MAKÜ’lü Bilim İnsanları, Kara Mürver Meyvesiyle Kolon Kanserine Çözüm Arıyor

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 19.07.2023 - 08:48, Güncelleme: 19.07.2023 - 08:48
 

MAKÜ’lü Bilim İnsanları, Kara Mürver Meyvesiyle Kolon Kanserine Çözüm Arıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanserine karşı kara mürver meyvesi ile çare bulmak için bir proje başlattı.
Proje kapsamında, MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu liderliğindeki ekip, kara mürver meyvesinin özütlerini alarak çalışmalara başlayacak. Bu özütler üzerinde yapılacak araştırmalar, kolon kanserine yönelik olarak yeni bir umut ışığı doğurabilir.   Kara mürver meyvesinden fraksiyonlu süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu yöntemi ile yüksek saflıkta antosiyaninler elde edilmesi ve bunların kolon kanserine karşı aktivitelerinin incelenmesi amacıyla başlatılan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor.   Prof. Dr. Dinçoğlu: Yerli ve Milli Bir Ürün   Proje hakkında açıklama yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu projenin sağlık alanında birçok projeye ışık tutacağını belirterek şunları söyledi: “Projemizin temel ürünü, ana maddesi kara mürver meyvesi. Özellikle sağlık açısından fayda ortaya koyan birçok bileşeni yapısında bulundurmuş olması itibariyle araştırmalarda dikkat çekici bir ürün haline gelmiş vaziyette. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılan bir meyve türü bu kara mürver meyvesi. Biz bu meyvenin yapısındaki bileşenlerden bazılarının özellikle antioksidan etkide bulunmuş olması yani vücuttaki zararlı maddeleri temizleyici özellikte olmuş olması nedeniyle bunun özellikle kanser üzerinde nasıl bir etki ortaya çıkarabileceği konusunda projemizi araştırma ekibimizle birlikte olgunlaştırıp TÜBİTAK'a sunduk. Projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu projemizde kara mürver meyvesinin öncelikli olarak sağlık açısından faydalı olan antioksidan özellikteki antosiyaninler dediğimiz bileşenlerini farklı bir ekstraksiyon yöntemi olan süperkritik karbondioksit ekstraksiyon yöntemiyle alıp bunların kolon kanseri üzerinde nasıl etkileri olacağını tespit etmeye çalışacağız. Yaptığımız ön araştırmalar bizim bu üründen olumlu bir sonuç elde edebileceğimizi gösteriyor.”   Depremden Etkilenen Öğrenciler de Proje Ekibinde Yer Alıyor   Projenin çalışma ekibi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr.  Ahmet Hulusi Dinçoğlu; “Projede MAKÜ başta olmak üzere birçok üniversiteden araştırmacılar bulunmakta. Projede aynı zamanda lisansüstü öğrencilerin de yetişmesi ve onlara burs sağlayarak gelişmeleri yerinde öğrenerek takip etmeleri ile ilgili somut çıktılar elde edeceğiz. Aynı zamanda TÜBİTAK'ın ülkemizde yaşanan depremden sonra yeni bir projesi oldu. “Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız” diye ifade ettikleri ve “BİÇABA” diye kısalttıkları. Biz de bu projede kendi üniversitemizden lisans öğrencilerini projeye dahil edebilme fırsatı yakaladık. Projemizde bu şekilde hem lisans öğrencilerimiz bilimsel olarak bir çıktı alabiliyorlar, bir öğrenme süreci içerisindeler hem de onlara ekonomik katkı olarak burs verebiliyoruz. Projemiz aynı zamanda depremden etkilenmiş öğrenciler özelinde bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanserine karşı kara mürver meyvesi ile çare bulmak için bir proje başlattı.

Proje kapsamında, MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu liderliğindeki ekip, kara mürver meyvesinin özütlerini alarak çalışmalara başlayacak. Bu özütler üzerinde yapılacak araştırmalar, kolon kanserine yönelik olarak yeni bir umut ışığı doğurabilir.

 

Kara mürver meyvesinden fraksiyonlu süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu yöntemi ile yüksek saflıkta antosiyaninler elde edilmesi ve bunların kolon kanserine karşı aktivitelerinin incelenmesi amacıyla başlatılan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor.

 

Prof. Dr. Dinçoğlu: Yerli ve Milli Bir Ürün

 

Proje hakkında açıklama yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu projenin sağlık alanında birçok projeye ışık tutacağını belirterek şunları söyledi: “Projemizin temel ürünü, ana maddesi kara mürver meyvesi. Özellikle sağlık açısından fayda ortaya koyan birçok bileşeni yapısında bulundurmuş olması itibariyle araştırmalarda dikkat çekici bir ürün haline gelmiş vaziyette. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılan bir meyve türü bu kara mürver meyvesi. Biz bu meyvenin yapısındaki bileşenlerden bazılarının özellikle antioksidan etkide bulunmuş olması yani vücuttaki zararlı maddeleri temizleyici özellikte olmuş olması nedeniyle bunun özellikle kanser üzerinde nasıl bir etki ortaya çıkarabileceği konusunda projemizi araştırma ekibimizle birlikte olgunlaştırıp TÜBİTAK'a sunduk. Projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu projemizde kara mürver meyvesinin öncelikli olarak sağlık açısından faydalı olan antioksidan özellikteki antosiyaninler dediğimiz bileşenlerini farklı bir ekstraksiyon yöntemi olan süperkritik karbondioksit ekstraksiyon yöntemiyle alıp bunların kolon kanseri üzerinde nasıl etkileri olacağını tespit etmeye çalışacağız. Yaptığımız ön araştırmalar bizim bu üründen olumlu bir sonuç elde edebileceğimizi gösteriyor.”

 

Depremden Etkilenen Öğrenciler de Proje Ekibinde Yer Alıyor

 

Projenin çalışma ekibi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr.  Ahmet Hulusi Dinçoğlu; “Projede MAKÜ başta olmak üzere birçok üniversiteden araştırmacılar bulunmakta. Projede aynı zamanda lisansüstü öğrencilerin de yetişmesi ve onlara burs sağlayarak gelişmeleri yerinde öğrenerek takip etmeleri ile ilgili somut çıktılar elde edeceğiz. Aynı zamanda TÜBİTAK'ın ülkemizde yaşanan depremden sonra yeni bir projesi oldu. “Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız” diye ifade ettikleri ve “BİÇABA” diye kısalttıkları. Biz de bu projede kendi üniversitemizden lisans öğrencilerini projeye dahil edebilme fırsatı yakaladık. Projemizde bu şekilde hem lisans öğrencilerimiz bilimsel olarak bir çıktı alabiliyorlar, bir öğrenme süreci içerisindeler hem de onlara ekonomik katkı olarak burs verebiliyoruz. Projemiz aynı zamanda depremden etkilenmiş öğrenciler özelinde bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.