Elmalı, 29 yıl sonra deve güreşleriyle buluştu

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 30.01.2022 - 13:16, Güncelleme: 30.01.2022 - 13:26
 

Elmalı, 29 yıl sonra deve güreşleriyle buluştu

Elmalı, 29 yıl sonra deve güreşleriyle buluştu
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde 29 yıl sonra Elmalı Belediyesi tarafından foklorik deve güreşleri düzenlendi. Soğuk havada düzenlenen foklorik deve güreşleri, büyük ilgi gördü. Elmalı Belediyesi tarafından 29 yıl aranın ardından foklorik deve güreşleri düzenlendi. Güreşlere, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinden 100'ün üstünde deve katıldı. Elmalı Recep Gürbüz Güreş Sahası'nda düzenlenen foklorik deve güreşlerini, Antalya Milletvekili Aydın Özer, CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim, 670. Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası Yunus Alp Gök ve Mehmet Gök, Elmalı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Aydın, CHP Elmalı İlçe Başkanı Şakir Aydın, İYİ Parti İlçe Başkanı Muhammet Kemençe, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarlarının aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi izledi. Güreşlerde, izleyicilerden ücret alınmadı. Birinciliğin olmadığı, sadece foklorik düzenlenen deve güreşlerinde, develer bir ara eksi 10 dereceye ulaşan sıcaklıkta, seyircileri coşturan güreşler yaptı. Güreşmek istemeyen develer, alandan kaçtı. Ünlü develerin katıldığı ikili kupa güreşleri yapıldı. Kaymakamlık Kupası'nda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası'nda Kumluca'dan Salih Bey Boran ile Bodrum'dan Cenk Fiyakalı adlı develer, Elmalı Belediye Kaymakamlığı Kupası'nda Sarayköy'den Göktüğ Paşa ve Söke'den Çılgın İbiker adlı develer, Elmalı Belediye Başkanlığı Kupası'nda Sarayköy'den Isra Bıçak ve Germencik'ten Çamur 2 adlı develer, Seyfettin Selim Ağalık Kupası'nda Demre'den Kara Şövelya ile Gernecik'ten Çamur 1 adlı develer, Elmalı Belediyespor Kupası'nda da Demre'den Alptuğ Paşa ile Antalya'dan Kara Besi adlı develer karşı karşıya geldi. Kupa güreşlerine katılan deve sahiplerine birer kupa verildi. Kupaları Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk ve protokol üyeleri verdi. Güreşlere katılan her deveye yolluk verildi. Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, "Deve güreşleri, Yörük kültürünün bir parçası. Elmalı'da unutulmaya, yok olmaya yüz tutan bu kültürü, Elmalı ve yöre insanımıza 29 yıl sonra yeniden yaşattık. Çünkü bu güreşler, geçmişte Elmalı yöresinin de bir kültürüydü. 29 yıl sonra ilk kez düzenlediğimiz foklorik deve güreşlerini geleneksel hale getirip, daha uygun hava koşullarının yaşandığı bir tarihte düzenleyeceğiz. Soğuk havaya rağmen, develerin foklorik mücadelesi, hemşerilerimizin güreşlere ilgisi, hepimizi ısıttı. Bu soğuk günde bu güreşlere katkı sağlayan deve sahiplerine, güvenliği sağlayan emniyet güçlerimize, güreşleri büyük ilgiyle izleyen hemşerilerimize, konuklarımıza teşekkür ediyorum" dedi.  
Elmalı, 29 yıl sonra deve güreşleriyle buluştu

ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde 29 yıl sonra Elmalı Belediyesi tarafından foklorik deve güreşleri düzenlendi. Soğuk havada düzenlenen foklorik deve güreşleri, büyük ilgi gördü.

Elmalı Belediyesi tarafından 29 yıl aranın ardından foklorik deve güreşleri düzenlendi. Güreşlere, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinden 100'ün üstünde deve katıldı. Elmalı Recep Gürbüz Güreş Sahası'nda düzenlenen foklorik deve güreşlerini, Antalya Milletvekili Aydın Özer, CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim, 670. Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası Yunus Alp Gök ve Mehmet Gök, Elmalı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Aydın, CHP Elmalı İlçe Başkanı Şakir Aydın, İYİ Parti İlçe Başkanı Muhammet Kemençe, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarlarının aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi izledi. Güreşlerde, izleyicilerden ücret alınmadı.

Birinciliğin olmadığı, sadece foklorik düzenlenen deve güreşlerinde, develer bir ara eksi 10 dereceye ulaşan sıcaklıkta, seyircileri coşturan güreşler yaptı. Güreşmek istemeyen develer, alandan kaçtı. Ünlü develerin katıldığı ikili kupa güreşleri yapıldı. Kaymakamlık Kupası'nda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası'nda Kumluca'dan Salih Bey Boran ile Bodrum'dan Cenk Fiyakalı adlı develer, Elmalı Belediye Kaymakamlığı Kupası'nda Sarayköy'den Göktüğ Paşa ve Söke'den Çılgın İbiker adlı develer, Elmalı Belediye Başkanlığı Kupası'nda Sarayköy'den Isra Bıçak ve Germencik'ten Çamur 2 adlı develer, Seyfettin Selim Ağalık Kupası'nda Demre'den Kara Şövelya ile Gernecik'ten Çamur 1 adlı develer, Elmalı Belediyespor Kupası'nda da Demre'den Alptuğ Paşa ile Antalya'dan Kara Besi adlı develer karşı karşıya geldi. Kupa güreşlerine katılan deve sahiplerine birer kupa verildi. Kupaları Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk ve protokol üyeleri verdi. Güreşlere katılan her deveye yolluk verildi.

Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, "Deve güreşleri, Yörük kültürünün bir parçası. Elmalı'da unutulmaya, yok olmaya yüz tutan bu kültürü, Elmalı ve yöre insanımıza 29 yıl sonra yeniden yaşattık. Çünkü bu güreşler, geçmişte Elmalı yöresinin de bir kültürüydü. 29 yıl sonra ilk kez düzenlediğimiz foklorik deve güreşlerini geleneksel hale getirip, daha uygun hava koşullarının yaşandığı bir tarihte düzenleyeceğiz. Soğuk havaya rağmen, develerin foklorik mücadelesi, hemşerilerimizin güreşlere ilgisi, hepimizi ısıttı. Bu soğuk günde bu güreşlere katkı sağlayan deve sahiplerine, güvenliği sağlayan emniyet güçlerimize, güreşleri büyük ilgiyle izleyen hemşerilerimize, konuklarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.