ATB Başkanı Çandır, Dostlar Grubu’nun konuğu

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 25.03.2022 - 11:20, Güncelleme: 25.03.2022 - 11:41
 

ATB Başkanı Çandır, Dostlar Grubu’nun konuğu

ATB Başkanı Çandır, Dostlar Grubu’nun konuğu
    ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATSO Dostlar Grubu’nun konuğu oldu. Kahvaltılı toplantıda, Antalya’nın tarımı, ticareti, kent bilinci konuşuldu. Antalya’nın 8.5 milyon ton üzerinde ve 16 milyar TL değerinde bitkisel üretim gerçekleştirdiğini kaydeden Çandır, bitkisel üretimde Türkiye’de birinci sırada olduklarını söyledi. 2021 yılı TÜİK rakamlarına göre örtüaltı tarım alanlarının yüzde 38’ine sahip Antalya’nın üretim miktarının yüzde 51’ine sahip olduğunu söyleyen Çandır, 2021 tarımsal ihracatının 1 milyar 50 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. Çandır, son 10-12 yıldır yaş sebze ve turunçgil ihracatındaki birim fiyatlarının gerilediğini vurgularken, “2010 yılında yaş sebzede ton başı 920 dolar kazanırken, bu rakam tonda 797 dolara kadar geriledi. 2012 yılında turunçgilde ton başına ihracat rakamımız 739 dolar iken bu rakam 492 dolara kadar geriledi. Birim fiyat ihracat gelirimiz azalıyor" dedi. SEBZEDE YERLİ TOHUM KULLANIYORUZ Antalya’nın 2021’de yaklaşık 220 ton tohum, 1 milyar adedin üzerinde de fide ürettiğine dikkati çeken Çandır, “Sebzede yerli tohum kullanımında yüzde 50’ye ulaştık. Antalya’da tohumdan elde edilen değer 2.3 milyar TL’yi aştı. Tohum firmalarının yüzde 35’i, fide firmalarının yüzde 49’u Antalya’da" dedi. BORSA KENT İÇİN ÇALIŞIYOR Ali Çandır, 101 yıllık geçmişe sahip Antalya Ticaret Borsası’nın köklü kurumlar arasında yerini aldığını belirtirken, Borsa’nın kent tarımı, ekonomisi ve kentin gelişimi için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çandır, “ATB tüm faaliyetlerini proje odaklı sürdürmektedir" derken, YÖREX, Zeytinpark, Canlı Hayvan gibi projeleriyle ilgili bilgiler verdi. EXPO 2016’nın kente kazandırılmasında büyük çaba harcayan Borsa’nın, Antalya Çiçek Festivali’ne öncülük eden kurumlar arasında yer aldığını belirten Çandır, kentin değerlerine de sahip çıktıklarını söyledi. Çandır, Korkuteli Karyağdı Armudu ve Antalya Tavşan Yüreği Zeytini’ne coğrafi işaret alan Borsa’nın tarım sektörünün gelişmesi için yürüttüğü çalışmaları da anlattı. Başkan Çandır, daha sonra ATSO Dostlar Gurubu’nun sorularını yanıtladı. (DHA) FOTOĞRAFLI  
ATB Başkanı Çandır, Dostlar Grubu’nun konuğu

 

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATSO Dostlar Grubu’nun konuğu oldu. Kahvaltılı toplantıda, Antalya’nın tarımı, ticareti, kent bilinci konuşuldu.
Antalya’nın 8.5 milyon ton üzerinde ve 16 milyar TL değerinde bitkisel üretim gerçekleştirdiğini kaydeden Çandır, bitkisel üretimde Türkiye’de birinci sırada olduklarını söyledi. 2021 yılı TÜİK rakamlarına göre örtüaltı tarım alanlarının yüzde 38’ine sahip Antalya’nın üretim miktarının yüzde 51’ine sahip olduğunu söyleyen Çandır, 2021 tarımsal ihracatının 1 milyar 50 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. Çandır, son 10-12 yıldır yaş sebze ve turunçgil ihracatındaki birim fiyatlarının gerilediğini vurgularken, “2010 yılında yaş sebzede ton başı 920 dolar kazanırken, bu rakam tonda 797 dolara kadar geriledi. 2012 yılında turunçgilde ton başına ihracat rakamımız 739 dolar iken bu rakam 492 dolara kadar geriledi. Birim fiyat ihracat gelirimiz azalıyor" dedi.
SEBZEDE YERLİ TOHUM KULLANIYORUZ
Antalya’nın 2021’de yaklaşık 220 ton tohum, 1 milyar adedin üzerinde de fide ürettiğine dikkati çeken Çandır, “Sebzede yerli tohum kullanımında yüzde 50’ye ulaştık. Antalya’da tohumdan elde edilen değer 2.3 milyar TL’yi aştı. Tohum firmalarının yüzde 35’i, fide firmalarının yüzde 49’u Antalya’da" dedi.
BORSA KENT İÇİN ÇALIŞIYOR
Ali Çandır, 101 yıllık geçmişe sahip Antalya Ticaret Borsası’nın köklü kurumlar arasında yerini aldığını belirtirken, Borsa’nın kent tarımı, ekonomisi ve kentin gelişimi için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çandır, “ATB tüm faaliyetlerini proje odaklı sürdürmektedir" derken, YÖREX, Zeytinpark, Canlı Hayvan gibi projeleriyle ilgili bilgiler verdi. EXPO 2016’nın kente kazandırılmasında büyük çaba harcayan Borsa’nın, Antalya Çiçek Festivali’ne öncülük eden kurumlar arasında yer aldığını belirten Çandır, kentin değerlerine de sahip çıktıklarını söyledi. Çandır, Korkuteli Karyağdı Armudu ve Antalya Tavşan Yüreği Zeytini’ne coğrafi işaret alan Borsa’nın tarım sektörünün gelişmesi için yürüttüğü çalışmaları da anlattı.
Başkan Çandır, daha sonra ATSO Dostlar Gurubu’nun sorularını yanıtladı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.