Bursa'da, sulama göletinde nesli tehlike altındaki Anadolu şeritli semenderi bulundu

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 19.01.2024 - 22:49, Güncelleme: 19.01.2024 - 22:49
 

Bursa'da, sulama göletinde nesli tehlike altındaki Anadolu şeritli semenderi bulundu

Bursa'da, sulama göletinde nesli tehlike altındaki Anadolu şeritli semenderi bulundu
Esra TÜRKER/ BURSA, (DHA)- BURSA'da tarımsal ilaçlama için su çekilen gölette, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Anadolu şeritli semenderi bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bir vatandaşın, tarımsal ilaçlama amacıyla su çekimi yaptığı sulama göletinde semender görerek ihbarda bulunduğu belirtildi. Kafkas şeritli semenderi (Ommatotriton ophryticus) olduğu belirtilen türle ilgili Bursa'daki DKMP 2. Bölge Müdürlüğü personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya tarafından inceleme yapıldığı, incelemede türün, önceden Doğulu kuzey şeritli semenderi (Kafkas şeritli semenderi) ile aynı tür altında kabul edilen ancak genetik çalışmalar ile alt tür düzeyinden tür seviyesine çıkarılan Anadolu şeritli semenderi olduğunun tespit edildiği kaydedildi. DKMP Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Tarımsal ilaçlama tankerleriyle su alınması sırasında suya bulaşabilecek ilaç riskine karşı, burada yakalanan üç erkek birey, yine aynı bölgede yer alan ve içerisinde türe ait bireylerin bulunduğu, su içi bitkilerince zengin farklı bir alana uygun koşullar altında taşındı. Anadolu şeritli semenderi, Samsun'dan (Kızılırmak Deltası dahil) batıya doğru tüm Kuzey Anadolu'da yayılış gösteren bir türdür" ifadelerine yer verildi. (DHA) FOTOĞRAFLI
Bursa'da, sulama göletinde nesli tehlike altındaki Anadolu şeritli semenderi bulundu

Esra TÜRKER/ BURSA, (DHA)- BURSA'da tarımsal ilaçlama için su çekilen gölette, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Anadolu şeritli semenderi bulundu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bir vatandaşın, tarımsal ilaçlama amacıyla su çekimi yaptığı sulama göletinde semender görerek ihbarda bulunduğu belirtildi. Kafkas şeritli semenderi (Ommatotriton ophryticus) olduğu belirtilen türle ilgili Bursa'daki DKMP 2. Bölge Müdürlüğü personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya tarafından inceleme yapıldığı, incelemede türün, önceden Doğulu kuzey şeritli semenderi (Kafkas şeritli semenderi) ile aynı tür altında kabul edilen ancak genetik çalışmalar ile alt tür düzeyinden tür seviyesine çıkarılan Anadolu şeritli semenderi olduğunun tespit edildiği kaydedildi.
DKMP Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Tarımsal ilaçlama tankerleriyle su alınması sırasında suya bulaşabilecek ilaç riskine karşı, burada yakalanan üç erkek birey, yine aynı bölgede yer alan ve içerisinde türe ait bireylerin bulunduğu, su içi bitkilerince zengin farklı bir alana uygun koşullar altında taşındı. Anadolu şeritli semenderi, Samsun'dan (Kızılırmak Deltası dahil) batıya doğru tüm Kuzey Anadolu'da yayılış gösteren bir türdür" ifadelerine yer verildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.