Dışişleri Bakanlığı'ndan, Avrupa Parlementosu'nun 2022 Türkiye Raporu'na sert tepki
Dışişleri Bakanlığı'ndan, Avrupa Parlementosu'nun 2022 Türkiye Raporu'na sert tepki
Dışişleri Bakanlığı'ndan, Avrupa Parlementosu'nun 2022 Türkiye Raporu'na sert tepki
Barış TAŞKIRAN/ANKARA, (DHA)- DIŞİŞLERİ Bakanlığı, 13 Eylül'de Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından kabul edilen, '2022 Türkiye Raporu'na tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı'nca konu hakkında yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nun (AP) tavsiye kararı niteliğinde olan 2022 Yılı Türkiye Raporu, 13 Eylül 2023 tarihinde AP Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP'nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek AB'nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır. Bu rapor, maalesef AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını, hem AB'ye hem bölgemize yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da göstermektedir. Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı, kıtamızın istikrarı ve güvenliği açısından böylesi kritik bir dönemde, AP'nin ilişkilerimizin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesini akıl dışı buluyoruz" denildi.
'BELİRLİ ÇEVRELERİN TEK TARAFLI GÖRÜŞLERİNİ YANSITAN İDDİALARIN BİZİM İÇİN HİÇBİR HÜKMÜ BULUNMAMAKTADIR'
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, "AP'nin rapora dahil ettiği Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında belirli çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadır" sözleri yer aldı.
'ÜLKEMİZ AB'Yİ KÜRESEL GÜÇ HALİNE GETİRECEK POTANSİYELE SAHİPTİR'
Vize serbestisi konusunun AB ve Türkiye'nin ortak hedefi olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Önümüzdeki süreçte, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ülkemizin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması AB ile ortak hedefimizdir. Bu konularda atacağımız karşılıklı adımlar, Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecimizi yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacaktır. Ülkemiz, güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik güçlükler başta olmak üzere mevcut tüm sınamalar karşısında AB'yi küresel güç haline getirecek potansiyele sahiptir. Bu gerçeğin tespiti, bazı çevrelerin günlük çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür. 2024 yılı AP seçimleri sonrasında oluşacak yeni Parlamentonun tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısıyla hareket edeceğini ümit ediyoruz" ifadelerine yer verildi. (DHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.