Tek yumurta ikizleri, anne karnında müdahaleyle tedavi edildi

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 14.11.2022 - 11:03, Güncelleme: 14.11.2022 - 11:03
 

Tek yumurta ikizleri, anne karnında müdahaleyle tedavi edildi

Tek yumurta ikizleri, anne karnında müdahaleyle tedavi edildi
  ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, tek yumurta ikizlerinin yüzde 10-15'inde görülen ve bebeklerin kaybına neden olabilen ikizden ikize transfüzyon sendromu, bebekler anne karnındayken uygulanan lazer cerrahisi ile tedavi edildi. Şerife Yiğen isimli hastanın gebeliğinin 19'uncu haftasında ikizden ikize transfüzyon sendromu ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Perinatoloji Kliniğine başvurmasıyla başlayan süreç mutlu sonlandı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Perinatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu ve Doç. Dr. Cem Sanhal tarafından ilk değerlendirmeler sonrasında intrauterin lazer cerrahisi planlandı. İşlem başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra hasta sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirdi. İKİZLERİN YÜZDE 10-15'İNDE GÖRÜLÜYOR Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, “İkizden ikize transfüzyon sendromu, tek yumurta ikizlerinin yüzde 10-15'inde görülen bir durumdur. Bu hastalık, ikizler arasında kan akım dengesizliği sonucu olmaktadır. Bebeklerin kaybına ya da hayatta kalanlarda ağır nörolojik hasarlara yol açabilir. Bir bebeğin içinde bulunduğu sıvı normalden fazla artarken diğerininki ileri derecede azalmaktadır. Bu durum erken doğum riskini de artırmaktadır. En önemli tedavisi anne karnında iken yapılan lazer cerrahisidir" diye konuştu. SADECE BİRKAÇ MERKEZDE YAPILIYOR Anne karnında yapılan ve bu bebeklerin yaşamını kurtaran lazer cerrahisi tedavisinin Türkiye'de sadece birkaç merkezde yapılabildiğinin altını çizen Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, “Şerife Yiğen isimli hastamızın bebeklerine anne karnı içinde lazer tedavisi uyguladık. Başarılı bir operasyon sonrasında sağlıklı bir gebelik süreci devam etti. Bebeklerin doğumu sonrası şu an 1 yaşını geçtiler ve gayet sağlıklılar" ifadelerini kullandı. ÜMİTLERİMİZ TÜKENİYORDU İkizlerin annesi Şerife Yiğen ise “Allah'ıma çok şükür bebeklerim sağlıklarına kavuştu. Açıkçası ben çok ümitli değildim ama sağ olsunlar İnanç Hocamız ve Cem Hocamızın yardımlarıyla adeta bir mucize yaşadım. Bana çok güzel bir hediye verdiler. Kendilerine hep duacıyım. Tedavi sürecimde bana yardımcı olan tüm Akdeniz Üniversitesi çalışanlarına teşekkür ederim" dedi. FOTOĞRAFLI
Tek yumurta ikizleri, anne karnında müdahaleyle tedavi edildi

 

ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, tek yumurta ikizlerinin yüzde 10-15'inde görülen ve bebeklerin kaybına neden olabilen ikizden ikize transfüzyon sendromu, bebekler anne karnındayken uygulanan lazer cerrahisi ile tedavi edildi.

Şerife Yiğen isimli hastanın gebeliğinin 19'uncu haftasında ikizden ikize transfüzyon sendromu ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Perinatoloji Kliniğine başvurmasıyla başlayan süreç mutlu sonlandı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Perinatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu ve Doç. Dr. Cem Sanhal tarafından ilk değerlendirmeler sonrasında intrauterin lazer cerrahisi planlandı. İşlem başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra hasta sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirdi.

İKİZLERİN YÜZDE 10-15'İNDE GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, “İkizden ikize transfüzyon sendromu, tek yumurta ikizlerinin yüzde 10-15'inde görülen bir durumdur. Bu hastalık, ikizler arasında kan akım dengesizliği sonucu olmaktadır. Bebeklerin kaybına ya da hayatta kalanlarda ağır nörolojik hasarlara yol açabilir. Bir bebeğin içinde bulunduğu sıvı normalden fazla artarken diğerininki ileri derecede azalmaktadır. Bu durum erken doğum riskini de artırmaktadır. En önemli tedavisi anne karnında iken yapılan lazer cerrahisidir" diye konuştu.

SADECE BİRKAÇ MERKEZDE YAPILIYOR

Anne karnında yapılan ve bu bebeklerin yaşamını kurtaran lazer cerrahisi tedavisinin Türkiye'de sadece birkaç merkezde yapılabildiğinin altını çizen Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, “Şerife Yiğen isimli hastamızın bebeklerine anne karnı içinde lazer tedavisi uyguladık. Başarılı bir operasyon sonrasında sağlıklı bir gebelik süreci devam etti. Bebeklerin doğumu sonrası şu an 1 yaşını geçtiler ve gayet sağlıklılar" ifadelerini kullandı.

ÜMİTLERİMİZ TÜKENİYORDU

İkizlerin annesi Şerife Yiğen ise “Allah'ıma çok şükür bebeklerim sağlıklarına kavuştu. Açıkçası ben çok ümitli değildim ama sağ olsunlar İnanç Hocamız ve Cem Hocamızın yardımlarıyla adeta bir mucize yaşadım. Bana çok güzel bir hediye verdiler. Kendilerine hep duacıyım. Tedavi sürecimde bana yardımcı olan tüm Akdeniz Üniversitesi çalışanlarına teşekkür ederim" dedi.

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.