Başkan Ercengiz İnsuyu Fasulyesi’nin Üretildiği Çatağıl Köyünü Ziyaret Etti

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 12.08.2022 - 14:04, Güncelleme: 12.08.2022 - 14:04
 

Başkan Ercengiz İnsuyu Fasulyesi’nin Üretildiği Çatağıl Köyünü Ziyaret Etti

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çatağıl köyünde Dün akşam yoğun yağış nedeniyle zarara uğrayan İnsuyu Fasulyesinin üretildiği Çatağıl Köyünü Ziyaret etti.
Ziyarette Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, CHP Milletvekili Mehmet Göker, CHP İl Başkanı İzzet Akbulut, CHP İlçe Başkanı Serkan Şimşek, CHP Kadın Kolları Başkanı Zinet Gezer, İl Genel Meclisi Üyesi Hakan Açar ve Fasulye Üreticileri katıldı.   Başkan Ercengiz yaptığı konuşmada “Burdur’da en önemli sorunumuzun içme suyu sorunu olduğunu görüyoruz. Mücadele ediyoruz, içme suyunu çözebilmek için, birçok nedeni var. Şu anda sadece Burdur merkezde değil tüm ülkede belki de yakın sürede yüzde 70’i suyla kaplı olan yerkürenin sadece yüzde 3-4’ü içilebilir ya da temiz su kaynağı olarak baktığımızda hızla tükettiğimiz su kaynakları ile ilgili çok önemli bir sorun yaşayacağız. Bugün sulu tarıma mahkûm edilen İnsuyu Havzası geçtiğimiz yıllarda çok değil 10-15 yıl önce 7-8 metreden su çıkartabiliyorken, şu anda içme suyu derin su sondajlarımız 200 metrede su arıyor. Bugün su bulmakta zorlanıyoruz. Suyu kaybettiğimiz anda, tarımı da kaybedeceğiz. İzmir Büyükşehir Başkanımız Tunç Soyer Burdur ziyaretinde ne yapabiliriz diye konuşurken bize karakılçık tohumu verip, bu tohumu ektirip, bu tohumu da alabileceğini bana ifade etmişti. Buğday değersiz olduğu için üretmedi bizim çiftçimiz, buğdayı ürettiği fiyata satamadığı için üretmekten vazgeçti, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti geçtiğimiz yıl 10 milyon tonun üzerinde buğday ithal etmek zorunda kaldı. Bakın geçtiğimiz günlerde sayın Cumhurbaşkanımız savaş halindeki iki ülkeyi Türkiye’de gıda koridoru açabilmesi için ülkeye davet etti ve bugün savaş halindeki iki ülkeden buğday almak zorundayız. Bu ülkenin mümbit toprakları maalesef yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle bugün değersizleşti. Geçtiğimiz yıllarda köylerimize gittik bir fasulye birliği oluşturalım dedik. Maalesef köylümüzü inandıramadık çünkü öyle bir hale geldi ki baştakinin alttakinin ne söylediğinin kıymeti kalmadı. İzmir Tarım Dairesi Başkanlığımızın ve kendi mesai arkadaşlarımızın özverileri ile bu projeyi başlattık. Bize geçen sene inanmadılar hatta biz o alandan geçtikten sonra bunu yapamazlar dediler. 3 bin 500 lira verilmesi halinde 7 bin lira vereceğimizi söylemiştik. Bu yıl açıklanan 7 bin lira fiyatın karşılığında 14 bin lira çiftçimizin ürettiği ton başına fiyat verilecek. Bugün en az hasat eden çiftçi kardeşimizin dönüm başına 250-300 kilo buğday aldı. Kaba bir hesap yaparsa 100 gün boyunca tarlasında yatacak fasulye üreticisinden belki 4-5 kat daha fazla para kazanacak hem de tarlasına senede en fazla 5 kere uğrayarak önemli bir kazanç elde etmiş olacak. Biz birlikte kazanmayı teklif ettik, Burdur Belediyesi olarak biz bu işi sadece büyükşehir belediye başkanımızın katkılarını çiftçilerimize anlatmak ve başlatmakla mükellefiyetimiz oldu. Suyu kaybetmemek ve ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak adına atılacak en önemli adımdır. Biz bu projeyi büyüteceğiz daha da büyümesini istiyoruz. Köyümüzde dün mahsulü hasar gören üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Tarımın hepimiz için önemli” dedi.  
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çatağıl köyünde Dün akşam yoğun yağış nedeniyle zarara uğrayan İnsuyu Fasulyesinin üretildiği Çatağıl Köyünü Ziyaret etti.

Ziyarette Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, CHP Milletvekili Mehmet Göker, CHP İl Başkanı İzzet Akbulut, CHP İlçe Başkanı Serkan Şimşek, CHP Kadın Kolları Başkanı Zinet Gezer, İl Genel Meclisi Üyesi Hakan Açar ve Fasulye Üreticileri katıldı.

 

Başkan Ercengiz yaptığı konuşmada “Burdur’da en önemli sorunumuzun içme suyu sorunu olduğunu görüyoruz. Mücadele ediyoruz, içme suyunu çözebilmek için, birçok nedeni var. Şu anda sadece Burdur merkezde değil tüm ülkede belki de yakın sürede yüzde 70’i suyla kaplı olan yerkürenin sadece yüzde 3-4’ü içilebilir ya da temiz su kaynağı olarak baktığımızda hızla tükettiğimiz su kaynakları ile ilgili çok önemli bir sorun yaşayacağız. Bugün sulu tarıma mahkûm edilen İnsuyu Havzası geçtiğimiz yıllarda çok değil 10-15 yıl önce 7-8 metreden su çıkartabiliyorken, şu anda içme suyu derin su sondajlarımız 200 metrede su arıyor. Bugün su bulmakta zorlanıyoruz. Suyu kaybettiğimiz anda, tarımı da kaybedeceğiz. İzmir Büyükşehir Başkanımız Tunç Soyer Burdur ziyaretinde ne yapabiliriz diye konuşurken bize karakılçık tohumu verip, bu tohumu ektirip, bu tohumu da alabileceğini bana ifade etmişti. Buğday değersiz olduğu için üretmedi bizim çiftçimiz, buğdayı ürettiği fiyata satamadığı için üretmekten vazgeçti, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti geçtiğimiz yıl 10 milyon tonun üzerinde buğday ithal etmek zorunda kaldı. Bakın geçtiğimiz günlerde sayın Cumhurbaşkanımız savaş halindeki iki ülkeyi Türkiye’de gıda koridoru açabilmesi için ülkeye davet etti ve bugün savaş halindeki iki ülkeden buğday almak zorundayız. Bu ülkenin mümbit toprakları maalesef yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle bugün değersizleşti. Geçtiğimiz yıllarda köylerimize gittik bir fasulye birliği oluşturalım dedik. Maalesef köylümüzü inandıramadık çünkü öyle bir hale geldi ki baştakinin alttakinin ne söylediğinin kıymeti kalmadı. İzmir Tarım Dairesi Başkanlığımızın ve kendi mesai arkadaşlarımızın özverileri ile bu projeyi başlattık. Bize geçen sene inanmadılar hatta biz o alandan geçtikten sonra bunu yapamazlar dediler. 3 bin 500 lira verilmesi halinde 7 bin lira vereceğimizi söylemiştik. Bu yıl açıklanan 7 bin lira fiyatın karşılığında 14 bin lira çiftçimizin ürettiği ton başına fiyat verilecek. Bugün en az hasat eden çiftçi kardeşimizin dönüm başına 250-300 kilo buğday aldı. Kaba bir hesap yaparsa 100 gün boyunca tarlasında yatacak fasulye üreticisinden belki 4-5 kat daha fazla para kazanacak hem de tarlasına senede en fazla 5 kere uğrayarak önemli bir kazanç elde etmiş olacak. Biz birlikte kazanmayı teklif ettik, Burdur Belediyesi olarak biz bu işi sadece büyükşehir belediye başkanımızın katkılarını çiftçilerimize anlatmak ve başlatmakla mükellefiyetimiz oldu. Suyu kaybetmemek ve ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak adına atılacak en önemli adımdır. Biz bu projeyi büyüteceğiz daha da büyümesini istiyoruz. Köyümüzde dün mahsulü hasar gören üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Tarımın hepimiz için önemli” dedi.

 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.