Sandıklı'nın patatesleri Türkiye'yi besliyor

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 08.03.2024 - 10:36, Güncelleme: 08.03.2024 - 10:43
 

Sandıklı'nın patatesleri Türkiye'yi besliyor

AFYONKARAHİSAR Sandıklı'nın patatesleri Türkiye'yi besliyor
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde üretilen ve depolarda saklanan yemeklik, kızartmalık ve tohumluk patatesler yıl boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesine gönderiliyor.   Sandıklı merkez ve köylerinde mart ayı sonunda patates ekimine, temmuzda ise hasat çalışmalarına başlanıyor. 20 bin dekar alan üzerinde ekim yapılan ilçedeki hasat süreci 4 ay sürüyor. Bu süre boyunca merkez ve köylerinde hasat edilen patatesler İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Konya ve Ankara başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor. Hasat mevsiminden sonra kalan patatesler ilçenin değişik bölgelerinde bulunan depolara yerleştiriliyor. Her yıl eylül ayı sonu itibarıyla depolanmaya başlayan patatesler kadın işçiler tarafından titizlikle kızartmalık, yemeklik ve tohumluk olarak ayrıştırıldıktan sonra yine ülkenin birçok kentine gönderiliyor.   Patates üreticisi Ali Kama, "Patatesleri yemeklik ve kızartmalık olmak üzere İstanbul başta İzmir ve Bursa illerine gönderiyoruz. Tohumluk olarak da yetiştirdiklerimizi Antalya, Hatay, Adana, İzmir, Ödemiş, Bolu, Kahraman ve Konya'daki çiftçi arkadaşların tohum ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Eylül ayında depolarımıza aldığımız patatesleri mayıs ayının sonuna kadar bozulmadan muhafaza edebilmekteyiz. Sandıklı patatesimizin en büyük özelliği de kestiğimiz zaman içinin sarı olmasıdır. İçi sarı olan patatesin kızartması da çok güzel olur. Depomda on bin ton malı muhafaza edebilmekteyim. Bunların yüzde 70'i yemeklik ve kızartmalık, yüzde 30'unu da tohumluk olarak saklıyoruz" dedi   Patates işçisi Zeynep Gül, "Saat 08.00'de işe başlıyoruz, 16.30- 17.00 gibi işi bitiriyoruz. Yemekliği üçe ayırıyoruz. Bir büyük boy, ikinci orta boy ve küçük boy" diye konuştu.   HABER-KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)
AFYONKARAHİSAR Sandıklı'nın patatesleri Türkiye'yi besliyor

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde üretilen ve depolarda saklanan yemeklik, kızartmalık ve tohumluk patatesler yıl boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesine gönderiliyor.

 

Sandıklı merkez ve köylerinde mart ayı sonunda patates ekimine, temmuzda ise hasat çalışmalarına başlanıyor. 20 bin dekar alan üzerinde ekim yapılan ilçedeki hasat süreci 4 ay sürüyor. Bu süre boyunca merkez ve köylerinde hasat edilen patatesler İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Konya ve Ankara başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor. Hasat mevsiminden sonra kalan patatesler ilçenin değişik bölgelerinde bulunan depolara yerleştiriliyor. Her yıl eylül ayı sonu itibarıyla depolanmaya başlayan patatesler kadın işçiler tarafından titizlikle kızartmalık, yemeklik ve tohumluk olarak ayrıştırıldıktan sonra yine ülkenin birçok kentine gönderiliyor.

 

Patates üreticisi Ali Kama, "Patatesleri yemeklik ve kızartmalık olmak üzere İstanbul başta İzmir ve Bursa illerine gönderiyoruz. Tohumluk olarak da yetiştirdiklerimizi Antalya, Hatay, Adana, İzmir, Ödemiş, Bolu, Kahraman ve Konya'daki çiftçi arkadaşların tohum ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Eylül ayında depolarımıza aldığımız patatesleri mayıs ayının sonuna kadar bozulmadan muhafaza edebilmekteyiz. Sandıklı patatesimizin en büyük özelliği de kestiğimiz zaman içinin sarı olmasıdır. İçi sarı olan patatesin kızartması da çok güzel olur. Depomda on bin ton malı muhafaza edebilmekteyim. Bunların yüzde 70'i yemeklik ve kızartmalık, yüzde 30'unu da tohumluk olarak saklıyoruz" dedi

 

Patates işçisi Zeynep Gül, "Saat 08.00'de işe başlıyoruz, 16.30- 17.00 gibi işi bitiriyoruz. Yemekliği üçe ayırıyoruz. Bir büyük boy, ikinci orta boy ve küçük boy" diye konuştu.

 

HABER-KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.