BUCAK’TA AŞIRI YAĞIŞLARDA KESTEL OVASINDA EKİLİ SAHALAR SULAR ALTINDA KALDI

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 11.02.2022 - 15:55, Güncelleme: 11.02.2022 - 15:57
 

BUCAK’TA AŞIRI YAĞIŞLARDA KESTEL OVASINDA EKİLİ SAHALAR SULAR ALTINDA KALDI

BURDUR’ un Bucak ilçesinde geçen hafta ve bu hafta yağan aşırı yağışlar ile birlikte Bucak ve Kestel Ovasında DSİ kanallarının taşması soncu binlerce dekar ekili sahalar sular altında kaldı.
Bucak Ovasında ve Kestel Ovasında, Bucak’tan, Gündoğdu’ dan gelen taşkın sularını DSİ kanalları ile Kestel köyünde bulunan düdenlere taşıyan DSİ kanallarının içi toprak ile dolu olması, yine kanalların büyük bir bölümü kurumuş sazlıkların kanalları doldurmasından dolayı kanallardan taşan taşkın suları binlerce dekar ekili sahalar sular altında kalırken çok sayıda çiftçiyi mağdur etti. Bucak Ovası ve Kestel Ovasında DSİ kanalların dan taşan suların verdiği zararın tespitini isteyen ve çiftçiye yardım yapılmasını isteyen Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel “Son yağışlar ile birlikte başta Kestel ve Karaaliler köyü ve diğer bölgelerde yaklaşık 15 bin dekar sahada su durmasından dolayı zararlar oluştu. 2021 yılı içerisinde Bucak’ta Onaç Çayı, Gündoğdu köyünden gelen kızılsu kanalı, Aykıtça deresinden gelen ve Kestel Ovasında bulunan Devlet Su İşleri Kanallarının (DSİ) DSİ’ ye temizlenmesi talebimiz vardı. Kestel ovasında DSİ kanalları temizlenmediği için kanalların toprakla dolu olması, kargı türü otlarla sazlıklar oluşmasından dolayı aşırı yağışlar ile birlikte sular kanallardan taşarak tarlalarda ekili sahalara zarar verdi. Bölgede hasar tespit çalışması yapılmadığı için zararın ne kadar olduğunu şu anda bilemiyoruz. Çiftçilerimizin zararlarının tespiti ve  karşılanması için ilgili kurum ve kuruluşlar bir an önce çalışmalara başlamalarını istiyorum” dedi. DSİ KANALLARI TOPRAKTAN VE SAZLIKTAN TEMİZLENMELİ Kestel Ovasından geçerek yine Kestel Ovasında bulunan düdenlere taşkın sularını taşıyan DSİ kanalları toprak dolgusu temizlendikten sonra her yıl bahar aylarında DSİ kanalları taşkın sularının geçmesini engelleyen sazlıklara ot ilacı atılmalı yada sonbahar aylarında suyun kanaldan çekilmesinden itibaren sazlıklar yakılarak yok edilmeli. Kestel Ovasında bulunan DSİ kanallarını her yıl sazlıkları kaldırmak için yakıldığını söyleyen köylüler bu yıl Burdur Valiliğinin kararı ile ovada ve DSİ kanallarında ateş yakılması yasaklandığını dile getirdiler. Köylüler “DSİ kanalları yeterli bakım yapılmadığı için bahar aylarında başlayarak sonbahara kadar oluşan başta sazlık ve ot bitkileri kuruduktan sonra kanalları tıkıyor. Taşkın suları kanallara gelmesine rağmen kuruyan sazlık ve otlardan sular geçmeyince ya kanallar tarlalara yada, tarlalarda biriken sular DSİ kanallarına akmıyor. Her yıl ekim mevsiminde çiftçiler kendi tarlasının başını yakarak kanallarda oluşan sazlık ve yabani otları yakarak temizlerdi. Nedense bu yıl Burdur Valiliğinin kararı ile yasaklandı. Ovada hiçbir yangın tehlikesi olmamasına rağmen yakılmayan sazlık ve otlar yüzünden binlerce dekar ekili sahalarımız sular altında kaldı. Şimdi kapımız bile çalınmıyor” diyerek yakındılar.         
BURDUR’ un Bucak ilçesinde geçen hafta ve bu hafta yağan aşırı yağışlar ile birlikte Bucak ve Kestel Ovasında DSİ kanallarının taşması soncu binlerce dekar ekili sahalar sular altında kaldı.

Bucak Ovasında ve Kestel Ovasında, Bucak’tan, Gündoğdu’ dan gelen taşkın sularını DSİ kanalları ile Kestel köyünde bulunan düdenlere taşıyan DSİ kanallarının içi toprak ile dolu olması, yine kanalların büyük bir bölümü kurumuş sazlıkların kanalları doldurmasından dolayı kanallardan taşan taşkın suları binlerce dekar ekili sahalar sular altında kalırken çok sayıda çiftçiyi mağdur etti.

Bucak Ovası ve Kestel Ovasında DSİ kanalların dan taşan suların verdiği zararın tespitini isteyen ve çiftçiye yardım yapılmasını isteyen Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel “Son yağışlar ile birlikte başta Kestel ve Karaaliler köyü ve diğer bölgelerde yaklaşık 15 bin dekar sahada su durmasından dolayı zararlar oluştu. 2021 yılı içerisinde Bucak’ta Onaç Çayı, Gündoğdu köyünden gelen kızıl su kanalı, Aykıtça deresinden gelen ve Kestel Ovasında bulunan Devlet Su İşleri Kanallarının (DSİ) DSİ’ ye temizlenmesi talebimiz vardı. Kestel ovasında DSİ kanalları temizlenmediği için kanalların toprakla dolu olması, kargı türü otlarla sazlıklar oluşmasından dolayı aşırı yağışlar ile birlikte sular kanallardan taşarak tarlalarda ekili sahalara zarar verdi. Bölgede hasar tespit çalışması yapılmadığı için zararın ne kadar olduğunu şu anda bilemiyoruz. Çiftçilerimizin zararlarının tespiti ve  karşılanması için ilgili kurum ve kuruluşlar bir an önce çalışmalara başlamalarını istiyorum” dedi.

DSİ KANALLARI TOPRAKTAN VE SAZLIKTAN TEMİZLENMELİ

Kestel Ovasından geçerek yine Kestel Ovasında bulunan düdenlere taşkın sularını taşıyan DSİ kanalları toprak dolgu su temizlendikten sonra her yıl bahar aylarında DSİ kanalları taşkın sularının geçmesini engelleyen sazlıklara ot ilacı atılmalı yada sonbahar aylarında suyun kanaldan çekilmesinden itibaren sazlıklar yakılarak yok edilmeli. Kestel Ovasında bulunan DSİ kanallarını her yıl sazlıkları kaldırmak için yakıldığını söyleyen köylüler bu yıl Burdur Valiliğinin kararı ile ovada ve DSİ kanallarında ateş yakılması yasaklandığını dile getirdiler. Köylüler “DSİ kanalları yeterli bakım yapılmadığı için bahar aylarında başlayarak sonbahara kadar oluşan başta sazlık ve ot bitkileri kuruduktan sonra kanalları tıkıyor. Taşkın suları kanallara gelmesine rağmen kuruyan sazlık ve otlardan sular geçmeyince ya kanallar tarlalara yada, tarlalarda biriken sular DSİ kanallarına akmıyor. Her yıl ekim mevsiminde çiftçiler kendi tarlasının başını yakarak kanallarda oluşan sazlık ve yabani otları yakarak temizlerdi. Nedense bu yıl Burdur Valiliğinin kararı ile yasaklandı. Ovada hiçbir yangın tehlikesi olmamasına rağmen yakılmayan sazlık ve otlar yüzünden binlerce dekar ekili sahalarımız sular altında kaldı. Şimdi kapımız bile çalınmıyor” diyerek yakındılar.   

 

 

 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Video
Video Galeride Aç
Video albümüne giderek videoya yorum yazabilir yada videoyu sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Foto Galeride Aç
Fotoğraf albümüne giderek fotoğraf(lara) yorum yazabilir yada fotoğraf(ları) sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.