Kuraklığa Çare Ararken Dondan Darbe Geldi
Kuraklığa Çare Ararken Dondan Darbe Geldi
Burdur’da Meyve ve Sebze Üreticisi Zor Günler YaşıyorBurdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en büyük zirai felaketlerden biri olan don olayının Burdur’daki meyve ve sebze üreticilerini de olumsuz etkilediğini açıkladı. Başkan Gündüzalp, üreticilerin kuraklıkla mücadele ederken don felaketiyle sarsıldığını ifade etti. “Yağmur duasına çıkarken dona yakalandık” Mart ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından Nisan ayıyla birlikte gelen kar yağışının, tarımsal üretime ciddi zarar verdiğini belirten Gündüzalp, “Üreticiler, Burdur başta olmak üzere pek çok bölgede yağış yetersizliği nedeniyle yağmur duasına çıkmıştı. Ancak beklenen yağmur yerine zirai donla karşılaştık. Bu durum üretimi derinden etkilerken, kısa sürede tüketici fiyatlarına da yansıyacak. Kamudan, bu sürecin hem üretici hem tüketici açısından en az zararla atlatılması adına ek destekler bekliyoruz” dedi. Don Felaketi Cevizden Sebzeye Kadar Vurdu Zirai donun Burdur’daki etkilerine de değinen Gündüzalp, “Ceviz, kiraz, üzüm gibi şehrimizde yaygın olarak üretilen ürünlerin yanı sıra erik, badem, kayısı ağaçlarımız ve erken ekimi yapılan sebzeler don nedeniyle zarar gördü. Üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde, don olayının yağmurla ıslanan toprağı da etkilediği ve yeni ekilen şeker pancarlarında da zarara yol açtığı bilgisine ulaştık. TARSİM ekiplerinin sahada çalışma yürüttüğünü biliyoruz, umarız üreticilerimiz bu süreci en az zararla atlatır” diye konuştu. “Kamu Desteği Şart” Ekonomik kayıpların yanı sıra üreticilerin psikolojik olarak da zor günler geçirdiğini vurgulayan Gündüzalp, “Bu felaketin bedelini üreticiye kesmemek gerekir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kredi ödemelerini ertelemesini, TARSİM’in zarar tespitinde hassas davranmasını bekliyoruz. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürece müdahil olmasını, bölgenin doğal afet kapsamına alınmasını ve tohum, enerji ile sulama desteği sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kuraklık Rekolteleri Düşürdü Kuraklığın tahıl ve bakliyat üretiminde büyük kayıplara yol açtığını hatırlatan Gündüzalp, “Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle ülke genelinde tahıl ve bitkisel ürünlerde yüzde 5’e varan, Burdur’da ise yüzde 30’a ulaşan rekolte kayıpları yaşandı. 2025’in de benzer şekilde geçmesi beklenirken, şimdi bir de don felaketi ile karşılaştık. Yağmur beklerken dona yakalandık” dedi. “Yeni Çıkış Yolları Arıyoruz” BTB Başkanı Gündüzalp, Burdur’daki ürünlerde kuraklığın yarattığı zararı da verilerle ortaya koydu: “2023 yılında 120 bin ton olan buğday üretimi, 2024’te 87 bin tona düştü. Şeker pancarı üretimimiz 280 bin tondan 200 bin tona geriledi. Arpa üretiminde 40 bin ton düşüş yaşanırken, anason ve rezene üretimi de giderek azalıyor. Bir yandan donla, bir yandan kuraklıkla mücadele ediyoruz. Tarımsal üretimimizin sürdürülebilirliği için yeni yollar bulmak zorundayız.”
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en büyük zirai felaketlerden biri olan don olayının Burdur’daki meyve ve sebze üreticilerini de olumsuz etkilediğini açıkladı. Başkan Gündüzalp, üreticilerin kuraklıkla mücadele ederken don felaketiyle sarsıldığını ifade etti.
“Yağmur duasına çıkarken dona yakalandık”
Mart ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından Nisan ayıyla birlikte gelen kar yağışının, tarımsal üretime ciddi zarar verdiğini belirten Gündüzalp, “Üreticiler, Burdur başta olmak üzere pek çok bölgede yağış yetersizliği nedeniyle yağmur duasına çıkmıştı. Ancak beklenen yağmur yerine zirai donla karşılaştık. Bu durum üretimi derinden etkilerken, kısa sürede tüketici fiyatlarına da yansıyacak. Kamudan, bu sürecin hem üretici hem tüketici açısından en az zararla atlatılması adına ek destekler bekliyoruz” dedi.
Don Felaketi Cevizden Sebzeye Kadar Vurdu
Zirai donun Burdur’daki etkilerine de değinen Gündüzalp, “Ceviz, kiraz, üzüm gibi şehrimizde yaygın olarak üretilen ürünlerin yanı sıra erik, badem, kayısı ağaçlarımız ve erken ekimi yapılan sebzeler don nedeniyle zarar gördü. Üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde, don olayının yağmurla ıslanan toprağı da etkilediği ve yeni ekilen şeker pancarlarında da zarara yol açtığı bilgisine ulaştık. TARSİM ekiplerinin sahada çalışma yürüttüğünü biliyoruz, umarız üreticilerimiz bu süreci en az zararla atlatır” diye konuştu.
“Kamu Desteği Şart”
Ekonomik kayıpların yanı sıra üreticilerin psikolojik olarak da zor günler geçirdiğini vurgulayan Gündüzalp, “Bu felaketin bedelini üreticiye kesmemek gerekir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kredi ödemelerini ertelemesini, TARSİM’in zarar tespitinde hassas davranmasını bekliyoruz. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürece müdahil olmasını, bölgenin doğal afet kapsamına alınmasını ve tohum, enerji ile sulama desteği sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kuraklık Rekolteleri Düşürdü
Kuraklığın tahıl ve bakliyat üretiminde büyük kayıplara yol açtığını hatırlatan Gündüzalp, “Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle ülke genelinde tahıl ve bitkisel ürünlerde yüzde 5’e varan, Burdur’da ise yüzde 30’a ulaşan rekolte kayıpları yaşandı. 2025’in de benzer şekilde geçmesi beklenirken, şimdi bir de don felaketi ile karşılaştık. Yağmur beklerken dona yakalandık” dedi.
“Yeni Çıkış Yolları Arıyoruz”
BTB Başkanı Gündüzalp, Burdur’daki ürünlerde kuraklığın yarattığı zararı da verilerle ortaya koydu: “2023 yılında 120 bin ton olan buğday üretimi, 2024’te 87 bin tona düştü. Şeker pancarı üretimimiz 280 bin tondan 200 bin tona geriledi. Arpa üretiminde 40 bin ton düşüş yaşanırken, anason ve rezene üretimi de giderek azalıyor. Bir yandan donla, bir yandan kuraklıkla mücadele ediyoruz. Tarımsal üretimimizin sürdürülebilirliği için yeni yollar bulmak zorundayız.”
Burdur HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.