Osmanlı Devleti armasını altın varakla ıhlamur ağacına işledi; Üsküp'e gönderilecek

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 25.03.2024 - 11:09, Güncelleme: 25.03.2024 - 11:09
 

Osmanlı Devleti armasını altın varakla ıhlamur ağacına işledi; Üsküp'e gönderilecek

Osmanlı Devleti armasını altın varakla ıhlamur ağacına işledi; Üsküp'e gönderilecek
Hüsnü Ümit AVCI- Alperen YILDIZ/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta 20 yıldır ahşap oyma sanatı ile uğraşan Süleyman Daştan (45), Osmanlı Devleti’nin armasını ıhlamur ağacından ahşaba işledi. Daştan’ın bir aylık çalışmayla altın varak ve kök boya kullanarak süslediği 1 metre 25 santim uzunluğunda 1 metre genişliğindeki arma, Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki bir camiye gönderilecek. Süleyman Daştan, "Selçuklu ve Osmanlı’yı çalışırken daha bir heyecanla çalışıyorum. Bunu yaparken de o heyecanı hissettim. Her bir noktasında dokunurken onun sorumluluğu ve bilinci ile hareket ettim" dedi. Sivas İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi'nde 20 yıldır ahşap oymacılığı sanatı ile uğraşan evli 1 çocuk babası Süleyman Daştan, genellikle camilere mihrap ve minber yapıyor. Sipariş üzerine ev dekorasyonu için de işler yapan Daştan, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Dükkancık Camisi’nde kullanılmak üzere 1 ay önce Osmanlı Devleti'nin armasının siparişini aldı. Daştan yaklaşık 1 aylık çalışmayla armayı ıhlamur ağacından ahşaba işledi. Daştan armayı ayrıca altın varak ve kök boya kullanarak süsledi. 1 metre 25 santim uzunluğunda 1 metre genişliğindeki arma, Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gönderecek.‘SELÇUKLU VE OSMANLI'YI HEYECANLA ÇALIŞIYORUM'Unutulmaya yüz tutmuş ahşap oyma sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştığını belirten Süleyman Daştan, şöyle konuştu: "Ahşap oymacılık emek kokan bir sanattır. Ahşap tabiatta en kolay bulunabilir ve en çok işlenebilen ham madde olduğu için insan tabiatına en yakın malzemedir. Bundan dolayı hayatımızın her alanında ahşap vardır. Doğan çocuğa yapılan beşikten, ölen kişiye yapılan tabuta kadar hayatın doğum ve ölüm arasındaki her şey ahşaptır. Biz de bunu biraz daha modern hale getirerek insanların beğenisine ilgisine, sevgisine ve ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik ürünler çıkarmaya çalışıyoruz. Çoğunlukla cami işlerini yapıyorum. Mihrap ve minber yapıyorum. Biz de aslında ibadethanelerimizi süslemek amacıyla çıktığımız bu yolda ev dekorasyonu, küçük hediyelik objeler çalışmaya başladık. Son yaptığım Osmanlı Devleti arması ahşap gibi görünmüyor. Yaklaşık 1 ayda yaptığım ve altın varak ile kök boyalarla süslediğim Makedonya'ya gidecek. Selçuklu ve Osmanlı'yı çalışırken daha bir heyecanla çalışıyorum. Bunu yaparken de o heyecanı hissettim. Her bir noktasında dokunurken onun sorumluluğu ve bilinci ile hareket ettim" dedi. (DHA)FOTOĞRAFLI
Osmanlı Devleti armasını altın varakla ıhlamur ağacına işledi; Üsküp'e gönderilecek

Hüsnü Ümit AVCI- Alperen YILDIZ/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta 20 yıldır ahşap oyma sanatı ile uğraşan Süleyman Daştan (45), Osmanlı Devleti’nin armasını ıhlamur ağacından ahşaba işledi. Daştan’ın bir aylık çalışmayla altın varak ve kök boya kullanarak süslediği 1 metre 25 santim uzunluğunda 1 metre genişliğindeki arma, Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki bir camiye gönderilecek. Süleyman Daştan, "Selçuklu ve Osmanlı’yı çalışırken daha bir heyecanla çalışıyorum. Bunu yaparken de o heyecanı hissettim. Her bir noktasında dokunurken onun sorumluluğu ve bilinci ile hareket ettim" dedi.

Sivas İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi'nde 20 yıldır ahşap oymacılığı sanatı ile uğraşan evli 1 çocuk babası Süleyman Daştan, genellikle camilere mihrap ve minber yapıyor. Sipariş üzerine ev dekorasyonu için de işler yapan Daştan, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Dükkancık Camisi’nde kullanılmak üzere 1 ay önce Osmanlı Devleti'nin armasının siparişini aldı. Daştan yaklaşık 1 aylık çalışmayla armayı ıhlamur ağacından ahşaba işledi. Daştan armayı ayrıca altın varak ve kök boya kullanarak süsledi. 1 metre 25 santim uzunluğunda 1 metre genişliğindeki arma, Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gönderecek.

‘SELÇUKLU VE OSMANLI'YI HEYECANLA ÇALIŞIYORUM'

Unutulmaya yüz tutmuş ahşap oyma sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştığını belirten Süleyman Daştan, şöyle konuştu:

"Ahşap oymacılık emek kokan bir sanattır. Ahşap tabiatta en kolay bulunabilir ve en çok işlenebilen ham madde olduğu için insan tabiatına en yakın malzemedir. Bundan dolayı hayatımızın her alanında ahşap vardır. Doğan çocuğa yapılan beşikten, ölen kişiye yapılan tabuta kadar hayatın doğum ve ölüm arasındaki her şey ahşaptır. Biz de bunu biraz daha modern hale getirerek insanların beğenisine ilgisine, sevgisine ve ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik ürünler çıkarmaya çalışıyoruz. Çoğunlukla cami işlerini yapıyorum. Mihrap ve minber yapıyorum. Biz de aslında ibadethanelerimizi süslemek amacıyla çıktığımız bu yolda ev dekorasyonu, küçük hediyelik objeler çalışmaya başladık. Son yaptığım Osmanlı Devleti arması ahşap gibi görünmüyor. Yaklaşık 1 ayda yaptığım ve altın varak ile kök boyalarla süslediğim Makedonya'ya gidecek. Selçuklu ve Osmanlı'yı çalışırken daha bir heyecanla çalışıyorum. Bunu yaparken de o heyecanı hissettim. Her bir noktasında dokunurken onun sorumluluğu ve bilinci ile hareket ettim" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.