ONAÇ BARAJ GÖLÜ KURUYOR

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 18.02.2022 - 15:10, Güncelleme: 18.02.2022 - 16:22
 

ONAÇ BARAJ GÖLÜ KURUYOR

BURDUR’ un Bucak ilçesinde bulunan Onaç Barajı doluluk oranı yüzde 19’a yükselirken, 21 yılın en kurak dönemini yaşayan göl her geçen gün kuruyor.
Bucak ilçesinde yapımına 1995 yılında başlanarak 2001 yılında Cumhurbaşkanı,  dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından telekonferans sistemi ile açılışı yapılan Onaç Baraj gölü son 21 yılın en kurak ve susuzluğunu yaşıyor. Taşkınlardan koruma ve tarımda sulama amaçlı yapılan Onaç Barajı üç bin 56 kilometre göl alanında 17 bin 50 metre küp su kapasitesine sahip. Barajın yıllık bin 854 hektar alana sulama hizmeti veriyor. SON 4 YILLIK KURAKLIKTA BİLE BU KADAR SU SEVİYESİ DÜŞMEMİŞTİ Bucak ve bölgesinde son dört yıldır art arda yaşanan kuraklıklarda su seviyesi her geçen yıl düşerken, geçen yıl yaz ve kış aylarında yaşanan kuraklıklarda şubat ayında Onaç Baraj gölünde su seviyesi oranı yüzde 26 olurken, bu yıl kış aylarının yağışlı ve karlı geçmesine rağmen baraj göl seviyesi yüzde 19’larda kaldı.  Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal “ Onaç Barajı taşkınlardan koruma ve tarımsal alanların sulanması için yapılan bir barajdır, bölgemizde 2018 yılında başlayan yaz ve kış kuraklıklarında baraj göl seviyesi zaman zaman artış ve düşüşler yaşanmış, sulama mevsimi sonrasında kış aylarında göl su seviyesi yükseliyordu. Geçen yıl şubat ayında yüzde 26 su seviyesi bulunurken bu yıl aynı ayda yüzde 19 oldu” dedi. GÖL SUSUZLUKTAN KURUYOR Bucak’ta yapımı 1995 yılında başlanarak 2001 yılında hizmete açılan ve 17 bin 50 metre küp su seviyelerini koruyan ve yağışlı yıllarda tam doluluğa ulaştıktan sonra alttan ve üsten tahliye edilen Onaç Baraj gölü son yılların en düşük su seviyesi ile adeta kuruyor. Gölü besleyen akar su olmadığından tamamıyla yağışlarla beslenen Onaç Baraj gölünde bu yıl tarımsal alanların sulama riski de bulunuyor.          KULLANILABİLİR SU ORANA 850 BİN METRE KÜP Onaç Baraj gölünün ortalama 16 metre yüksekliği bulunurken 1.5 metre su seviyesi ile 2 milyon 950 metre küp su bulunuyor. Gölün su seviyesi 2 milyon 100 metre küpü ölü su bölgesi oluşurken kullana bilinecek su seviyesi 850 bin metre küp.         
BURDUR’ un Bucak ilçesinde bulunan Onaç Barajı doluluk oranı yüzde 19’a yükselirken, 21 yılın en kurak dönemini yaşayan göl her geçen gün kuruyor.

Bucak ilçesinde yapımına 1995 yılında başlanarak 2001 yılında Cumhurbaşkanı,  dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından telekonferans sistemi ile açılışı yapılan Onaç Baraj gölü son 21 yılın en kurak ve susuzluğunu yaşıyor. Taşkınlardan koruma ve tarımda sulama amaçlı yapılan Onaç Barajı üç bin 56 kilometre göl alanında 17 bin 50 metre küp su kapasitesine sahip. Barajın yıllık bin 854 hektar alana sulama hizmeti veriyor.

SON 4 YILLIK KURAKLIKTA BİLE BU KADAR SU SEVİYESİ DÜŞMEMİŞTİ

Bucak ve bölgesinde son dört yıldır art arda yaşanan kuraklıklarda su seviyesi her geçen yıl düşerken, geçen yıl yaz ve kış aylarında yaşanan kuraklıklarda şubat ayında Onaç Baraj gölünde su seviyesi oranı yüzde 26 olurken, bu yıl kış aylarının yağışlı ve karlı geçmesine rağmen baraj göl seviyesi yüzde 19’larda kaldı.  Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal “ Onaç Barajı taşkınlardan koruma ve tarımsal alanların sulanması için yapılan bir barajdır, bölgemizde 2018 yılında başlayan yaz ve kış kuraklıklarında baraj göl seviyesi zaman zaman artış ve düşüşler yaşanmış, sulama mevsimi sonrasında kış aylarında göl su seviyesi yükseliyordu. Geçen yıl şubat ayında yüzde 26 su seviyesi bulunurken bu yıl aynı ayda yüzde 19 oldu” dedi.

GÖL SUSUZLUKTAN KURUYOR

Bucak’ta yapımı 1995 yılında başlanarak 2001 yılında hizmete açılan ve 17 bin 50 metre küp su seviyelerini koruyan ve yağışlı yıllarda tam doluluğa ulaştıktan sonra alttan ve üsten tahliye edilen Onaç Baraj gölü son yılların en düşük su seviyesi ile adeta kuruyor. Gölü besleyen akar su olmadığından tamamıyla yağışlarla beslenen Onaç Baraj gölünde bu yıl tarımsal alanların sulama riski de bulunuyor.         

KULLANILABİLİR SU ORANA 850 BİN METRE KÜP

Onaç Baraj gölünün ortalama 16 metre yüksekliği bulunurken 1.5 metre su seviyesi ile 2 milyon 950 metre küp su bulunuyor. Gölün su seviyesi 2 milyon 100 metre küpü ölü su bölgesi oluşurken kullana bilinecek su seviyesi 850 bin metre küp.       

 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Video
Video Galeride Aç
Video albümüne giderek videoya yorum yazabilir yada videoyu sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.