Halim Akca
Köşe Yazarı
Halim Akca
 

Bucak’ı köy gibi görmeyelim

Bucak köklü bir ilçe 1926’da kurulan belediye ile birlikte her geçen gün katlayarak gelişmiş bir ilçe. 1960’lı yıllar öncesi ve sonrası Türkiye’nin hemen hemen her köşesine yaptığı nakliyecilik ile adını BUCAK, BUCAKLI, BUCAKLILAR diye altın harfler ile yazdırmış bir ilçe. Nakliyeciliğin gölgesi gibi büyüyen sanayi ve sanayicilik yine Bucak’ın ismini 1970’li yıllarda Ankara’dan sonra ikinci küçük sanayisi ile adını duyurmuş bir ilçe. Bütün bunları takip ederek her türlü meslek dalında çığ gibi büyüyen ve büyümekte olan Bucak bir sanayi kentidir. Bucak büyüdü ve hala da büyümekte de devam ediyor. Bucak, sadece sanayisi sadece ekonomisi değil, Bucak sosyal ve kültürel yönü ile de her geçen gün büyüyor. Sözün kısası her büyümeyi, gelişmeyi kalem, kalem yazarak sıkıcı olmak istemiyorum. Dedim ya Bucak büyüyen bir ilçe gelişen bir ilçe. Hal böyle olunca da ilçede çeşitli etkinlikler olacak. Örneğin geçen hafta Pazar günü yapılan Tuning Fest modifiyeli araç festivali gibi, yine Sayın Belediye Başkanı Emrullah Ünal gençlere bir söz verdi dirifting pisti açılışı gibi. Bu tür etkinlikler sosyal medyada bazıları eleştirdi, bazıları teşekkür etti. Zaten olması gereken de bu. Evet, örneğin yağlı pehlivan güreşleri yapılır, bazımız sever bazımız sevmez, veya müzik programı yapılır yine kimimiz pop sever kimimiz, alaturka, kimimiz halk müziği. İşte eleştirirken bence yıkıp dökmemeliyiz. Evet, bir etkinlik yapılıyor. Mutlaka olumlu ve olumsuz yanları olacak, kötü ve iyi tarafları olacak, beğenilen ya da beğenilmeyen yanları olacak. Ama bence tümden de olmasaydı yapılmasa demekte yanlış. Evet, modifiyeli araç yarışlarında katılanlar hatalar yapmış olabilir, olumsuz davranışlar olmuş olabilir. Ama bunun faturasını da belediyeye kesmek bence yanlış. Belediye bir organizasyon düzenliyor. Sorumluluğu o. Ama etkinliğe katılanların her birinin başına ahlak zabıtası dikilemez. Dikilmesi de mümkün değil. Bir örnek vermek istiyorum. Bucak’ta yüksekokullar açıldığı yıllarda başka şehirlerden gelen gençler Bucak’ta el ele kol kola ve hatta kızların giyimlerinde göbek üstü elbiseler giydiğinde bazı gazeteci kardeşlerimiz olduğu gibi çoğumuzca yadırgamıştık. Eleştirmiştik. Doğrumu?. Peki, bu gün baktığımız zaman bu tarz şeylere alıştığımız için gözümüze bile çarpmıyor. Hatta genç kendi kızlarımız bile aynı tarzla giyiniyorlar. Çünkü bu yaşam onların. Kendilerini nasıl iyi hissedeceklerse, mutlu olacaklarsa  o şekilde giyinmeliler.    Evet, yapılan etkinlikte, ses seviyesi yüksek olabilir, gürültü olabilir. Hatta etkinliğe katılanlar arasında göze hoş görülmeyen yönleri olabilir.  Bunlara alışmamız lazım. Çünkü hangi konuda olursa olsun herkesi tatmin etmek, mutlu etmek zor olur. Ama bu ilçede günahımız ile sevabımız ile bir birimize hoşgörülü olmalıyız. Çünkü Bucak artık eski Bucak değil. Kabuğunu yırtmış gelişmiş ve her türlü yaşam tarzına ayak uyduran bir Bucak.        
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2021 - Pazartesi

Bucak’ı köy gibi görmeyelim

Bucak köklü bir ilçe 1926’da kurulan belediye ile birlikte her geçen gün katlayarak gelişmiş bir ilçe.

1960’lı yıllar öncesi ve sonrası Türkiye’nin hemen hemen her köşesine yaptığı nakliyecilik ile adını BUCAK, BUCAKLI, BUCAKLILAR diye altın harfler ile yazdırmış bir ilçe.

Nakliyeciliğin gölgesi gibi büyüyen sanayi ve sanayicilik yine Bucak’ın ismini 1970’li yıllarda Ankara’dan sonra ikinci küçük sanayisi ile adını duyurmuş bir ilçe.

Bütün bunları takip ederek her türlü meslek dalında çığ gibi büyüyen ve büyümekte olan Bucak bir sanayi kentidir.

Bucak büyüdü ve hala da büyümekte de devam ediyor.

Bucak, sadece sanayisi sadece ekonomisi değil, Bucak sosyal ve kültürel yönü ile de her geçen gün büyüyor.

Sözün kısası her büyümeyi, gelişmeyi kalem, kalem yazarak sıkıcı olmak istemiyorum.

Dedim ya Bucak büyüyen bir ilçe gelişen bir ilçe. Hal böyle olunca da ilçede çeşitli etkinlikler olacak.

Örneğin geçen hafta Pazar günü yapılan Tuning Fest modifiyeli araç festivali gibi, yine Sayın Belediye Başkanı Emrullah Ünal gençlere bir söz verdi dirifting pisti açılışı gibi.

Bu tür etkinlikler sosyal medyada bazıları eleştirdi, bazıları teşekkür etti. Zaten olması gereken de bu.

Evet, örneğin yağlı pehlivan güreşleri yapılır, bazımız sever bazımız sevmez, veya müzik programı yapılır yine kimimiz pop sever kimimiz, alaturka, kimimiz halk müziği.

İşte eleştirirken bence yıkıp dökmemeliyiz. Evet, bir etkinlik yapılıyor. Mutlaka olumlu ve olumsuz yanları olacak, kötü ve iyi tarafları olacak, beğenilen ya da beğenilmeyen yanları olacak. Ama bence tümden de olmasaydı yapılmasa demekte yanlış.

Evet, modifiyeli araç yarışlarında katılanlar hatalar yapmış olabilir, olumsuz davranışlar olmuş olabilir. Ama bunun faturasını da belediyeye kesmek bence yanlış. Belediye bir organizasyon düzenliyor. Sorumluluğu o. Ama etkinliğe katılanların her birinin başına ahlak zabıtası dikilemez. Dikilmesi de mümkün değil.

Bir örnek vermek istiyorum. Bucak’ta yüksekokullar açıldığı yıllarda başka şehirlerden gelen gençler Bucak’ta el ele kol kola ve hatta kızların giyimlerinde göbek üstü elbiseler giydiğinde bazı gazeteci kardeşlerimiz olduğu gibi çoğumuzca yadırgamıştık. Eleştirmiştik.

Doğrumu?.

Peki, bu gün baktığımız zaman bu tarz şeylere alıştığımız için gözümüze bile çarpmıyor. Hatta genç kendi kızlarımız bile aynı tarzla giyiniyorlar. Çünkü bu yaşam onların. Kendilerini nasıl iyi hissedeceklerse, mutlu olacaklarsa  o şekilde giyinmeliler.   

Evet, yapılan etkinlikte, ses seviyesi yüksek olabilir, gürültü olabilir. Hatta etkinliğe katılanlar arasında göze hoş görülmeyen yönleri olabilir.  Bunlara alışmamız lazım. Çünkü hangi konuda olursa olsun herkesi tatmin etmek, mutlu etmek zor olur. Ama bu ilçede günahımız ile sevabımız ile bir birimize hoşgörülü olmalıyız.

Çünkü Bucak artık eski Bucak değil. Kabuğunu yırtmış gelişmiş ve her türlü yaşam tarzına ayak uyduran bir Bucak.        

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.