ABD, 52 yıl aradan sonra Artemis Ay görevi kapsamında 'Odysseus' isimli insansız uzay aracını Ay’ın yüzeyine dün başarılı şekilde indirdi.

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 23.02.2024 - 10:58, Güncelleme: 23.02.2024 - 10:58
 

ABD, 52 yıl aradan sonra Artemis Ay görevi kapsamında 'Odysseus' isimli insansız uzay aracını Ay’ın yüzeyine dün başarılı şekilde indirdi.

ABD, 52 yıl aradan sonra Artemis Ay görevi kapsamında 'Odysseus' isimli insansız uzay aracını Ay’ın yüzeyine dün başarılı şekilde indirdi.
ABD merkezli özel şirket Intuitive Machines tarafından geliştirilen Odysseus uzay aracı, özel bir şirket tarafından Ay’a gönderilen ilk uzay aracı olarak da tarihe geçti. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Başkanı Bill Nelson, “ABD, Ay’a geri döndü. Bugün, insanlık tarihinde ilk kez ticari bir şirket -bir Amerikan şirketi – Ay’a yolculuk yaptı. Bugün NASA’nın ticari ortaklıklarının gücünü ve vaatlerini gösteren bir gündür” ifadelerini kullandı. Görev kapsamında Odysseus’un Ay’ın güney kutbuna indiği, dik konumda olduğu ve veri göndermeye başladığı belirtildi.   “BU ARAÇ BİZİ AY’IN İNSANLI KEŞFİ İÇİN HAZIRLAYACAK”   NASA, insansız uzay aracının inişi ile ilgili, “Siparişiniz Ay’a teslim edildi. Mürettebatsız Ay aracı saat 18:23 ET'de iniş yaparak NASA bilimini Ay'ın yüzeyine taşıdı. Bu araçlar bizi gelecekte Ay'ın insanlı keşfi için hazırlayacaktır” ifadelerini kullandı. NASA uzay aracının görevine ilişkin yaptığı açıklamada, “Uçuş, Ay yüzeyi etkileşimleri, uzay havası/ay yüzeyi, radyo astronomi, hassas iniş teknolojileri ve gelecekteki otonom navigasyon teknolojileri için bir iletişim ve navigasyon sistemine odaklanacak” dedi. NASA ayrıca bu girişimin, astronotları Ay’a geri göndermeyi ve orada kalıcı bir üs inşa etmeyi amaçladıkları Artemis programını da desteklediğini ifade etti.   APOLLO MİSYONU   Apollo misyonu NASA tarafından gerçekleştirilen ve tarihe Neil Armstrong’un ‘Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım’ sözleriyle geçen ilk insanlı Ay’a iniş projesiydi. Apollo misyonu kapsamında toplam 17 görev gerçekleştirilmiş ve 11 astronotun görev aldığı bu uçuşların sonuncusu 1972’de düzenlenmişti.
ABD, 52 yıl aradan sonra Artemis Ay görevi kapsamında 'Odysseus' isimli insansız uzay aracını Ay’ın yüzeyine dün başarılı şekilde indirdi.

ABD merkezli özel şirket Intuitive Machines tarafından geliştirilen Odysseus uzay aracı, özel bir şirket tarafından Ay’a gönderilen ilk uzay aracı olarak da tarihe geçti. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Başkanı Bill Nelson, “ABD, Ay’a geri döndü. Bugün, insanlık tarihinde ilk kez ticari bir şirket -bir Amerikan şirketi – Ay’a yolculuk yaptı. Bugün NASA’nın ticari ortaklıklarının gücünü ve vaatlerini gösteren bir gündür” ifadelerini kullandı. Görev kapsamında Odysseus’un Ay’ın güney kutbuna indiği, dik konumda olduğu ve veri göndermeye başladığı belirtildi.

 

“BU ARAÇ BİZİ AY’IN İNSANLI KEŞFİ İÇİN HAZIRLAYACAK”

 

NASA, insansız uzay aracının inişi ile ilgili, “Siparişiniz Ay’a teslim edildi. Mürettebatsız Ay aracı saat 18:23 ET'de iniş yaparak NASA bilimini Ay'ın yüzeyine taşıdı. Bu araçlar bizi gelecekte Ay'ın insanlı keşfi için hazırlayacaktır” ifadelerini kullandı. NASA uzay aracının görevine ilişkin yaptığı açıklamada, “Uçuş, Ay yüzeyi etkileşimleri, uzay havası/ay yüzeyi, radyo astronomi, hassas iniş teknolojileri ve gelecekteki otonom navigasyon teknolojileri için bir iletişim ve navigasyon sistemine odaklanacak” dedi. NASA ayrıca bu girişimin, astronotları Ay’a geri göndermeyi ve orada kalıcı bir üs inşa etmeyi amaçladıkları Artemis programını da desteklediğini ifade etti.

 

APOLLO MİSYONU

 

Apollo misyonu NASA tarafından gerçekleştirilen ve tarihe Neil Armstrong’un ‘Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım’ sözleriyle geçen ilk insanlı Ay’a iniş projesiydi. Apollo misyonu kapsamında toplam 17 görev gerçekleştirilmiş ve 11 astronotun görev aldığı bu uçuşların sonuncusu 1972’de düzenlenmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.