MAKÜ Mobil Mikroskobun Patentini Aldı

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 29.07.2022 - 14:18, Güncelleme: 29.07.2022 - 14:18
 

MAKÜ Mobil Mikroskobun Patentini Aldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında geliştirilen mobil mikroskobun patent süreci tamamlandı.
Hayvanlarda birçok hastalığa çok hızlı teşhis konulmasını sağlayan, kan, idrar, dışkı ve deri numunelerinin 10 dakikada sonucunun alınabildiği cep telefonuna entegre mobil mikroskobun patent çalışmaları Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2019 yılında yapılan patent başvurusu, 2022 yılında Resmi Patent Bülteninde patent bilgilerinin yayımlanmasıyla sonuçlandı. MAKÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çiçek, Doç. Dr. Nurettin Körözlü ve Prof. Dr. Şima Şahinduran ile Akdeniz Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Uluğ’nun buluş sahibi olduğu mobil mikroskop, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ilk resmi patent alan ürünü olma özelliğini taşıyor. Patent süreci ve mobil mikroskop hakkında bilgi veren ürününün buluş sahiplerinden MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çiçek bir açıklama yaparak, “Mobil mikroskobumuz Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında yürütülen proje kapsamında geliştirildi. Mikroskop herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek özelliklere sahip olacak biçimde tasarlandı. Ters tip ışık mikroskobu tasarımına sahip cihaz, her türlü akıllı telefona hızlı ve kolay biçimde entegre edilebilmektedir. Mikrometrik odaklama düzeneğine ve hassas XY tarama sahnesine sahip portatif ışık mikroskobu, örneklerin yüksek netlikte görüntüsünün kaydedilip analiz edilmesi için kullanılabilmektedir. Cihaz sayesinde ishal endikasyonu bulunan buzağılarda hastalık tanısı, veteriner hekimler tarafından hayvanı sağlık merkezine taşımadan yerinde konulabilecektir. Patent alınan buluş ile carbol fuchsin ile boyanan örneklerde Cryptosporidium parvum ookistlerinin sahada tayini yapılabilmektedir. MAKÜ adına Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2019 yılında yapılan patent başvurumuz, 2022 yılında Resmi Patent Bülteninde patent bilgilerinin yayımlanmasıyla sonuçlandı. Bu süreçte başta üniversite yönetimi olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında geliştirilen mobil mikroskobun patent süreci tamamlandı.

Hayvanlarda birçok hastalığa çok hızlı teşhis konulmasını sağlayan, kan, idrar, dışkı ve deri numunelerinin 10 dakikada sonucunun alınabildiği cep telefonuna entegre mobil mikroskobun patent çalışmaları Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2019 yılında yapılan patent başvurusu, 2022 yılında Resmi Patent Bülteninde patent bilgilerinin yayımlanmasıyla sonuçlandı.

MAKÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çiçek, Doç. Dr. Nurettin Körözlü ve Prof. Dr. Şima Şahinduran ile Akdeniz Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Uluğ’nun buluş sahibi olduğu mobil mikroskop, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ilk resmi patent alan ürünü olma özelliğini taşıyor.

Patent süreci ve mobil mikroskop hakkında bilgi veren ürününün buluş sahiplerinden MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çiçek bir açıklama yaparak, “Mobil mikroskobumuz Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında yürütülen proje kapsamında geliştirildi. Mikroskop herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek özelliklere sahip olacak biçimde tasarlandı. Ters tip ışık mikroskobu tasarımına sahip cihaz, her türlü akıllı telefona hızlı ve kolay biçimde entegre edilebilmektedir. Mikrometrik odaklama düzeneğine ve hassas XY tarama sahnesine sahip portatif ışık mikroskobu, örneklerin yüksek netlikte görüntüsünün kaydedilip analiz edilmesi için kullanılabilmektedir. Cihaz sayesinde ishal endikasyonu bulunan buzağılarda hastalık tanısı, veteriner hekimler tarafından hayvanı sağlık merkezine taşımadan yerinde konulabilecektir. Patent alınan buluş ile carbol fuchsin ile boyanan örneklerde Cryptosporidium parvum ookistlerinin sahada tayini yapılabilmektedir. MAKÜ adına Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2019 yılında yapılan patent başvurumuz, 2022 yılında Resmi Patent Bülteninde patent bilgilerinin yayımlanmasıyla sonuçlandı. Bu süreçte başta üniversite yönetimi olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.