WhatsApp’tan gizlilik açıklaması, WhatsApp, güncellenen ve uygulamanın kullanılmasına devam edilmesine yönelik 8 Şubat’a kadar onaylanması gereken gizlilik sözleşmesiyle ilgili açıklama yaparken, WhatsApp kullanıcılarının kafasını karıştırdı. Çoğu WhatsApp kullanıcısı, WhatsApp’ı hemen cihazından kaldırırken, kimisi ise zaten bilgileri daha önce paylaşıyordu resmileştiriyor diyen de var, aldırış etmeyip kullananda var.
Aşağıdaki tabloyu incelemeniz halinde zaten mesajlaşma uygulaması kullanıcıları bizden hangi verileri istediği açık açık belli. Bence zaten bu kullanıcılar, sözde gizlilik anlaşması altında zaten yaptıklarını bence resmileştiriyor gibi görüyorum.
Peki WhatsApp yeni gizlilik politikasında neleri resmileştirecek, yada bilgilerin paylaşımı ne olabilecek. Bunlar
Hesap Bilgisi,
Mesajlar,
Bağlantılar,
Durum Bilgisi ve
İşlem ve ödeme verileri
Belki sade bir vatandaş için bu gizlilik kuralları çok önemli olmayabilir. Ama bir iş insanın, politikacının, bürokraside görev yapan insanlar için çok ciddi sıkıntılar çıkarabilir.
Araştırdığım kadarı ile WhatsApp’ın Gizlilik politikası sözleşmesini yasalaştırması halinde reklam imiş, tanıtım imi, ürün imiş hiç önemli değil, zaten hesap bilgilerini biliyorsunuz ama, eğer anlatıldığı gibi ise, bir gün eğer bilgiler üçüncü kişiler ile paylaşılması, mesajların üçüncü kişiler ile paylaşılması, İşlem ve ödeme bilgileri üçüncü kişiler ile paylaşılması bence çok büyük ciddi sorunlara neden olabilir.
Peki kime güveneceğiz
Onu da bilemiyorum.
Çünkü çağ teknoloji çağı,
Köroğlunun dediği gibi “delikli demir çıktı mertlik bozuldu”
Yani teknolojiyi iyisi ile, kötüsü ile, tehlikesi ile, kuşku ile kullanmak zorundayız.
BENCE DEVLET ARAYA GİRMELİ
Peki Türkiye’de milyonlarca insanın kullandığı WhatsApp’ı Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlarda kullanıyor. Onlardan gizlilik sözleşmesi istenmediğine göre, bence buna devlet el atmalı. WhatsApp’a bu yaptığın haksızlık demelidir. Eğer bitirecek olursak ulus olarak bitirelim, kullanacaksak yine ulus olarak kullanmalıyız. Bu gün bunu WhatsApp yaptı, yarın iki gün sonra başka bir mesajlaşma uygulamacısı, yada bir telekominisyom şirketi de yapmaya kalkacaktır. Bence bu iş her ne kadar bireysel gözükse de milyonları ilgilendirdiği için devlet devreye girmelidir.
Tıpkı sosyal medya yasasında olduğu gibi, bu tür şirketlere sen para için benim vatandaşımın bilgilerini satamazsın, kişisel bilgileri satamazsın, devredemezsin demelidir.
Reklam hariç tüm bilgiler korunmalıdır.