Van'da suyu olmayan yaylaya güneş enerjisi ile su taşındı

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 26.06.2023 - 13:07, Güncelleme: 26.06.2023 - 13:07
 

Van'da suyu olmayan yaylaya güneş enerjisi ile su taşındı

Van'da suyu olmayan yaylaya güneş enerjisi ile su taşındı
VAN, (DHA)-VAN Büyükşehir Belediyesi, suyu olmayan Gevaş ilçesinin Göründü mahallesine bağlı yaylaya güneş enerjisi sistemi ile su taşıdı. Elektriğin olmadığı yaylalara kurulan güneş paneliyle berivanlar, süt sağımı yaptıkları koyunlarnınn su ihtiyacını da artık karşılayabiliyor.    Van’da tarım ve hayvancılığın gelişimine yönelik çalışmalarn yapan Van Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayan vatandaşların su talebi üzerine harekete geçti. Hazırlana proje kapsamında sondaj çalışmalarını yürüten Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, enerji sorununu da güneş panelleri ile sağladı. Çalışmalar kapsamında Gevaş ilçesinin Göründü mahallesinde  bin 740 rakımda bulunan yaylada yapılan sondaj çalışmalarında 140 metre derinlikte suya ulaşıldı. Sondaj çalışmaları tamamlandıktan sonra açılan kuyuya 20 adet güneş paneli ve terfi merkezi kurularak hayvanların su ihtiyacını karşılandı ve bölgeye 35 sıvat yerleştirildi. Ayrıca sıvatların yakınına da ağaçlar dikilerek fazla suyun israf olmaması içinde mesire alanı oluşturuldu.   Yılın yaklaşık 6 ayını yaylada geçiren çobanların ve süt sağımı yapan berivanları oldukça memnun eden proje, geçmiş dönemlerde su sıkıntısından dolayı hayvanlarını satan çiftçileri de yeniden tarım ve hayvancılığa yönlendirdi. Yaylarda su sıkıntısının kendilerini oldukça güç duruma düşürdüğünü belirten Mahalle muhtarı Yavuz Yiğit, hayvancılığın neredeyse durma noktasına geldiğini vurguladı.  Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiklerini belirten Muhtar Yavuz, "‘Bölgede çok ciddi bir su sıkıntısı yaşıyorduk. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız yaylada susuz kalıyorlardı, verim alamıyorduk. Yöre halkımız zor durumda kaldığı için birçoğu hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Bizde Büyükşehir Belediyesine talebimizi ilettik. Şimdi yaylaya ulaşan suyumuz ile birlikte yeniden hayvan almaya başladılar. Hayvanların su ihtiyacını karşılamak için geçmişte araba tutuyorduk. Yayladan koyunları yükleyip su ihtiyacını karşılayıp yeniden yaylaya getiriyorduk. Bizim için çok zor oluyordu. Şimdi şu ayağımıza kadar geldi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Ozan Balcı ve Genel Sekreter Mehmet Fatih Çelikel ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz’" dedi. (DHA) FOTOĞRAFLI
Van'da suyu olmayan yaylaya güneş enerjisi ile su taşındı

VAN, (DHA)-VAN Büyükşehir Belediyesi, suyu olmayan Gevaş ilçesinin Göründü mahallesine bağlı yaylaya güneş enerjisi sistemi ile su taşıdı. Elektriğin olmadığı yaylalara kurulan güneş paneliyle berivanlar, süt sağımı yaptıkları koyunlarnınn su ihtiyacını da artık karşılayabiliyor. 
 
Van’da tarım ve hayvancılığın gelişimine yönelik çalışmalarn yapan Van Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayan vatandaşların su talebi üzerine harekete geçti. Hazırlana proje kapsamında sondaj çalışmalarını yürüten Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, enerji sorununu da güneş panelleri ile sağladı. Çalışmalar kapsamında Gevaş ilçesinin Göründü mahallesinde  bin 740 rakımda bulunan yaylada yapılan sondaj çalışmalarında 140 metre derinlikte suya ulaşıldı. Sondaj çalışmaları tamamlandıktan sonra açılan kuyuya 20 adet güneş paneli ve terfi merkezi kurularak hayvanların su ihtiyacını karşılandı ve bölgeye 35 sıvat yerleştirildi. Ayrıca sıvatların yakınına da ağaçlar dikilerek fazla suyun israf olmaması içinde mesire alanı oluşturuldu.  

Yılın yaklaşık 6 ayını yaylada geçiren çobanların ve süt sağımı yapan berivanları oldukça memnun eden proje, geçmiş dönemlerde su sıkıntısından dolayı hayvanlarını satan çiftçileri de yeniden tarım ve hayvancılığa yönlendirdi. Yaylarda su sıkıntısının kendilerini oldukça güç duruma düşürdüğünü belirten Mahalle muhtarı Yavuz Yiğit, hayvancılığın neredeyse durma noktasına geldiğini vurguladı. 
Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiklerini belirten Muhtar Yavuz, "‘Bölgede çok ciddi bir su sıkıntısı yaşıyorduk. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız yaylada susuz kalıyorlardı, verim alamıyorduk. Yöre halkımız zor durumda kaldığı için birçoğu hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Bizde Büyükşehir Belediyesine talebimizi ilettik. Şimdi yaylaya ulaşan suyumuz ile birlikte yeniden hayvan almaya başladılar. Hayvanların su ihtiyacını karşılamak için geçmişte araba tutuyorduk. Yayladan koyunları yükleyip su ihtiyacını karşılayıp yeniden yaylaya getiriyorduk. Bizim için çok zor oluyordu. Şimdi şu ayağımıza kadar geldi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Ozan Balcı ve Genel Sekreter Mehmet Fatih Çelikel ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz’" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.