesi Güngör Göçer’e Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Arzu Demirel tarafından Teşekkür Belgesinin verilmesi ile son buldu.

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.