MAKÜ’de Atatürk’ün Burdur’a Gelişine Özel Konferans Düzenlendi

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 06.03.2024 - 17:14, Güncelleme: 06.03.2024 - 17:14
 

MAKÜ’de Atatürk’ün Burdur’a Gelişine Özel Konferans Düzenlendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından 6 Mart Atatürk’ün Burdur’a Gelişinin 94. Yıldönümü dolayısıyla program düzenlendi.
Program FEF Sergi ve Fuaye Alanında düzenlenen sergi açılışı ile başladı. Akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı resim sergisinin açılışını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Özer ile Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan gerçekleştirdi.   Açılışın ardından “Atatürk’ün Yurt Gezileri ve Burdur’a Gelişi” konulu konferansa geçildi. Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Atatürk’ün yaptığı gezilerin amaçlarına değinildi. Prof. Dr. Hasan Babacan konuşmasında “Bizim toplumumuz, Türk insanı, kendisine yeni ufuklar çizen insanlara hem maddi hem de manevi karşılığı olan ‘Gazi’ unvanını vermiştir. Dikkat edelim devlet kurucularımızdan birisi Osmanlı Devleti’nde Osmangazi.  Osman Bey veya Orhan Bey kendi kendine bana bundan sonra gazi deyin dememiştir. Bunu toplum demiştir. Mustafa Kemal'e de milli mücadele döneminde ve sonrasında toplum tarafından Gazi Paşa unvanı verilmiştir. Gazi Paşa Mustafa Kemal de toplumunu tanıyordu, insanları tanıyordu ve onlarla neler yapılabileceğini iyi görüyordu. Bunun üzerine de milli mücadelenin hemen ardından çeşitli yurt gezileri düzenlemiştir. Ve bu yurt gezilerinin amaçlarından birisi toplumla iç içe olmak, onlarla kaynaşmaktır. Atatürk’ü farklı kılan, halkla iç içe olması ve sürekli halktan ileri gelenlerle fikir alışverişinde bulunması ve toplumla tek vücut olmasıdır. Yani halktan kopuk birisi değildir. Gezilerinin bir diğer amacı da o güne kadar yapılan devrimleri halka anlatmak, benimsetmekti. Gittiği yerlerde daha çok gençlerle, çocuklarla içli dışlı olarak bu duygu ve düşüncelerini onlara aktarmıştır. Çünkü gelecek onlardadır diye düşünüyordu. Amaçlarına baktığımızda Mustafa Kemal bir eylem adamıydı. Çıkarılan kanunları yapılan yenilikleri, devrimleri ve bunların nasıl uygulandığını görmek amacıyla da gezilere çıkmış ve bu uygulamaları insanlara anlatmış, uğradığı köy, kasaba ve şehirlerde milletle tek yürek olmuştur.” ifadelerini kullandı.   Program, Sergi ve Fuaye Alanında düzenlenen kokteyl ile son buldu.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından 6 Mart Atatürk’ün Burdur’a Gelişinin 94. Yıldönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Program FEF Sergi ve Fuaye Alanında düzenlenen sergi açılışı ile başladı. Akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı resim sergisinin açılışını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Özer ile Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan gerçekleştirdi.

 

Açılışın ardından “Atatürk’ün Yurt Gezileri ve Burdur’a Gelişi” konulu konferansa geçildi. Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Atatürk’ün yaptığı gezilerin amaçlarına değinildi. Prof. Dr. Hasan Babacan konuşmasında “Bizim toplumumuz, Türk insanı, kendisine yeni ufuklar çizen insanlara hem maddi hem de manevi karşılığı olan ‘Gazi’ unvanını vermiştir. Dikkat edelim devlet kurucularımızdan birisi Osmanlı Devleti’nde Osmangazi.  Osman Bey veya Orhan Bey kendi kendine bana bundan sonra gazi deyin dememiştir. Bunu toplum demiştir. Mustafa Kemal'e de milli mücadele döneminde ve sonrasında toplum tarafından Gazi Paşa unvanı verilmiştir. Gazi Paşa Mustafa Kemal de toplumunu tanıyordu, insanları tanıyordu ve onlarla neler yapılabileceğini iyi görüyordu. Bunun üzerine de milli mücadelenin hemen ardından çeşitli yurt gezileri düzenlemiştir. Ve bu yurt gezilerinin amaçlarından birisi toplumla iç içe olmak, onlarla kaynaşmaktır. Atatürk’ü farklı kılan, halkla iç içe olması ve sürekli halktan ileri gelenlerle fikir alışverişinde bulunması ve toplumla tek vücut olmasıdır. Yani halktan kopuk birisi değildir. Gezilerinin bir diğer amacı da o güne kadar yapılan devrimleri halka anlatmak, benimsetmekti. Gittiği yerlerde daha çok gençlerle, çocuklarla içli dışlı olarak bu duygu ve düşüncelerini onlara aktarmıştır. Çünkü gelecek onlardadır diye düşünüyordu. Amaçlarına baktığımızda Mustafa Kemal bir eylem adamıydı. Çıkarılan kanunları yapılan yenilikleri, devrimleri ve bunların nasıl uygulandığını görmek amacıyla da gezilere çıkmış ve bu uygulamaları insanlara anlatmış, uğradığı köy, kasaba ve şehirlerde milletle tek yürek olmuştur.” ifadelerini kullandı.

 

Program, Sergi ve Fuaye Alanında düzenlenen kokteyl ile son buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.