BURDUR HAŞHAŞ'INA COĞRAFİ İŞARET

Dünya (Akca Gazete) - Akca Gazete | 30.04.2024 - 17:40, Güncelleme: 30.04.2024 - 17:40
 

BURDUR HAŞHAŞ'INA COĞRAFİ İŞARET

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verilen Burdur Haşhaş Helvası için Valilikte basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Burdur Valisi Türker Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ve yönetiminin katılımıyla Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında, Ticaret Borsası tarafından müracaatı yapılan Burdur Haşhaş Helvası'nın Coğrafi İşaret tescil süreci basın mensupları ile paylaşıldı. Vali Öksüz, toplantıda yaptığı açıklamada, “2021 yılında başvurusu yapılmış, 15.08.2023 tarihinde de tescili alınmış durumdadır. Yaklaşık iki yıllık bir sürede sonuçlandı. Bu süreçler zor ve meşakkatli süreçler elbette ama önemli olan coğrafi işaretin alınmasıdır. Şunu öncelikle ifade etmek istiyorum; şehrimiz ve tarım ve hayvancılık şehridir. Bunun hep birlikte bilincinde olmamız lazımdır. Bu bir yandan çok önemli bir şanstır bir yandan da çok önemli sorumlulukları yanında getiriyor. Şans çünkü üretmek, ülkemizin de ihtiyaç duyduğu zenginleşmenin, refaha ulaşmanın, kalkınmanın, gelişmenin tek yoludur. Şehir olarak üretmek zorundayız. Üretmek için özellikle tarımda hem bitkisel hem de hayvansal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Sadece tabi potansiyele sahip olmak yetmez, önemli olan bu ürünlerimizi bir yandan üretirken, bir yandan da katma değere ve ekonomik değere çevirecek çalışmaları yapabilmektir. Şimdiye kadar şehrimizde 14 tane ürünümüzün coğrafi işaret alması sevindiricidir. Önemli bir sayıdır ama bunu daha da nasıl artırabiliriz, başkanımız ifade etti, sırada başka ürünlerde var. İnşallah onlarla da devam ederiz. Hammadde olarak ürünleri satmak yerine onları işlemek, işleyerek haşhaş helvasında olduğu gibi yani haşhaşı direk satmanın yanında işleyerek satmanın bütün dünyada da ülkemizde de ekonomik değer olarak daha fazla anlam ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu ürünlerimizi artırmamız ama bir yandan da Avrupa Birliği Coğrafi Tescilliğine de girebilecek ürünlerimizin olması, o tescil belgesini de almamız, bir o kadar tabi önem taşıyor çünkü artık dünya küçük, eğer ürününüz kaliteli ise pazarda kabul gören bir ürünse bütün dünyaya satabilirsiniz ama belli kalite standartlarını taşımak kaydıyla dolayısıyla bu yolda da elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız. Valilik olarak bütün kurumlarımızla birlikte biz de bu işe destek verelim inşallah bu yolu da açalım. Birlikte bir çalışma yapalım isteriz. Hayırlı olmasını diliyorum. Haşhaş şehrimizin önemli bir ürünüdür. Onun helva şeklinde değerlendirilmesi, gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin kullanımına ve beğenisine sunulması da bir o kadar önemlidir. Haşhaşı ve haşhaştan yapılan ürünleri, şehrimizi tanıdan bir ekonomik değer olarak görüyoruz. Emeği geçen başta Ticaret Borsamıza ve herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Biz de bu tür kalite standartlarını yakalamaya yönelik belli bir yöreye özgü ve o özellikleri de taşıyan ürünlerimizin bu şekilde tescil belgeleriyle akredite olmasının bir anlamda faydalı olacağını, bundan sonra da bu tür girişimlerin hepimiz tarafından destekleneceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verilen Burdur Haşhaş Helvası için Valilikte basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Burdur Valisi Türker Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ve yönetiminin katılımıyla Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında, Ticaret Borsası tarafından müracaatı yapılan Burdur Haşhaş Helvası'nın Coğrafi İşaret tescil süreci basın mensupları ile paylaşıldı.

Vali Öksüz, toplantıda yaptığı açıklamada, “2021 yılında başvurusu yapılmış, 15.08.2023 tarihinde de tescili alınmış durumdadır. Yaklaşık iki yıllık bir sürede sonuçlandı. Bu süreçler zor ve meşakkatli süreçler elbette ama önemli olan coğrafi işaretin alınmasıdır. Şunu öncelikle ifade etmek istiyorum; şehrimiz ve tarım ve hayvancılık şehridir. Bunun hep birlikte bilincinde olmamız lazımdır. Bu bir yandan çok önemli bir şanstır bir yandan da çok önemli sorumlulukları yanında getiriyor. Şans çünkü üretmek, ülkemizin de ihtiyaç duyduğu zenginleşmenin, refaha ulaşmanın, kalkınmanın, gelişmenin tek yoludur. Şehir olarak üretmek zorundayız. Üretmek için özellikle tarımda hem bitkisel hem de hayvansal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Sadece tabi potansiyele sahip olmak yetmez, önemli olan bu ürünlerimizi bir yandan üretirken, bir yandan da katma değere ve ekonomik değere çevirecek çalışmaları yapabilmektir. Şimdiye kadar şehrimizde 14 tane ürünümüzün coğrafi işaret alması sevindiricidir. Önemli bir sayıdır ama bunu daha da nasıl artırabiliriz, başkanımız ifade etti, sırada başka ürünlerde var. İnşallah onlarla da devam ederiz. Hammadde olarak ürünleri satmak yerine onları işlemek, işleyerek haşhaş helvasında olduğu gibi yani haşhaşı direk satmanın yanında işleyerek satmanın bütün dünyada da ülkemizde de ekonomik değer olarak daha fazla anlam ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu ürünlerimizi artırmamız ama bir yandan da Avrupa Birliği Coğrafi Tescilliğine de girebilecek ürünlerimizin olması, o tescil belgesini de almamız, bir o kadar tabi önem taşıyor çünkü artık dünya küçük, eğer ürününüz kaliteli ise pazarda kabul gören bir ürünse bütün dünyaya satabilirsiniz ama belli kalite standartlarını taşımak kaydıyla dolayısıyla bu yolda da elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız. Valilik olarak bütün kurumlarımızla birlikte biz de bu işe destek verelim inşallah bu yolu da açalım. Birlikte bir çalışma yapalım isteriz. Hayırlı olmasını diliyorum. Haşhaş şehrimizin önemli bir ürünüdür. Onun helva şeklinde değerlendirilmesi, gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin kullanımına ve beğenisine sunulması da bir o kadar önemlidir. Haşhaşı ve haşhaştan yapılan ürünleri, şehrimizi tanıdan bir ekonomik değer olarak görüyoruz. Emeği geçen başta Ticaret Borsamıza ve herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Biz de bu tür kalite standartlarını yakalamaya yönelik belli bir yöreye özgü ve o özellikleri de taşıyan ürünlerimizin bu şekilde tescil belgeleriyle akredite olmasının bir anlamda faydalı olacağını, bundan sonra da bu tür girişimlerin hepimiz tarafından destekleneceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.