ONAÇ BARAJINDAN 7 BİN DEKARIN ÜZERİNDE ÜRÜN SULANACAK

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 24.03.2022 - 13:22, Güncelleme: 24.03.2022 - 13:45
 

ONAÇ BARAJINDAN 7 BİN DEKARIN ÜZERİNDE ÜRÜN SULANACAK

BURDUR’ un Bucak ilçesinde taşkınlardan korunma ve sulama amacı ile yapılan Onaç Baraj gölünden bu yılki sulama sezonunda 7 bin 570 dekar saha sulanması bekleniyor.
Yapımına 1995 yılında başlanarak 2001 yılında cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından telekonferans sistemi ile açılan, aşırı yağışlarda Bucak ve Kestel ovalarını taşkından koruyan ve sulama amaçlı yapılan Onaç Barajı sulamada bölgeye üretime ve ekonomiye büyük katkı veriyor. Bucak Sulama Birliği 2022 yılı sulama sezonuna yönelik çalışmalar kapsamında üreticilerin birinci ürün beyannamesi başvuruları tamamlanırken bu yıl 7 bin 570 dekar saha sulama programına alındı. Bucak Sulama Birliği Başkanı Engin Ölçer yaptığı açıklamada “Çiftçilerimiz 1 Şubat -15 mart 2022 tarihleri arasında başvuruları alınarak birinci ürün beyannamesi alınarak SUTEP sistemine girişleri yapılarak üreticiler arpa, buğday, çörek otu, pancar, mısır, fidan, meyve, haşhaş, tiritikale. Sebze ve benzeri ürünler ile geçmiş yıllar ortalaması yakalanmıştır. Bu yılki sulama sezonu hava şartlarına bağlı olarak muhtemelen mayıs ayının ikinci haftasında başlayabilir” dedi. Birlik Başkanı Engin Ölçer ikinci ekim olarak yapılan mısır ve benzeri ürünler için su verilmesinin Onaç barajının net su rezervi göz önünde bulundurularak karar verileceğini belirtti. Onaç Barajı 3 bin 56 kilometre göl alanında 17 bin 50 metre küp su kapasitesine 2 milyon 200 bin ölü su kapasitesine sahip. Barajın yıllık 17 bin 700 dekar alana sulama hizmeti verebilirken, bölgenin son yıllarda kuraklık geçmesi, bu yıl yeterli yağış olmasına rağmen bu yıl kullanılabilir su oranın 1, 1.5 milyon metre küp civarın da olduğu belirtiliyor.  Onaç Barajı geçen yıl 13 bin 285 dekar sahada sulama suyu kullanılırken yıllık ortalama sulanan alan 6 bin 500 dönüm civarında oluyor.   
BURDUR’ un Bucak ilçesinde taşkınlardan korunma ve sulama amacı ile yapılan Onaç Baraj gölünden bu yılki sulama sezonunda 7 bin 570 dekar saha sulanması bekleniyor.

Yapımına 1995 yılında başlanarak 2001 yılında cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından telekonferans sistemi ile açılan, aşırı yağışlarda Bucak ve Kestel ovalarını taşkından koruyan ve sulama amaçlı yapılan Onaç Barajı sulamada bölgeye üretime ve ekonomiye büyük katkı veriyor. Bucak Sulama Birliği 2022 yılı sulama sezonuna yönelik çalışmalar kapsamında üreticilerin birinci ürün beyannamesi başvuruları tamamlanırken bu yıl 7 bin 570 dekar saha sulama programına alındı. Bucak Sulama Birliği Başkanı Engin Ölçer yaptığı açıklamada “Çiftçilerimiz 1 Şubat -15 mart 2022 tarihleri arasında başvuruları alınarak birinci ürün beyannamesi alınarak SUTEP sistemine girişleri yapılarak üreticiler arpa, buğday, çörek otu, pancar, mısır, fidan, meyve, haşhaş, tiritikale. Sebze ve benzeri ürünler ile geçmiş yıllar ortalaması yakalanmıştır. Bu yılki sulama sezonu hava şartlarına bağlı olarak muhtemelen mayıs ayının ikinci haftasında başlayabilir” dedi. Birlik Başkanı Engin Ölçer ikinci ekim olarak yapılan mısır ve benzeri ürünler için su verilmesinin Onaç barajının net su rezervi göz önünde bulundurularak karar verileceğini belirtti.

Onaç Barajı 3 bin 56 kilometre göl alanında 17 bin 50 metre küp su kapasitesine 2 milyon 200 bin ölü su kapasitesine sahip. Barajın yıllık 17 bin 700 dekar alana sulama hizmeti verebilirken, bölgenin son yıllarda kuraklık geçmesi, bu yıl yeterli yağış olmasına rağmen bu yıl kullanılabilir su oranın 1, 1.5 milyon metre küp civarın da olduğu belirtiliyor.  Onaç Barajı geçen yıl 13 bin 285 dekar sahada sulama suyu kullanılırken yıllık ortalama sulanan alan 6 bin 500 dönüm civarında oluyor.   

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.