Edirne'de 131 yıllık eğitim binası, onarıma alındı

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 15.01.2024 - 16:54, Güncelleme: 15.01.2024 - 16:54
 

Edirne'de 131 yıllık eğitim binası, onarıma alındı

Edirne'de 131 yıllık eğitim binası, onarıma alındı
Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de tarihi binalarından, uzun süredir restorasyonu beklenen 131 yıllık 1'inci Murat Anadolu Lisesi binası İl Özel İdaresi tarafından tadilata alındı.  Kentte 1893 yılında Polonyalılar tarafından yapılan ve ilk olarak 'Pulak Okulu' olarak hizmet veren, 1912-1913 Balkan Harbi sırasında bir dönem hastane olarak da kullanılan tarihi 1'inci Murat Lisesi binasının onarımı için somut adım atıldı. Kaleiçi semtinin simge binalarından, uzun yıllardır dökülen dış cephe sıvalarıyla onarım bekleyen bina için harekete geçen Edirne Valiliği, ihale sürecini tamamlayarak tadilat ve onarım işlerine başladı. Tarihi binanın dış cephesinde iskele kurulurken, çatısı için de onarımlara geçildi. 'TADİLAT SÜRECİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM DEVAM EDECEK' Edirne Valiliği sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşım yaptı. Paylaşımda, "Valimiz Yunus Sezer, tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, dış cephesi bakımsızlıktan tahrip olan 1. Murat Anadolu Lisesi’nin onarımına başlandı. Valimiz Yunus Sezer’in talimatları doğrultusunda İl Özel İdaremiz tarafından yapılan dış cephe ve çatı onarım, bakım çalışmaları kısa sürede tamamlanacak. Bakım ve onarım çalışmaları süresinde ise okulda eğitim öğretime devam edilecek" denildi. BİNANIN TARİHÇESİ Bina 1893 tarihinde Polonya’lılar tarafından “Pulak Okulu” (Polonya azınlık okulu) olarak inşa edildi. 1912 tarihine kadar bu şekilde kullanılan bina 1912 – 1913 Balkan Harbi sırasında hastane olarak kullanıldı. 1913 tarihinden sonra tekrar Pulak okulu haline getirilen bina; 1915 tarihinde Vali Hacı Adil Bey tarafından Kız Öğretmen okulu yapıldı, bu şekilde de 1918 tarihine kadar tedrisata devam etti. 1918 tarihinden 1927 tarihine kadar eski sahiplerine iade edilen bina bu zamanda azınlık okulu ve papaz mektebi olarak kullanıldı. 1927 tarihinde Vali İzzet Bey zamanında bina Tekel Bakanlığı tarafından satın alınarak tütün deposu olarak kullanıldı. 1958 tarihinde  de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınarak 1973 Ekimine kadar Erkek İlk Öğretmen Okulu olarak kullanılmaya devam etti. 1973-1974 Öğretim yılında 1. Murat Orta Okulu, 1984-1985 öğretim yılından sonra 1. Murat Lisesi olarak kullanılmıştır. Okula özel isim veriliş amacı ise 1. Murat’ ın Edirne’yi ele geçiren İlk Osmanlı Hükümdarı olduğundan okula bu isim verilmiştir.(DHA)  
Edirne'de 131 yıllık eğitim binası, onarıma alındı

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de tarihi binalarından, uzun süredir restorasyonu beklenen 131 yıllık 1'inci Murat Anadolu Lisesi binası İl Özel İdaresi tarafından tadilata alındı. 

Kentte 1893 yılında Polonyalılar tarafından yapılan ve ilk olarak 'Pulak Okulu' olarak hizmet veren, 1912-1913 Balkan Harbi sırasında bir dönem hastane olarak da kullanılan tarihi 1'inci Murat Lisesi binasının onarımı için somut adım atıldı. Kaleiçi semtinin simge binalarından, uzun yıllardır dökülen dış cephe sıvalarıyla onarım bekleyen bina için harekete geçen Edirne Valiliği, ihale sürecini tamamlayarak tadilat ve onarım işlerine başladı. Tarihi binanın dış cephesinde iskele kurulurken, çatısı için de onarımlara geçildi.

'TADİLAT SÜRECİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM DEVAM EDECEK'

Edirne Valiliği sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşım yaptı. Paylaşımda, "Valimiz Yunus Sezer, tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, dış cephesi bakımsızlıktan tahrip olan 1. Murat Anadolu Lisesi’nin onarımına başlandı. Valimiz Yunus Sezer’in talimatları doğrultusunda İl Özel İdaremiz tarafından yapılan dış cephe ve çatı onarım, bakım çalışmaları kısa sürede tamamlanacak. Bakım ve onarım çalışmaları süresinde ise okulda eğitim öğretime devam edilecek" denildi.

BİNANIN TARİHÇESİ

Bina 1893 tarihinde Polonya’lılar tarafından “Pulak Okulu” (Polonya azınlık okulu) olarak inşa edildi. 1912 tarihine kadar bu şekilde kullanılan bina 1912 – 1913 Balkan Harbi sırasında hastane olarak kullanıldı. 1913 tarihinden sonra tekrar Pulak okulu haline getirilen bina; 1915 tarihinde Vali Hacı Adil Bey tarafından Kız Öğretmen okulu yapıldı, bu şekilde de 1918 tarihine kadar tedrisata devam etti. 1918 tarihinden 1927 tarihine kadar eski sahiplerine iade edilen bina bu zamanda azınlık okulu ve papaz mektebi olarak kullanıldı. 1927 tarihinde Vali İzzet Bey zamanında bina Tekel Bakanlığı tarafından satın alınarak tütün deposu olarak kullanıldı. 1958 tarihinde  de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınarak 1973 Ekimine kadar Erkek İlk Öğretmen Okulu olarak kullanılmaya devam etti. 1973-1974 Öğretim yılında 1. Murat Orta Okulu, 1984-1985 öğretim yılından sonra 1. Murat Lisesi olarak kullanılmıştır. Okula özel isim veriliş amacı ise 1. Murat’ ın Edirne’yi ele geçiren İlk Osmanlı Hükümdarı olduğundan okula bu isim verilmiştir.(DHA)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.