Alanya Belediyesi tarihe meydan okuyan evleri restore ediyor

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 28.12.2021 - 14:30, Güncelleme: 28.12.2021 - 14:34
 

Alanya Belediyesi tarihe meydan okuyan evleri restore ediyor

Alanya Belediyesi tarihe meydan okuyan evleri restore ediyor
ALANYA Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve ekibi, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Ağaoğlu Hacı Mehmet ve Hacıkaranfil konaklarının restore çalışmasına devam ediyor. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, restorasyonu süren Kadıpaşa mahallesindeki Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı ve Şekerhane mahallesindeki Hacıkaranfil Konağı ile ilgili bilgi verdi. Yücel, "Alanya'nın sivil mimarlık örneklerinden kent kimliğini ortaya koyan iki evimizi daha restore ederek ayağa kaldırıyoruz. İlçe merkezindeki geleneksel konut dokusunun önemli yapılarından olan evler, tarihe meydan okuyarak günümüze kadar geldiler. Tarihimize ışık tutan bu yapılara sahip çıkmak Belediye olarak bizim görevimizdir" diye konuştu '19.YÜZYILIN SONLARINDA İNŞA EDİLMİŞ İKİ YAPI' Restorasyon çalışması bittikten sonra her iki yapının da kültürel amaçlı kullanılacağının altını çizen Başkan Yücel, şunları söyledi: "19. yılın sonlarında inşa edilmiş olan bu yapılar, yangın ve çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmüş ve kullanılamaz duruma gelmiş. Ancak, dış cephe ve iç mekanlarının mimari özelliklerinin bir kısmı yerinde duruyor. Bu halleriyle günümüze kadar ulaşmış bu iki yapı, Alanya sivil mimarlık örneklerinin özgün detaylarının belgelenmesi ve yapının kent belleği açısından özgün haliyle korunması oldukça önemli. Restorasyon yaparken eserlerimizin bu özelliklerini tamamen koruyoruz. Restorasyon çalışmaları devam eden Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı'nı 2022 yılı başlarında, Hacıkaranfil Konağı'nı ise yılın ortalarında tamamlamayı planlıyoruz." 'ÖDÜLLÜ PROJE' Başkanı Yücel, evlerin restore edilmesini ardından müze, yöresel yemeklerin ikram edildiği mekanlar, kültürel ofisler ve tanıtım amaçlı kullanılacağını söyledi. Hacıkaranfil Konağı projesinin ödüllü bir proje olduğunu hatırlatan Başkan Yücel, “Hacıkaranfil projemiz, Tarihi Kentler Birliği 2019 yılı 'Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda' Uygulama Ödülü'ne layık görüldü. Restorasyonunu yaptığımız her eseri, kendi kimliğine uygun olarak tasarlıyoruz" dedi. FOTOĞRAFLI  
Alanya Belediyesi tarihe meydan okuyan evleri restore ediyor

ALANYA Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve ekibi, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Ağaoğlu Hacı Mehmet ve Hacıkaranfil konaklarının restore çalışmasına devam ediyor.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, restorasyonu süren Kadıpaşa mahallesindeki Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı ve Şekerhane mahallesindeki Hacıkaranfil Konağı ile ilgili bilgi verdi. Yücel, "Alanya'nın sivil mimarlık örneklerinden kent kimliğini ortaya koyan iki evimizi daha restore ederek ayağa kaldırıyoruz. İlçe merkezindeki geleneksel konut dokusunun önemli yapılarından olan evler, tarihe meydan okuyarak günümüze kadar geldiler. Tarihimize ışık tutan bu yapılara sahip çıkmak Belediye olarak bizim görevimizdir" diye konuştu

'19.YÜZYILIN SONLARINDA İNŞA EDİLMİŞ İKİ YAPI'

Restorasyon çalışması bittikten sonra her iki yapının da kültürel amaçlı kullanılacağının altını çizen Başkan Yücel, şunları söyledi:

"19. yılın sonlarında inşa edilmiş olan bu yapılar, yangın ve çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmüş ve kullanılamaz duruma gelmiş. Ancak, dış cephe ve iç mekanlarının mimari özelliklerinin bir kısmı yerinde duruyor. Bu halleriyle günümüze kadar ulaşmış bu iki yapı, Alanya sivil mimarlık örneklerinin özgün detaylarının belgelenmesi ve yapının kent belleği açısından özgün haliyle korunması oldukça önemli. Restorasyon yaparken eserlerimizin bu özelliklerini tamamen koruyoruz. Restorasyon çalışmaları devam eden Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı'nı 2022 yılı başlarında, Hacıkaranfil Konağı'nı ise yılın ortalarında tamamlamayı planlıyoruz."

'ÖDÜLLÜ PROJE'

Başkanı Yücel, evlerin restore edilmesini ardından müze, yöresel yemeklerin ikram edildiği mekanlar, kültürel ofisler ve tanıtım amaçlı kullanılacağını söyledi. Hacıkaranfil Konağı projesinin ödüllü bir proje olduğunu hatırlatan Başkan Yücel, “Hacıkaranfil projemiz, Tarihi Kentler Birliği 2019 yılı 'Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda' Uygulama Ödülü'ne layık görüldü. Restorasyonunu yaptığımız her eseri, kendi kimliğine uygun olarak tasarlıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.