BAŞDENETÇİ ŞEREF MALKOÇ’TAN OMBUDSMANLIK VE TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİ KONFERANSI

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 10.03.2022 - 11:38, Güncelleme: 10.03.2022 - 11:38
 

BAŞDENETÇİ ŞEREF MALKOÇ’TAN OMBUDSMANLIK VE TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİ KONFERANSI

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı ve Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç’un tarafından verilen Ombudsmanlık ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri” konulu konferansa katıldı.
Bucak Belediyesi organizasyonunda Bucak Kültür Merkezinde düzenlenen programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası Vali Ali Arslantaş ve Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal tarafından konuşma yapıldı. Başdenetçi Şeref Malkoç verdiği konferansta Kamu Başdenetçiliği Kurumunun çalışmaları ve görev alanları ile Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini anlattı.   Konferans sonunda Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Üniversite öğrencileri ve vatandaşların sorularını cevapladı. Vali Arslantaş yaptığı konuşmada, “Devlet denilen aygıtın ortaya nasıl çıktığı ile ilgili fikir beyan eden bütün toplum sözleşmesi kuramcıları derler ki iki ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Birincisi güvenliğin sağlanması ikincisi adaletin sağlanmasıdır. Güvenlik ile adalet sağlandıktan ve bir kurumsal yapı ortaya çıktıktan sonra diğer devletçiklerle ilişki kurabilmek için dışişleri teşkilatı, onlara karşı kendi kurduğu devleti koruyabilmek için savunma teşkilatı ve bu devlet denilen aygıtın sürdürülebilir olması içinde maliye teşkilatı kurulmuştur. Devletin omurgasını oluşturan içişleri, adalet bakanlığı, dışişleri, savunma bakanlığı ve maliye bakanlığı olarak görülüyor. Sosyal devlet ilkesinin ortaya çıkmasından sonrada diğer bakanlıklar kendisine yer bulmuşlardır. Böyle güçlü bir yapı ortaya çıktıktan sonra insanlar insanın canını alma yetkisini de verdikleri bir yapıyı ortaya çıkardıktan sonra bu güçlü yapıya karşı bireyi koruma ihtiyacı duymuşlar. Onun içinde idare hukuku oluşmuş. Bizim anayasamızın 125. maddesinde idarelerin yaptıkları her türlü eylem ve işlemin yargı denetimine tabi olduğunu söyler. Fakat bu yerli mi değil. İdarenin yaptığı işlem hukuki olabilir. Fakat insan haklarına uygun mu, hakkaniyete uygun mu? Bu ihtiyaç ortaya çıktıktan sonra 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandumla da Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulmuştur. Hem kamunun işini hem bireylerin işini hızlandıran mahkemelerin birçok yükünü alan devletin ve idarenin şeffaflığını sağlayan hesap verebilirliğini sağlayan çok özel bir kurum. Reform niteliğinde bir kurumdur. Bugünde Kamu Denetçiliği Kurumumuzun Başkanını ekibiyle birlikte misafir ediyoruz. Şimdi 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ombudsmanlığı da içine kapsayarak hepimizin ziyadesiyle istifade edeceğini düşündüğümüz bir konferans dinleyeceğiz. Yapılacak olan etkinliğin Bucak’ımıza, Burdur’umuza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi. Konferans başta Vali Ali Arslantaş olmak üzere Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.  
Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı ve Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç’un tarafından verilen Ombudsmanlık ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri” konulu konferansa katıldı.

Bucak Belediyesi organizasyonunda Bucak Kültür Merkezinde düzenlenen programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası Vali Ali Arslantaş ve Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal tarafından konuşma yapıldı.

Başdenetçi Şeref Malkoç verdiği konferansta Kamu Başdenetçiliği Kurumunun çalışmaları ve görev alanları ile Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini anlattı.
 
Konferans sonunda Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Üniversite öğrencileri ve vatandaşların sorularını cevapladı.


Vali Arslantaş yaptığı konuşmada, “Devlet denilen aygıtın ortaya nasıl çıktığı ile ilgili fikir beyan eden bütün toplum sözleşmesi kuramcıları derler ki iki ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Birincisi güvenliğin sağlanması ikincisi adaletin sağlanmasıdır. Güvenlik ile adalet sağlandıktan ve bir kurumsal yapı ortaya çıktıktan sonra diğer devletçiklerle ilişki kurabilmek için dışişleri teşkilatı, onlara karşı kendi kurduğu devleti koruyabilmek için savunma teşkilatı ve bu devlet denilen aygıtın sürdürülebilir olması içinde maliye teşkilatı kurulmuştur. Devletin omurgasını oluşturan içişleri, adalet bakanlığı, dışişleri, savunma bakanlığı ve maliye bakanlığı olarak görülüyor. Sosyal devlet ilkesinin ortaya çıkmasından sonrada diğer bakanlıklar kendisine yer bulmuşlardır. Böyle güçlü bir yapı ortaya çıktıktan sonra insanlar insanın canını alma yetkisini de verdikleri bir yapıyı ortaya çıkardıktan sonra bu güçlü yapıya karşı bireyi koruma ihtiyacı duymuşlar. Onun içinde idare hukuku oluşmuş. Bizim anayasamızın 125. maddesinde idarelerin yaptıkları her türlü eylem ve işlemin yargı denetimine tabi olduğunu söyler. Fakat bu yerli mi değil. İdarenin yaptığı işlem hukuki olabilir. Fakat insan haklarına uygun mu, hakkaniyete uygun mu? Bu ihtiyaç ortaya çıktıktan sonra 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandumla da Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulmuştur. Hem kamunun işini hem bireylerin işini hızlandıran mahkemelerin birçok yükünü alan devletin ve idarenin şeffaflığını sağlayan hesap verebilirliğini sağlayan çok özel bir kurum. Reform niteliğinde bir kurumdur. Bugünde Kamu Denetçiliği Kurumumuzun Başkanını ekibiyle birlikte misafir ediyoruz.
Şimdi 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ombudsmanlığı da içine kapsayarak hepimizin ziyadesiyle istifade edeceğini düşündüğümüz bir konferans dinleyeceğiz. Yapılacak olan etkinliğin Bucak’ımıza, Burdur’umuza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Konferans başta Vali Ali Arslantaş olmak üzere Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.