AFAD Başkanı Sezer: Malatya depreminde 1 kişi hayatını kaybetti, 69 yaralı var

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 27.02.2023 - 14:57, Güncelleme: 27.02.2023 - 14:57
 

AFAD Başkanı Sezer: Malatya depreminde 1 kişi hayatını kaybetti, 69 yaralı var

AFAD Başkanı Sezer: Malatya depreminde 1 kişi hayatını kaybetti, 69 yaralı var
Alper ŞAŞMAZ/ ANKARA, (DHA)- AFET ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Malatya Yeşilyurt'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 69 kişinin de yaralandığını açıkladı. Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise bu depremi artçı sarsıntı olarak değerlendirdiklerini belirtti. AFAD Başkanı Yunus Sezer ile AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. AFAD Başkanı Sezer, Malatya Yeşilyurt merkezli depremde şu ana kadar 25 binanın yıkıldığını ve 5 binada arama-kurtarma çalışmalarının yoğunlaştırıldığını söyledi. Sezer, "Bölgede 400'e yakın arama-kurtarma personelimiz mevcuttu. Onlar bütün enkaz alanlarına yönlendirildi ve ilk andan itibaren çalışmalar başladı. Çevre illerden de 250 arama-kurtarma personelini helikopterlerle olay bölgesine sevk etmiş durumdayız. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. 69 yaralımız hastanelere sevk edilmiş durumda" dedi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası neredeyse 3 dakikada 1 artçı sarsıntı olduğu bilgisini veren Sezer, "Bunların birçoğu 5 ve üzeri şeklinde. Orada yaşayan vatandaşlarımız, daha önce de duyurmuştuk, hasar gören binalardan uzak durmaları yönünde. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu artçı sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. Eşya tahliyesi zaten yasaklanmıştı, bu tür tahliye işlemleriyle kesinlikle bu binalara girmesinler" diye konuştu. TATAR: ARTÇI SARSINTI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar ise 3 haftada 2'si 7.7 ve 7.6, diğerleri 6.4 ve 5.3 olmak üzere birbirinden bağımsız 4 deprem olduğunu hatırlattı. Şu ana kadar 45 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Tatar, "Bu gerçekten çok olağan dışı bir durum. Bugün meydana gelen depremi de yine bu büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde bir artçı sarsıntı olarak değerlendiriyoruz. Bugünkü deprem Yeşilyurt merkezli bir deprem ve derinliği 6.9 kilometre civarında. Doğanşehir fayının en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem. Şu ana kadar toplam 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu yaklaşık 6 ayda kaydettiğimiz depremin bu depremler sonucunda sadece 3 haftada kaydedildiğini gösteriyor. 3-4 arası büyüklükteki depremlerin sayısı 1963, 4-5 arası 471 ve 5-6 arası büyüklükteki depremlerin sayısı da toplam 45 oldu" dedi. Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini ve 5’in üzerindeki büyüklükte artçılar olacağını söyleyen Tatar, kırsal kesimlerde olası kaya düşmesi tehlikesine karşı da tekrar uyarıda bulundu. FOTOĞRAFLI
AFAD Başkanı Sezer: Malatya depreminde 1 kişi hayatını kaybetti, 69 yaralı var

Alper ŞAŞMAZ/ ANKARA, (DHA)- AFET ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Malatya Yeşilyurt'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 69 kişinin de yaralandığını açıkladı. Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise bu depremi artçı sarsıntı olarak değerlendirdiklerini belirtti.
AFAD Başkanı Yunus Sezer ile AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. AFAD Başkanı Sezer, Malatya Yeşilyurt merkezli depremde şu ana kadar 25 binanın yıkıldığını ve 5 binada arama-kurtarma çalışmalarının yoğunlaştırıldığını söyledi. Sezer, "Bölgede 400'e yakın arama-kurtarma personelimiz mevcuttu. Onlar bütün enkaz alanlarına yönlendirildi ve ilk andan itibaren çalışmalar başladı. Çevre illerden de 250 arama-kurtarma personelini helikopterlerle olay bölgesine sevk etmiş durumdayız. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. 69 yaralımız hastanelere sevk edilmiş durumda" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası neredeyse 3 dakikada 1 artçı sarsıntı olduğu bilgisini veren Sezer, "Bunların birçoğu 5 ve üzeri şeklinde. Orada yaşayan vatandaşlarımız, daha önce de duyurmuştuk, hasar gören binalardan uzak durmaları yönünde. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu artçı sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. Eşya tahliyesi zaten yasaklanmıştı, bu tür tahliye işlemleriyle kesinlikle bu binalara girmesinler" diye konuştu.
TATAR: ARTÇI SARSINTI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar ise 3 haftada 2'si 7.7 ve 7.6, diğerleri 6.4 ve 5.3 olmak üzere birbirinden bağımsız 4 deprem olduğunu hatırlattı. Şu ana kadar 45 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Tatar, "Bu gerçekten çok olağan dışı bir durum. Bugün meydana gelen depremi de yine bu büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde bir artçı sarsıntı olarak değerlendiriyoruz. Bugünkü deprem Yeşilyurt merkezli bir deprem ve derinliği 6.9 kilometre civarında. Doğanşehir fayının en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem. Şu ana kadar toplam 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu yaklaşık 6 ayda kaydettiğimiz depremin bu depremler sonucunda sadece 3 haftada kaydedildiğini gösteriyor. 3-4 arası büyüklükteki depremlerin sayısı 1963, 4-5 arası 471 ve 5-6 arası büyüklükteki depremlerin sayısı da toplam 45 oldu" dedi.
Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini ve 5’in üzerindeki büyüklükte artçılar olacağını söyleyen Tatar, kırsal kesimlerde olası kaya düşmesi tehlikesine karşı da tekrar uyarıda bulundu.

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.