VALİ ÖKSÜZ, ÜLKEMİZE İADESİ SAĞLANAN BOUBON ANTİK KENTİ'NE AİT ESERLERİN TANITILDIĞI PROGRAMA KATILDI

Dünya (Akca Gazete) - Akca Gazete | 02.02.2024 - 15:32, Güncelleme: 02.02.2024 - 15:32
 

VALİ ÖKSÜZ, ÜLKEMİZE İADESİ SAĞLANAN BOUBON ANTİK KENTİ'NE AİT ESERLERİN TANITILDIĞI PROGRAMA KATILDI

Burdur Valisi Türker Öksüz, Antalya Valisi Hulusi Şahin ile birlikte, Amerika ve İngiltere'den geri iadesi sağlanan eserler için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayelerinde Antalya Arkeoloji Müzesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı.
Doğduğu topraklara iadesi sağlanan eserler içerisinde, İlimiz Gölhisar İlçesi İbecik köyündeki Boubon Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda kaçırılan 1 bronz heykel, 3 adet bronz heykel başı, 1 kadın büstü, 4 adet heykel parçası da yer alıyor.   Vali Öksüz  program sonunda yaptığı değerlendirmede, eserlerin tekrar doğduğu topraklara dönmesinden, Burdur'a dönüyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere Bakanlık yetkililerine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Burdur Müze Müdürlüğümüze, yabancı yetkililere iade sürecindeki katkıları dolayısıyla teşekkür etti.   Bakan Ersoy’un katılımıyla gerçekleşen programda, ABD'de ve İngiltere'de ele geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucu mahkeme kararıyla Türkiye'ye iade edilen Anadolu kökenli 42 tarihi eser, Antalya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.   Programda Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'da konuşma yaptı.   Müzede oluşturulan alanda sergilenen eserlerin arasında Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Roma İmparatoru Caracalla'nın genç ve yaşlı halini tasvir eden başlar, bronz kadın büstü ve erkek mask da bulunuyor. Ayrıca 6 bin yıl öncesine tarihlenen Kilia idolleri başları, İngiltere'den getirilen Boubon Antik Kenti kökenli MS 2. yüzyıla tarihlenen anıtsal imparator heykeli de yer alıyor.   İadesi sağlananlar arasında yer alan Boubon Antik Kenti kökenli eserler Anadolu’da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli eserleri arasında gösteriliyor. Özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla başları antik kentin tanrılaştırılan imparatorların heykellerinin dikildiği kutsal alanda (Sebasteion) yer alan heykellere ait olması bakımından da ayrı bir önem taşıyor.    Ayrıca İlimiz Boubon Antik Kentinden kaçırılan, Sebasteion yapısına ait 2 adet bronz heykel olan Lucius Verus ile Septimius Severus'unda 2022 yılında ve 2023 yılı Mart ayında yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’ye iadesini sağlanmıştı.  
Burdur Valisi Türker Öksüz, Antalya Valisi Hulusi Şahin ile birlikte, Amerika ve İngiltere'den geri iadesi sağlanan eserler için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayelerinde Antalya Arkeoloji Müzesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Doğduğu topraklara iadesi sağlanan eserler içerisinde, İlimiz Gölhisar İlçesi İbecik köyündeki Boubon Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda kaçırılan 1 bronz heykel, 3 adet bronz heykel başı, 1 kadın büstü, 4 adet heykel parçası da yer alıyor.

 

Vali Öksüz  program sonunda yaptığı değerlendirmede, eserlerin tekrar doğduğu topraklara dönmesinden, Burdur'a dönüyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere Bakanlık yetkililerine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Burdur Müze Müdürlüğümüze, yabancı yetkililere iade sürecindeki katkıları dolayısıyla teşekkür etti.

 

Bakan Ersoy’un katılımıyla gerçekleşen programda, ABD'de ve İngiltere'de ele geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucu mahkeme kararıyla Türkiye'ye iade edilen Anadolu kökenli 42 tarihi eser, Antalya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

 

Programda Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'da konuşma yaptı.

 

Müzede oluşturulan alanda sergilenen eserlerin arasında Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Roma İmparatoru Caracalla'nın genç ve yaşlı halini tasvir eden başlar, bronz kadın büstü ve erkek mask da bulunuyor. Ayrıca 6 bin yıl öncesine tarihlenen Kilia idolleri başları, İngiltere'den getirilen Boubon Antik Kenti kökenli MS 2. yüzyıla tarihlenen anıtsal imparator heykeli de yer alıyor.

 

İadesi sağlananlar arasında yer alan Boubon Antik Kenti kökenli eserler Anadolu’da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli eserleri arasında gösteriliyor. Özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla başları antik kentin tanrılaştırılan imparatorların heykellerinin dikildiği kutsal alanda (Sebasteion) yer alan heykellere ait olması bakımından da ayrı bir önem taşıyor. 

 

Ayrıca İlimiz Boubon Antik Kentinden kaçırılan, Sebasteion yapısına ait 2 adet bronz heykel olan Lucius Verus ile Septimius Severus'unda 2022 yılında ve 2023 yılı Mart ayında yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’ye iadesini sağlanmıştı.

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.