Akıncı: Merkez Bankası'nın faiz indirimi, beklenmedik karar

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 19.08.2022 - 10:13, Güncelleme: 19.08.2022 - 10:13
 

Akıncı: Merkez Bankası'nın faiz indirimi, beklenmedik karar

Akıncı: Merkez Bankası'nın faiz indirimi, beklenmedik karar
  ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz düşürmesinin beklenmedik bir karar olduğunu açıkladı. ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, TCMB Para Politikası Kurulu'nun politika faizinin yüzde 13'e çekmesinin ardından bir açıklama yaptı. Bu kararın gerekçesinin 'Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir' şeklinde açıklandığını kaydeden Akıncı, şunları söyledi: "Bankadan beklediğimiz enflasyonla mücadele politikası için ise 'enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir' denilmiştir. Öncelikle dünyada merkez bankalarının ani politika değişiklikleri yerine piyasayı önceden sözlü yönlendirmeyle hazırladıklarına dikkat çekmek isterim. TCMB'nin bu tür beklenmedik hamleleri piyasada şeffaflık, açıklık öngörülebilirlik ilkelerine uymamaktadır." "Bunun dışında kararın gerekçesine ilişkin tek cümlelik açıklamanın yeterli olmaması da üzücüdür. Bilindiği üzere, Merkez Bankası politika faizinin uzun süredir yüzde 14'te olmasına rağmen kredi faizleri hiçbir zaman bu oranlara yakınsamamış, son haftalarda hem kredi arzı azalmış hem de faiz oranları politika faizinin 5 katına kadar yükselmiştir. Ekonomide belirsizlik, uzun vadeli finansman kaynağı olmaması kredi maliyetlerinin yüksek kalmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla piyasadaki sorun politika faizi değil, kredi faiz makası ve kredi arzıdır." "Açıklamada işaret edilen iktisadi faaliyetlerde ivme kaybının temel nedeni de faiz oranı değil, maliyet enflasyonu, halkın alım gücünün düşmesi, küresel resesyon ve tedarik sorunlarıdır. Bu sorunlar ortadayken 100 baz puan indirimin neden gerekli görüldüğü anlaşılamamış, tek cümlelik açıklama yetersiz kalmıştır. Tüketici enflasyonunun yüzde 79,6, üretici enflasyonunun yüzde 144,6 düzeylerine ulaştığı, küresel ölçekte Avrupa Birliği'nde ve ABD'de yüzde 8-9 düzeyindeki TÜFE oranlarına rağmen merkez bankalarının faiz oranlarını artırdığı bir dönemde, TCMB'nin enflasyon beklentilerini çıpalayacak, belirsizliği ve risk primini azaltacak, kredi faiz makasını daraltacak adımlar atması beklenirdi. Piyasa beklentilerinin aksi yönünde alınan bu beklenmedik karar, ayrıca kararda enflasyonla ilgili olarak yapılan açıklamalar güven tesisine yardımcı olmamıştır." FOTOĞRAFLI    
Akıncı: Merkez Bankası'nın faiz indirimi, beklenmedik karar

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz düşürmesinin beklenmedik bir karar olduğunu açıkladı.

ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, TCMB Para Politikası Kurulu'nun politika faizinin yüzde 13'e çekmesinin ardından bir açıklama yaptı. Bu kararın gerekçesinin 'Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir' şeklinde açıklandığını kaydeden Akıncı, şunları söyledi:

"Bankadan beklediğimiz enflasyonla mücadele politikası için ise 'enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir' denilmiştir. Öncelikle dünyada merkez bankalarının ani politika değişiklikleri yerine piyasayı önceden sözlü yönlendirmeyle hazırladıklarına dikkat çekmek isterim. TCMB'nin bu tür beklenmedik hamleleri piyasada şeffaflık, açıklık öngörülebilirlik ilkelerine uymamaktadır."

"Bunun dışında kararın gerekçesine ilişkin tek cümlelik açıklamanın yeterli olmaması da üzücüdür. Bilindiği üzere, Merkez Bankası politika faizinin uzun süredir yüzde 14'te olmasına rağmen kredi faizleri hiçbir zaman bu oranlara yakınsamamış, son haftalarda hem kredi arzı azalmış hem de faiz oranları politika faizinin 5 katına kadar yükselmiştir. Ekonomide belirsizlik, uzun vadeli finansman kaynağı olmaması kredi maliyetlerinin yüksek kalmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla piyasadaki sorun politika faizi değil, kredi faiz makası ve kredi arzıdır."

"Açıklamada işaret edilen iktisadi faaliyetlerde ivme kaybının temel nedeni de faiz oranı değil, maliyet enflasyonu, halkın alım gücünün düşmesi, küresel resesyon ve tedarik sorunlarıdır. Bu sorunlar ortadayken 100 baz puan indirimin neden gerekli görüldüğü anlaşılamamış, tek cümlelik açıklama yetersiz kalmıştır. Tüketici enflasyonunun yüzde 79,6, üretici enflasyonunun yüzde 144,6 düzeylerine ulaştığı, küresel ölçekte Avrupa Birliği'nde ve ABD'de yüzde 8-9 düzeyindeki TÜFE oranlarına rağmen merkez bankalarının faiz oranlarını artırdığı bir dönemde, TCMB'nin enflasyon beklentilerini çıpalayacak, belirsizliği ve risk primini azaltacak, kredi faiz makasını daraltacak adımlar atması beklenirdi. Piyasa beklentilerinin aksi yönünde alınan bu beklenmedik karar, ayrıca kararda enflasyonla ilgili olarak yapılan açıklamalar güven tesisine yardımcı olmamıştır."

FOTOĞRAFLI

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.