BTB’den Kuraklığa Dayanıklı Yem Bitkileriyle Geleceğe Yatırım
BTB’den Kuraklığa Dayanıklı Yem Bitkileriyle Geleceğe Yatırım
Kemer’de 200 Dekarlık Arazide Yem Şalgamı Hasadı Yapıldı, Türkiye’de İlk Olan Sorgum Bitkisi Deneme Tarlasına Ekildi
Burdur Ticaret Borsası (BTB), kuraklığa karşı dayanıklı yem bitkilerinin yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Kemer ilçesinde 40 üreticiye %100 hibeli olarak dağıtılan Ot Tipi Yem Şalgamı tohumlarıyla 200 dekarlık alanda yapılan üretimin hasadı, Tarla Günü Etkinliği ile gerçekleştirildi. Ayrıca Türkiye’ye bu yıl ilk kez getirilen Sorgum Bicolar Monocot bitkisi için de deneme ekimi yapıldı.
Gündüzalp: “Ya Suyu Tüketip Göç Edeceğiz, Ya da Radikal Adımlar Atacağız”
Etkinlikte konuşan BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, su kıtlığına dikkat çekerek, üreticilere önemli bir çağrıda bulundu:
“Ya su kaynaklarımız tükenene kadar mısır ekip, sonrasında fakirliğimizi sırtlayıp bu toprakları terk edeceğiz. Ya da çocuklarımız için radikal adımlar atarak, kuraklığa dayanıklı yem bitkilerine yöneleceğiz. Karar, bu toprakların sahibi olan sizlerin!”
Yem Şalgamı ve Sorgum, Suyla Dost Tarımın Temsilcisi
Silajlık mısıra göre neredeyse hiç su istemeyen yem şalgamı ve sorgum gibi bitkilerle önemli oranda su tasarrufu sağlandığını belirten Başkan Gündüzalp:
“Silajlık mısırda 1 dekarlık alana ortalama 500 ton su gerekirken, bu bitkiler mevsim yağışlarıyla gelişiyor. En fazla bir veya iki sulama yeterli oluyor,” dedi.
Kuraklık, Temel Ürünlerde %35’e Varan Rekolte Kaybına Yol Açtı
2024 yılında Burdur genelinde anason, buğday, arpa ve şeker pancarında kuraklığa bağlı olarak %35’e varan verim kaybı yaşandığını açıklayan Gündüzalp:
“Şeker pancarında 80 bin ton, arpada 40 bin ton, buğdayda ise 30 bin tonun üzerinde kaybımız oldu. Tüm bunlar bize, üretim modelimizi yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini gösteriyor.”
Mısır Üretimi Azalmıyor, Su Kaynakları Tükeniyor
Tüm bu olumsuz tabloya rağmen silajlık mısır üretiminin önceki yıllarla aynı düzeyde olduğunu ifade eden Gündüzalp:
“Bazı köylere içme suyu bile verilemezken, aynı düzeyde mısır hasadı alınabiliyorsa, bu durumun tek açıklaması kaçak ve kontrolsüz sulamadır,” uyarısında bulundu.
BTB, Alternatif Ürünlerle Üretimi Güçlendirmeye Kararlı
Tarım ve hayvancılıkta az su tüketen, verimli yem bitkileri ile üretimi güçlendirme hedefinde olduklarını vurgulayan Gündüzalp, şu ifadeleri kullandı:
“Yem Şalgamı’ndan aldığımız başarıyı, Burdur’un diğer ilçelerine yaymayı hedefliyoruz. Sorgum Bicolar Monocot, Türkiye’de ilk kez burada denenecek. Elde edeceğimiz veriler ışığında, bu yeni yem bitkilerini Burdur geneline yayacağız. Aynı zamanda alternatif bitkisel ürünlerin denemelerini de yaparak, üreticilerimize yeni gelir kapıları açmayı planlıyoruz.”
Tarla Günü’nde Geniş Katılım
Kemer ilçesinde düzenlenen Tarla Günü etkinliğine; Kemer Kaymakamı İbrahim Cesur, Kemer Belediye Başkanı İsmail Asan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hamdi Altınışık, kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı.
Burdur HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.