Çukurovalı çiftçi, bu yıl ayçiçeğinden umutlu

Can ÇELİK-Eser PAZARBAŞI/ADANA, (DHA)- ADANA’da mevsim şartlarının olumlu geçmesi nedeniyle ayçiçeğinde rekolte beklentisinin yüksek olduğunu belirten Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Adana’da ayçiçeği ekim alanları giderek artıyor. 800 bin dekara yaklaşan bir ekim alanı var. Bu yıl dönüm başına 400 kiloya kadar verim elde edilebilir. Üreticiler oldukça umutlu” dedi.
Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının yüzde 10’un karşılandığı Adana’da yaza girilmesiyle tarlalar adeta sarıya boyandı. Ülkenin bitkisel ham yağ ve yem sanayisinin önemli bir ihtiyacını karşılayan ayçiçekleri, boy verdikleri tarlalarda görsel şölen sunuyor. Ayçiçeğinin ülke tarımında önemli bir role sahip olduğunu dile getiren Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, Çukurovalı çiftçilerin verim, maliyet, mevsim şartları gibi etkenlerden dolayı ayçiçeğini çokça tercih ettiğini söyledi. Ayçiçeği tarla fiyatının henüz belirlenmediğini vurgulayan İncefikir, yakın zamanda fiyatların açıklanacağını kaydetti.
800 BİN DEKARLIK EKİM ALANI
Adana’nın birçok bölgesinde ayçiçeği tarlalarına rastlamanın mümkün olduğunu anlatan İncefikir, “Adana’da ayçiçeği ekim alanları giderek artıyor. 800 bin dekara yaklaşan bir ekim alanı var. Bu yıl dönüm başına 400 kiloya kadar verim elde edilebilir. Üreticiler oldukça umutlu. Adana toplamda yaklaşık 250 bin ton rekolteye sahip. Yani Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının yüzde 10’u Adana’dan karşılanmış oluyor. Özellikle ilçelerde ekimi giderek artmaya başladı. Çünkü üretici ayçiçeği ekiminde isterse gübre ve ilaç kullanmayabiliyor. Bu da ona cazip geliyor. Ayçiçeği aynı zamanda münavebe dediğimiz ekim nöbetinde tercih edilen bir ürün. Buğday ve mısırla nöbetleşe ekiliyor. Ayrıca dönüm başına bakanlık tarafından 109 liralık gübre ve mazot desteği veriliyor. Eğer bölgeniz kıraçsa, sulama olanağınız yoksa bunun için de dönüm başına 50 liralık ek destek var” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI