Asırlık okul binası 'Köy Yaşam Merkezi' oldu

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 11.01.2023 - 15:10, Güncelleme: 11.01.2023 - 15:10
 

Asırlık okul binası 'Köy Yaşam Merkezi' oldu

Asırlık okul binası 'Köy Yaşam Merkezi' oldu
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)-MUĞLA'nın Datça ilçesinde, 1929 yılında yapılan ve ilkokul olarak uzun yıllar kullanıldıktan sonra kapanan tarihi okul binası Köy Yaşam Merkezi'ne dönüştürüldü. Asırlık binada açılan seramik kursu atölyeleri ise büyük ilgi görüyor. Muğla'da kapalı köy okulları restore edilerek, Köy Yaşam Merkezleri'ne dönüşmeye devam ediyor. İl genelinde sayısı 59'u bulan Köy Yaşam Merkezleri, anaokulu, ilkokul ve halk eğitimi merkezi olarak bölgede yaşayanlara hizmet veriyor. Datça ilçesinde Mustafa Kutluay İlkokulu/Ortaokulu'nun ek binası ile tarihi Çeşmeköy İlkokul binasında eğitimlerine başlayan Çeşmeköy Köy Yaşam Merkezi, bölge halkına hizmet veriyor. Mahallenin ihtiyaçları doğrultusunda anaokulu, kurs merkezi, kütüphane, spor alanı ve tasarım atölyesi olarak farklı alanlarda hizmet vermek üzere tasarlanan Çeşmeköy Köy Yaşam Merkezi'nde, açılan anasınıfında ise 19 öğrenci eğitim alırken, 77 kursiyer ise Datça Halk Eğitim Merkezi koordinesinde açılan kurslara devam ediyor. Merkezde aynı zamanda öğrencilere yemek hizmeti de veriliyor. Seramik, hijyen eğitimi ve iş sağlığı güvenliği kursları da yapılıyor. Asırlık okul binasında atölyeye çevrilen sınıflarda seramik kursu eğitimleri gerçekleştiriliyor. Yaşam merkezine gelen yöre kadınlarına ve kursiyerlere çamuru sanata dönüştürmenin püf noktaları öğretiliyor. Çamuru şekillendirerek, çeşitli tekniklerle üretilen seramik ürünler, üretim sonrası fırınlarda pişiriliyor. Ardından sırlama işlemleri yapılarak satışa hazır hale getiriliyor. 'BİNAMIZ TEKRAR AKTİF HALE GELDİ' Datça Çeşmeköy Mahalle Muhtarı Semih Çukadar, "1929 yılında yapılmış olan eski okul binamız uzun yıllardır kullanılmıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Köy Yaşam Merkezi Projesi ile binamız tekrar aktif hale geldi. Burada kurslar açıldı. Bu kurslar sayesinde vatandaşlarımız imkanlardan yararlanıyorlar. Yapılan bu hizmetten herkes çok memnun. Datça'ya gelen misafirlerimiz de bu kurslardan faydalanıyor" dedi. Seramik usta öğreticisi Şebnem Çaylan, kurslara tahminlerinin üstünde bir ilgi olduğunu belirterek, " Bu da bizleri mutlu etti. Bu sayede kadın kursiyerlerimiz hem meslek ve iş imkanı bulacak hem de sene sonu sergisinde çalışmalarını sergileyerek satış yapacak ve gelir elde edecekler, böylece aile bütçesine katkı sağlayacaklar" ifadelerini kullandı. Bakanlığın hedefleri doğrultusunda Köy Yaşam Merkezleri'nin sayısının daha da artacağına vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay da "İlimizin kırsal alanlarındaki kapalı köy okullarımızı, eğitime kazandırmaya devam ediyoruz. Çocukları, gençleri, yetişkinleri bir araya getirerek yaşadıkları bölgede eğitim almalarını sağlamak amacıyla kurulan Köy Yaşam Merkezleri'nin sayısını artıracağız" diye konuştu.(DHA) FOTOĞRAF
Asırlık okul binası 'Köy Yaşam Merkezi' oldu

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)-MUĞLA'nın Datça ilçesinde, 1929 yılında yapılan ve ilkokul olarak uzun yıllar kullanıldıktan sonra kapanan tarihi okul binası Köy Yaşam Merkezi'ne dönüştürüldü. Asırlık binada açılan seramik kursu atölyeleri ise büyük ilgi görüyor.

Muğla'da kapalı köy okulları restore edilerek, Köy Yaşam Merkezleri'ne dönüşmeye devam ediyor. İl genelinde sayısı 59'u bulan Köy Yaşam Merkezleri, anaokulu, ilkokul ve halk eğitimi merkezi olarak bölgede yaşayanlara hizmet veriyor. Datça ilçesinde Mustafa Kutluay İlkokulu/Ortaokulu'nun ek binası ile tarihi Çeşmeköy İlkokul binasında eğitimlerine başlayan Çeşmeköy Köy Yaşam Merkezi, bölge halkına hizmet veriyor. Mahallenin ihtiyaçları doğrultusunda anaokulu, kurs merkezi, kütüphane, spor alanı ve tasarım atölyesi olarak farklı alanlarda hizmet vermek üzere tasarlanan Çeşmeköy Köy Yaşam Merkezi'nde, açılan anasınıfında ise 19 öğrenci eğitim alırken, 77 kursiyer ise Datça Halk Eğitim Merkezi koordinesinde açılan kurslara devam ediyor. Merkezde aynı zamanda öğrencilere yemek hizmeti de veriliyor. Seramik, hijyen eğitimi ve iş sağlığı güvenliği kursları da yapılıyor. Asırlık okul binasında atölyeye çevrilen sınıflarda seramik kursu eğitimleri gerçekleştiriliyor. Yaşam merkezine gelen yöre kadınlarına ve kursiyerlere çamuru sanata dönüştürmenin püf noktaları öğretiliyor. Çamuru şekillendirerek, çeşitli tekniklerle üretilen seramik ürünler, üretim sonrası fırınlarda pişiriliyor. Ardından sırlama işlemleri yapılarak satışa hazır hale getiriliyor.

'BİNAMIZ TEKRAR AKTİF HALE GELDİ'
Datça Çeşmeköy Mahalle Muhtarı Semih Çukadar, "1929 yılında yapılmış olan eski okul binamız uzun yıllardır kullanılmıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Köy Yaşam Merkezi Projesi ile binamız tekrar aktif hale geldi. Burada kurslar açıldı. Bu kurslar sayesinde vatandaşlarımız imkanlardan yararlanıyorlar. Yapılan bu hizmetten herkes çok memnun. Datça'ya gelen misafirlerimiz de bu kurslardan faydalanıyor" dedi.

Seramik usta öğreticisi Şebnem Çaylan, kurslara tahminlerinin üstünde bir ilgi olduğunu belirterek, " Bu da bizleri mutlu etti. Bu sayede kadın kursiyerlerimiz hem meslek ve iş imkanı bulacak hem de sene sonu sergisinde çalışmalarını sergileyerek satış yapacak ve gelir elde edecekler, böylece aile bütçesine katkı sağlayacaklar" ifadelerini kullandı.

Bakanlığın hedefleri doğrultusunda Köy Yaşam Merkezleri'nin sayısının daha da artacağına vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay da "İlimizin kırsal alanlarındaki kapalı köy okullarımızı, eğitime kazandırmaya devam ediyoruz. Çocukları, gençleri, yetişkinleri bir araya getirerek yaşadıkları bölgede eğitim almalarını sağlamak amacıyla kurulan Köy Yaşam Merkezleri'nin sayısını artıracağız" diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAF

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.