BTB Başkanı Gündüzalp: Üretimdeki sıkıntılar desteklemelerle aşılır!

Ekonomi (Akca Gazete) - Akca Gazete | 11.03.2022 - 16:33, Güncelleme: 11.03.2022 - 16:33
 

BTB Başkanı Gündüzalp: Üretimdeki sıkıntılar desteklemelerle aşılır!

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Cumhurbaşkanlığı kararına göre, hububat grubunda gübre mazot desteğinin 42 liradan 92 liraya çıkarıldığını belirterek, “Açıklanan her destek üretecimiz için elbette önemlidir. Ancak, kuru tarımda 1 dekar buğdayın sadece mazot maliyeti 180 lirayı bulmuştur. O nedenle, üretimi arttıracak daha çok desteğe ihtiyaç var” dedi.
2022 yılında çiftçiye ödenecek toplam tarımsal desteklere 3.2 milyar lira ek ilave yapılarak toplam 25.8 milyar liradan 29 milyar liraya çıkarıldığını hatırlatan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, tarımsal destekler bütçesine konulan ek 3.2 milyar lira desteğin hangi kalemlerde kullanılacağının, Resmi Gazete’nin 11/03/2022 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile netleştiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 7 havzada desteklenen ürünlerde de değişikliğe gidildiğini aktaran Gündüzalp, “Buna göre, Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzalarında yağlık ayçiçeği de destek kapsamına alındı. Daha öncesinde bu 7 havzada yağlık ayçiçeği destek kapsamında bulunmuyordu. Bu durum ülkemiz ve üretecimiz açısından son derece olumlu karşılandı” ifadelerini kullandı. Karar göre, 2021 yılı üretimleri için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale’ye ödenecek mazot gübre desteğine ilave olarak dekara 50 lira ek girdi desteğinin ödeneceğini belirten Gündüzalp, “Çiftçiye bu 5 üründe 22 lira mazot, 20 lira da gübre desteği olmak üzere toplam 42 lira olarak ödenecek destek miktarı, ek girdi desteği ile birlikte 92 liraya çıkarıldı. 50 lira ek ilave desteği sadece 2022 yılı ödemelerine mahsus olacak ve ne zaman ödeneceği hakkında net bir tarih yok” şeklinde konuştu. 2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteği arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte 16 liradan 24 liraya çıkarılırken, aspir, nohut, kanola, susam, kuru fasulye, mercimek, yonca, patates, fiğ, yem bezelyesi, korunga, soya ve yer fıstığında ise bir artışa gidilmediğinin altınızı çizen Gündüzalp, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Neredeyse her gün artan mazot ve gübre fiyatlarına karşı, sabit kalan diğer ürünlerinde destekleri arttırılmalıdır. Çiftçimizi üretimde tutmak, üretime teşvik etmek için ucuz mazot, doğrudan gübre desteği ve indirimli elektrik tarifesi acilen hayata geçirilmelidir. Çiftçimize para kazandırdığımız zaman; yerli üretimimiz artar, ithalat bağımlılığımız da azalır. Hiçbir dünya ülkesine muhtaç olmadığımız gibi fırsatçıların eline de fırsat vermemiş oluruz.”
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Cumhurbaşkanlığı kararına göre, hububat grubunda gübre mazot desteğinin 42 liradan 92 liraya çıkarıldığını belirterek, “Açıklanan her destek üretecimiz için elbette önemlidir. Ancak, kuru tarımda 1 dekar buğdayın sadece mazot maliyeti 180 lirayı bulmuştur. O nedenle, üretimi arttıracak daha çok desteğe ihtiyaç var” dedi.

2022 yılında çiftçiye ödenecek toplam tarımsal desteklere 3.2 milyar lira ek ilave yapılarak toplam 25.8 milyar liradan 29 milyar liraya çıkarıldığını hatırlatan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, tarımsal destekler bütçesine konulan ek 3.2 milyar lira desteğin hangi kalemlerde kullanılacağının, Resmi Gazete’nin 11/03/2022 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile netleştiğini söyledi.

Ayrıca, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 7 havzada desteklenen ürünlerde de değişikliğe gidildiğini aktaran Gündüzalp, “Buna göreAydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzalarında yağlık ayçiçeği de destek kapsamına alındı. Daha öncesinde bu 7 havzada yağlık ayçiçeği destek kapsamında bulunmuyordu. Bu durum ülkemiz ve üretecimiz açısından son derece olumlu karşılandı” ifadelerini kullandı.

Karar göre, 2021 yılı üretimleri için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale’ye ödenecek mazot gübre desteğine ilave olarak dekara 50 lira ek girdi desteğinin ödeneceğini belirten Gündüzalp, “Çiftçiye bu 5 üründe 22 lira mazot, 20 lira da gübre desteği olmak üzere toplam 42 lira olarak ödenecek destek miktarı, ek girdi desteği ile birlikte 92 liraya çıkarıldı. 50 lira ek ilave desteği sadece 2022 yılı ödemelerine mahsus olacak ve ne zaman ödeneceği hakkında net bir tarih yok” şeklinde konuştu.

2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteği arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte 16 liradan 24 liraya çıkarılırken, aspir, nohut, kanola, susam, kuru fasulye, mercimek, yonca, patates, fiğ, yem bezelyesi, korunga, soya ve yer fıstığında ise bir artışa gidilmediğinin altınızı çizen Gündüzalp, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Neredeyse her gün artan mazot ve gübre fiyatlarına karşı, sabit kalan diğer ürünlerinde destekleri arttırılmalıdır. Çiftçimizi üretimde tutmak, üretime teşvik etmek için ucuz mazot, doğrudan gübre desteği ve indirimli elektrik tarifesi acilen hayata geçirilmelidir. Çiftçimize para kazandırdığımız zaman; yerli üretimimiz artar, ithalat bağımlılığımız da azalır. Hiçbir dünya ülkesine muhtaç olmadığımız gibi fırsatçıların eline de fırsat vermemiş oluruz.”

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.