Bulgaristan'da laboratuvar krizi; Türk TIR'ları 3 gündür sınırda bekliyor

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 05.08.2022 - 12:41, Güncelleme: 05.08.2022 - 14:40
 

Bulgaristan'da laboratuvar krizi; Türk TIR'ları 3 gündür sınırda bekliyor

Bulgaristan'da laboratuvar krizi; Türk TIR'ları 3 gündür sınırda bekliyor
TÜRKİYE'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerin analiz edildiği Bulgaristan'daki laboratuvarın kapalı olması nedeniyle Türk TIR’ları 3 gündür Kapıkule Sınır Kapısı'nda bekliyor. Özellikle meyve ve sebze sektörü, ürünlerin çürüme ve çöpe atılma tehlikesinden endişe ediyor. Türkiye'nin, Avrupa ülkelerine ihracatındaki en önemli geçiş noktası olan Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'nda 300'e yakın TIR, Bulgaristan'daki analizlerin yapıldığı laboratuvarın kapalı oluşu nedeniyle 3 gündür bekletiliyor. İhracatçılar, bekleyen TIR sayısının giderek arttığını, çoğunda bulunan yaş meyve ve sebze ürünlerinde çürüme tedirginliği yaşandığını açıkladı. GEÇİŞLER DURDU Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'nda şu an geçişlerin durduğunu, 3 gündür TIR'ların geçemediğini, kuyruğun her gün uzadığını söyledi. Sorunun Bulgaristan kaynaklı olduğunu belirten Doğan, "İhracatçımız büyük zararla karşı karşıya, ihracat durma noktasına geldi. Bu sorun kısa sürede çözülmezse çiftçimiz de büyük zarar görecek" dedi. ‘FİRMA, DEVLETE DAVA AÇTI’ Türkiye'den tüm Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, ürünlerin Bulgaristan'daki laboratuvarda analiz edildiğini belirten Doğan, "Bu laboratuvarı özel bir firma işletiyordu. Sonrasında hükümet el koydu ve kendi işletmeye başladı. Ancak haziran ayında Bulgaristan'da hükümet düştü, sonrasında firma hükümetin laboratuvara el koyma kararına karşı dava açtı. Şu anda ise laboratuvarı ne firma ne de devlet işletiyor. Bu yüzden 3 gündür bütün TIR'larımız sınır kapısında bekletiliyor" dedi. RAF ÖMRÜ KISA ÜRÜNLERDE ÇÜRÜME TEHLİKESİ BAİB olarak Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na sorunla ilgili başvurduklarını belirten Doğan, Bulgaristan kaynaklı sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini, özellikle yaş meyve sebze gibi raf ömrü kısa olan ürünlerin tamamen çürümesi ve ciddi kayıpların oluşması tehlikesi yaşadıklarını kaydetti. Hem Antalya'dan hem Türkiye'nin birçok ilinden ihracatçılar, sorunun çözümüne ilişkin bağlı bulundukları ihracatçı birlikleriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne talepte bulundu. (DHA) FOTOĞRAFLI  
Bulgaristan'da laboratuvar krizi; Türk TIR'ları 3 gündür sınırda bekliyor

TÜRKİYE'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerin analiz edildiği Bulgaristan'daki laboratuvarın kapalı olması nedeniyle Türk TIR’ları 3 gündür Kapıkule Sınır Kapısı'nda bekliyor. Özellikle meyve ve sebze sektörü, ürünlerin çürüme ve çöpe atılma tehlikesinden endişe ediyor.

Türkiye'nin, Avrupa ülkelerine ihracatındaki en önemli geçiş noktası olan Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'nda 300'e yakın TIR, Bulgaristan'daki analizlerin yapıldığı laboratuvarın kapalı oluşu nedeniyle 3 gündür bekletiliyor. İhracatçılar, bekleyen TIR sayısının giderek arttığını, çoğunda bulunan yaş meyve ve sebze ürünlerinde çürüme tedirginliği yaşandığını açıkladı.
GEÇİŞLER DURDU
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'nda şu an geçişlerin durduğunu, 3 gündür TIR'ların geçemediğini, kuyruğun her gün uzadığını söyledi. Sorunun Bulgaristan kaynaklı olduğunu belirten Doğan, "İhracatçımız büyük zararla karşı karşıya, ihracat durma noktasına geldi. Bu sorun kısa sürede çözülmezse çiftçimiz de büyük zarar görecek" dedi.
‘FİRMA, DEVLETE DAVA AÇTI’
Türkiye'den tüm Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, ürünlerin Bulgaristan'daki laboratuvarda analiz edildiğini belirten Doğan, "Bu laboratuvarı özel bir firma işletiyordu. Sonrasında hükümet el koydu ve kendi işletmeye başladı. Ancak haziran ayında Bulgaristan'da hükümet düştü, sonrasında firma hükümetin laboratuvara el koyma kararına karşı dava açtı. Şu anda ise laboratuvarı ne firma ne de devlet işletiyor. Bu yüzden 3 gündür bütün TIR'larımız sınır kapısında bekletiliyor" dedi.
RAF ÖMRÜ KISA ÜRÜNLERDE ÇÜRÜME TEHLİKESİ
BAİB olarak Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na sorunla ilgili başvurduklarını belirten Doğan, Bulgaristan kaynaklı sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini, özellikle yaş meyve sebze gibi raf ömrü kısa olan ürünlerin tamamen çürümesi ve ciddi kayıpların oluşması tehlikesi yaşadıklarını kaydetti. Hem Antalya'dan hem Türkiye'nin birçok ilinden ihracatçılar, sorunun çözümüne ilişkin bağlı bulundukları ihracatçı birlikleriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne talepte bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.