Üstüner: 2,7 milyon insan zoonotik hastalıklardan ölüyor

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 06.07.2022 - 14:40, Güncelleme: 06.07.2022 - 15:18
 

Üstüner: 2,7 milyon insan zoonotik hastalıklardan ölüyor

Üstüner: 2,7 milyon insan zoonotik hastalıklardan ölüyor
 BURDUR Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, dünyada her yıl 2 milyar zoonotik vakası olduğunu, 2,7 milyon kişinin bu hastalıklardan yaşamını yitirdiğini söyledi. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, 6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Üstüner, Louis Pasteur tarafından kuduz aşısının başarı ile kullanıldığı 6 Temmuz 1885 tarihi dikkate alınarak, her yıl 6 Temmuz'un Dünya Zoonoz Günü olarak anılıp kutlandığını hatırlattı. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle küçülen dünyada insanlığın çözüm gerektiren çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Üstüner, "Dünyadaki küçülme hastalıkların hızla yayılmasına sebep olmuş, covid-19 gibi küreselleşen zoonotik (hayvandan insana bulaşan hastalıklar) hastalıklar maalesef küresel tehlike ve tehdit haline gelmiştir. Yapılan araştırmalarda covid-19'a kadar dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'i hayvansal kökenlidir. Yeni oluşan patojenlerin (ebola, batı nil, covid-19, kuş gribi) yüzde 75'i hayvanlardan insanlara geçmektedir. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90'dan fazlası hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Her yıl ortaya çıkan 5 yeni insan hastalığının 3'ü hayvan orijinlidir. Zoonotik hastalıklar grubunda yer alan etkenlerin yüzde 80'i potansiyel biyoterör etkenleri arasında bulunmaktadır" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın tehlikeli görüp ihbarını mecbur kıldığı 50 hastalıktan 26'sının hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olduğunu belirten Üstüner, şunları söyledi: "Ülkemizde dünyadaki 200'ün üzerindeki zoonotik hastalığın ortalama 5/2'sine rastlanmaktadır. Halen en çok rastlanan zoonotik hastalıklar olarak brusella (Malta humması), şarbon, salmonellozis, tüberküloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tokzoplazma ile kuduz hastalığı sayılabilir. Dünya Zoonoz Günü'nün amacı, günümüz insanı ve gelecek nesiller için ciddi anlamda tehlike arz eden ve küresel bir tehdit haline gelen zoonozlara karşı insanları korkutmak ya da insan- hayvan ilişkisine negatif müdahalede bulunmak değildir. Amaç hepimizin refahı ve daha sağlıklı bir dünya vizyonunun gerçekleştirilebilmesi için halk sağlığı stratejilerinde temel kabul gören, tıbbın en önemli ve uygulanabilir konusu olan koruyucu hekimlik kavramını hayata geçirmek için toplumu bilinçlendirmektir." Veteriner Hakimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çevik de yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşların kurbanlık alımında dikkat etmesi gereken konularda bilgilendirme yaptı. FOTOĞRAFLI  
Üstüner: 2,7 milyon insan zoonotik hastalıklardan ölüyor

  BURDUR Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, dünyada her yıl 2 milyar zoonotik vakası olduğunu, 2,7 milyon kişinin bu hastalıklardan yaşamını yitirdiğini söyledi.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, 6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Üstüner, Louis Pasteur tarafından kuduz aşısının başarı ile kullanıldığı 6 Temmuz 1885 tarihi dikkate alınarak, her yıl 6 Temmuz'un Dünya Zoonoz Günü olarak anılıp kutlandığını hatırlattı. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle küçülen dünyada insanlığın çözüm gerektiren çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Üstüner, "Dünyadaki küçülme hastalıkların hızla yayılmasına sebep olmuş, covid-19 gibi küreselleşen zoonotik (hayvandan insana bulaşan hastalıklar) hastalıklar maalesef küresel tehlike ve tehdit haline gelmiştir. Yapılan araştırmalarda covid-19'a kadar dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'i hayvansal kökenlidir. Yeni oluşan patojenlerin (ebola, batı nil, covid-19, kuş gribi) yüzde 75'i hayvanlardan insanlara geçmektedir. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90'dan fazlası hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Her yıl ortaya çıkan 5 yeni insan hastalığının 3'ü hayvan orijinlidir. Zoonotik hastalıklar grubunda yer alan etkenlerin yüzde 80'i potansiyel biyoterör etkenleri arasında bulunmaktadır" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın tehlikeli görüp ihbarını mecbur kıldığı 50 hastalıktan 26'sının hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olduğunu belirten Üstüner, şunları söyledi:

"Ülkemizde dünyadaki 200'ün üzerindeki zoonotik hastalığın ortalama 5/2'sine rastlanmaktadır. Halen en çok rastlanan zoonotik hastalıklar olarak brusella (Malta humması), şarbon, salmonellozis, tüberküloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tokzoplazma ile kuduz hastalığı sayılabilir. Dünya Zoonoz Günü'nün amacı, günümüz insanı ve gelecek nesiller için ciddi anlamda tehlike arz eden ve küresel bir tehdit haline gelen zoonozlara karşı insanları korkutmak ya da insan- hayvan ilişkisine negatif müdahalede bulunmak değildir. Amaç hepimizin refahı ve daha sağlıklı bir dünya vizyonunun gerçekleştirilebilmesi için halk sağlığı stratejilerinde temel kabul gören, tıbbın en önemli ve uygulanabilir konusu olan koruyucu hekimlik kavramını hayata geçirmek için toplumu bilinçlendirmektir."

Veteriner Hakimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çevik de yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşların kurbanlık alımında dikkat etmesi gereken konularda bilgilendirme yaptı.

FOTOĞRAFLI

 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.