Tekerlekli Araba Yatalak Buzağı Ölümlerine Dur Diyecek

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 13.12.2023 - 15:33, Güncelleme: 13.12.2023 - 15:33
 

Tekerlekli Araba Yatalak Buzağı Ölümlerine Dur Diyecek

Hayvancılık alanında pilot üniversite olarak seçilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), bu alandaki çalışmalarına yeni projeler ekleyerek devam ediyor. Hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesini görev edinen MAKÜ'lü bilim insanları, ürettikleri projelerle Burdur başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.
MAKÜ Veteriner Fakültesi akademisyenleri tarafından geliştirilen ve patent aşamasında olan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, bu projelerden bir tanesi. Tekerlekli araba projesi, Burdur ve çevre illerdeki yetiştiriciler için buzağı ölümlerinde büyük bir çözüm oldu. Yatalak buzağılara fizik tedavi imkanı sağlayan bu araç sayesinde hayvanlar, yürüme yetisini yeniden kazanıyor. MAKÜ'nün Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında yürütülen projeler arasında öne çıkan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, MAKÜ Hayvan Hastanesi ve veteriner hekimler tarafından da kullanılmaya başlandı. Buzağı ölümlerini önleme konusunda geliştirilen yatalak buzağılar için tekerlekli araba üretimi projesinin yürütücüleri, MAKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar ve İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Yıldız, MAKÜ Hayvan Hastanesine getirilen ve tedavileri yapılan buzağılar hakkında bilgi verdiler. Yatalak Buzağılar İçin Tekerlekli Araba ile Tedavi Başarısı Doç. Dr. Ramazan Yıldız, kliniğe gelen ikiz buzağılar için yapılan tedavi hakkında bilgi verdi. Yıldız, tedavi sürecini anlatırken, "Kliniğimize getirilen ikiz buzağılar ishal şikayetiyle başvurdu. İshal olduktan sonra yapılan tetkikler sonucunda buzağılara gerekli sıvı tedavileri uygulandı. İkizlerden biri iyileşti ve çiftliğe geri gönderildi. Fakat diğer buzağının uzun süre yatmaya bağlı olarak eklemlerinde dekübit yaraları oluştu ve bu yüzden ayakta duramıyordu. Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında gerçekleştirilen projelerden biri olan bu cihaz sayesinde, hayvanın altından bağlanarak ayaklarının aktive edilmesi ve fizik tedavisi mümkün hale geldi. Bu tür durumlarda, buzağıların belli aralıklarla ayakta tutularak masaj yapılması ve yürümelerinin teşvik edilmesi gerekiyor. Üniversitemiz tarafından patent başvurusu yapılan cihazımız buzağıların tedavisinde aktif olarak kullanılmaya başlandı." dedi. Buzağılarda Canlı Kalım Oranında Artış Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar, yatalak buzağılar için geliştirilen tekerlekli arabanın patent sürecinde olduğunu ve bu araba sayesinde buzağıların canlı kalım oranının arttığını belirtti. Çınar, "2019 yılında Hayvancılık Projesi kapsamında başlatılan 'yatalak buzağılar için tekerlekli araba' projemiz artık meyvelerini vermeye başladı. Patent sürecinde olan bu arabamız çeşitli kullanıcılar tarafından kullanılmaya ve değerlendirilmeye başlandı. Elde edilen verilerde buzağılarda canlı kalım oranının arttığı, iyileşme sürecinin daha kaliteli hale geldiği ve buzağıların daha rahat bir şekilde uygun ortamlarda bakıldığı görüldü." şeklinde konuştu.  
Hayvancılık alanında pilot üniversite olarak seçilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), bu alandaki çalışmalarına yeni projeler ekleyerek devam ediyor. Hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesini görev edinen MAKÜ'lü bilim insanları, ürettikleri projelerle Burdur başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.

MAKÜ Veteriner Fakültesi akademisyenleri tarafından geliştirilen ve patent aşamasında olan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, bu projelerden bir tanesi. Tekerlekli araba projesi, Burdur ve çevre illerdeki yetiştiriciler için buzağı ölümlerinde büyük bir çözüm oldu. Yatalak buzağılara fizik tedavi imkanı sağlayan bu araç sayesinde hayvanlar, yürüme yetisini yeniden kazanıyor.

MAKÜ'nün Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında yürütülen projeler arasında öne çıkan yatalak buzağılar için tekerlekli araba, MAKÜ Hayvan Hastanesi ve veteriner hekimler tarafından da kullanılmaya başlandı.

Buzağı ölümlerini önleme konusunda geliştirilen yatalak buzağılar için tekerlekli araba üretimi projesinin yürütücüleri, MAKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar ve İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Yıldız, MAKÜ Hayvan Hastanesine getirilen ve tedavileri yapılan buzağılar hakkında bilgi verdiler.

Yatalak Buzağılar İçin Tekerlekli Araba ile Tedavi Başarısı

Doç. Dr. Ramazan Yıldız, kliniğe gelen ikiz buzağılar için yapılan tedavi hakkında bilgi verdi. Yıldız, tedavi sürecini anlatırken, "Kliniğimize getirilen ikiz buzağılar ishal şikayetiyle başvurdu. İshal olduktan sonra yapılan tetkikler sonucunda buzağılara gerekli sıvı tedavileri uygulandı. İkizlerden biri iyileşti ve çiftliğe geri gönderildi. Fakat diğer buzağının uzun süre yatmaya bağlı olarak eklemlerinde dekübit yaraları oluştu ve bu yüzden ayakta duramıyordu. Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında gerçekleştirilen projelerden biri olan bu cihaz sayesinde, hayvanın altından bağlanarak ayaklarının aktive edilmesi ve fizik tedavisi mümkün hale geldi. Bu tür durumlarda, buzağıların belli aralıklarla ayakta tutularak masaj yapılması ve yürümelerinin teşvik edilmesi gerekiyor. Üniversitemiz tarafından patent başvurusu yapılan cihazımız buzağıların tedavisinde aktif olarak kullanılmaya başlandı." dedi.

Buzağılarda Canlı Kalım Oranında Artış

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar, yatalak buzağılar için geliştirilen tekerlekli arabanın patent sürecinde olduğunu ve bu araba sayesinde buzağıların canlı kalım oranının arttığını belirtti. Çınar, "2019 yılında Hayvancılık Projesi kapsamında başlatılan 'yatalak buzağılar için tekerlekli araba' projemiz artık meyvelerini vermeye başladı. Patent sürecinde olan bu arabamız çeşitli kullanıcılar tarafından kullanılmaya ve değerlendirilmeye başlandı. Elde edilen verilerde buzağılarda canlı kalım oranının arttığı, iyileşme sürecinin daha kaliteli hale geldiği ve buzağıların daha rahat bir şekilde uygun ortamlarda bakıldığı görüldü." şeklinde konuştu.

 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.