Hakkarililer, yerli bulamayınca 20 bin TL'ye İran'dan çoban getirdi

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 03.07.2023 - 09:54, Güncelleme: 03.07.2023 - 09:54
 

Hakkarililer, yerli bulamayınca 20 bin TL'ye İran'dan çoban getirdi

Hakkarililer, yerli bulamayınca 20 bin TL'ye İran'dan çoban getirdi
Behçet DALMAZ/HAKKARİ,(DHA)- HAKKARİ'de aylık 20 bin TL ücret ve yemek masraflarına rağmen yerli çoban bulamayan besiciler, İran'dan hayvanlarına bakması için Ali Ahmedi'yi (37)  getirdi. Boybeyi köyünde sürüye bakan Ali Ahmedi, "Çobanlık zor ama ailemin geçimini sağlıyorum" dedi. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde besiciler, özellikle yerli çoban bulamıyor. Çözüm için harekete geçen besiciler, komşu İran'dan çoban getirmeye başladı. Aylık 20 bin TL ücret verip, yemek masraflarını karşılayan besicilerin teklifine olumlu yanıt veren İranlı Ali Ahmedi, Boybeyi köyünde çobanlık yapıyor. Sürüye bakmanın yanı sıra süt sağıp, peynir, yoğurt ve tereyağı yapan ve 'berivan' olarak adlandırılan kadınlara da yardım eden Ali Ahmedi, İran'da iş imkanının kısıtlı olduğunu söyledi. 4 ay boyunca Hakkari'de çobanlık yapacağını belirten Ali Ahmedi, "700 küçükbaş hayvan sürüsüne bakıyorum. Türkçe bilmediğim için yöre insanı ile Kürtçe diyalog kurabiliyorum. Ailemin ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyorum. Aylık 20 bin TL ücret alıyorum. Çobanlık zor bir meslek ama mecbur çalışıyoruz. Yaylaya süt sağmaya gelen kadınlara da zaman zaman yardımcı oluyorum" dedi. Yaylada koyun kırpan besiciler de son yıllarda köydeki küçükbaş hayvan sayısının azaldığını, buna rağmen çoban bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getirdi. (DHA) FOTOĞRAFLI
Hakkarililer, yerli bulamayınca 20 bin TL'ye İran'dan çoban getirdi

Behçet DALMAZ/HAKKARİ,(DHA)- HAKKARİ'de aylık 20 bin TL ücret ve yemek masraflarına rağmen yerli çoban bulamayan besiciler, İran'dan hayvanlarına bakması için Ali Ahmedi'yi (37) 
getirdi. Boybeyi köyünde sürüye bakan Ali Ahmedi, "Çobanlık zor ama ailemin geçimini sağlıyorum" dedi.
İlkbahar ve yaz mevsimlerinde besiciler, özellikle yerli çoban bulamıyor. Çözüm için harekete geçen besiciler, komşu İran'dan çoban getirmeye başladı. Aylık 20 bin TL ücret verip, yemek masraflarını karşılayan besicilerin teklifine olumlu yanıt veren İranlı Ali Ahmedi, Boybeyi köyünde çobanlık yapıyor. Sürüye bakmanın yanı sıra süt sağıp, peynir, yoğurt ve tereyağı yapan ve 'berivan' olarak adlandırılan kadınlara da yardım eden Ali Ahmedi, İran'da iş imkanının kısıtlı olduğunu söyledi.
4 ay boyunca Hakkari'de çobanlık yapacağını belirten Ali Ahmedi, "700 küçükbaş hayvan sürüsüne bakıyorum. Türkçe bilmediğim için yöre insanı ile Kürtçe diyalog kurabiliyorum. Ailemin ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyorum. Aylık 20 bin TL ücret alıyorum. Çobanlık zor bir meslek ama mecbur çalışıyoruz. Yaylaya süt sağmaya gelen kadınlara da zaman zaman yardımcı oluyorum" dedi.
Yaylada koyun kırpan besiciler de son yıllarda köydeki küçükbaş hayvan sayısının azaldığını, buna rağmen çoban bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getirdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.