CHP Burdur Milletvekili Akbulut TMO'da Yaşanan Sıkıntıları Sordu

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 19.02.2024 - 16:35, Güncelleme: 19.02.2024 - 16:35
 

CHP Burdur Milletvekili Akbulut TMO'da Yaşanan Sıkıntıları Sordu

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TMO’dan randevu almakta zorlanan çiftçinin, mahsulünü komisyonculara belirlenen taban fiyatın da altında satmak zorunda kaldığını hatırlatarak, “Öngörüsüzlük nedeniyle çiftçinin mahsulü ortada kaldı. 2024 yılında üretici randevu almakta sıkıntı yaşayacak mı?” diye sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Akbulut, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde; “2024 yılında üretici randevu almakta sıkıntı yaşayacak mı?” diye sordu.   GÖREVİNİ HATIRLATTI   TMO'nun sorumluluklarını hatırlatan Akbulut, “Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 'temel ilkeleri' misyonunda; ‘faaliyet alanına giren tarımsal ürün piyasalarını düzenleyerek üretici ve tüketiciyi koruyacak tedbirler almak, olağanüstü hal stoku bulundurmak, afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet tekelini işletmek.’ Vizyonunda; ‘Başta hububat olmak üzere faaliyet alanındaki tarımsal ürün piyasalarında istikrar sağlayan; paydaşlara güven veren, dinamik, yetkin ve çağın gerekleriyle uyumlu tarım sektörünün örnek ve önder kuruluşu olmak.’ Temel Değerler kısmında ise; ‘Güvenilirlik, hızlı ve etkin karar alma, kaliteli hizmet, üretici ve tüketici memnuniyeti, sürdürülebilirlik, hesap verebilirlik, yenilikçilik’ olarak tanımlama yapılmaktadır” dedi.   ÇİFTÇİLERİMİZ RANDEVU ALMAKTA ZORLANIYOR   Yaşanan aksaklıkları anımsatan Akbulut, aksaklıklar nedeniyle üreticinin mahsulünü komisyonculara taban fiyatın da altında satmak zorunda kaldığına işaret ederek, şunları söyledi: “2023 yılı hububat alım sürecinde yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler kurumun hububat üretiminde, başta buğday olmak üzere hangi ürünün üretiminin pik yapacağı, hangi mahsulün hasadının ne miktarda olacağı öngörülerinden uzak bir yapıda olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çiftçilerimiz randevu almakta zorlanmış, TMO aldığı ürünü silolarına sığdıramamış, bu sebeple çiftçi mahsulünü komisyonculara belirlenen taban fiyatın da altında satmak zorunda kalmış, kurum yurttaşlardan yer ve arazi kiralayarak depolama eksiklerini gidermeye çalışmıştır.”   SİSTEM SIKINTILARI ÇÖZÜME KAVUŞTU MU?   Burdur'da da benzer problemlerin yaşandığını ve bu kargaşa ortamının üreticileri paniğe sevk ettiğini dile getiren Akbulut, “Uzmanların tahminlerine göre 2024 yılında buğday başta olmak üzere rekor hububat üretimi bekleniyor” ifadelerini kullandı. Akbulut, bu bilgiler ışığında; şu sorulara yanıt istedi. 1- 2023 Yılında Burdur TMO çeşitlerine göre ne kadar Hububat alımı yapmıştır? 2- 2023 yılı Burdur TMO Burdur ili dışından silo veya depolarına Hububat alımı yapmış mıdır? Yapıldıysa bu alımlar hangi il/ilçe' den yapılmıştır? 3- Burdur ili için kurumunuzun 2024 yılı Hububat alım tahmini bulunmakta mıdır? 4- Burdur ilinde 2023 yılında yaşanan siloların yetersizliği, depolama alanı eksikliği gibi sorunlar için ne gibi önlemler alınmıştır? 5- 2023 yılında çiftçilerimizin yaşadığı randevu alma problemleri ve sistem sıkıntıları çözüme kavuşmuş mudur? 6- 2024 Hububat ve Buğday alım taban fiyatı üreticiyi yine komisyonculara muhtaç bırakacak mıdır?”
CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TMO’dan randevu almakta zorlanan çiftçinin, mahsulünü komisyonculara belirlenen taban fiyatın da altında satmak zorunda kaldığını hatırlatarak, “Öngörüsüzlük nedeniyle çiftçinin mahsulü ortada kaldı. 2024 yılında üretici randevu almakta sıkıntı yaşayacak mı?” diye sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Akbulut, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde; “2024 yılında üretici randevu almakta sıkıntı yaşayacak mı?” diye sordu.

 

GÖREVİNİ HATIRLATTI

 

TMO'nun sorumluluklarını hatırlatan Akbulut, “Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 'temel ilkeleri' misyonunda; ‘faaliyet alanına giren tarımsal ürün piyasalarını düzenleyerek üretici ve tüketiciyi koruyacak tedbirler almak, olağanüstü hal stoku bulundurmak, afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet tekelini işletmek.’ Vizyonunda; ‘Başta hububat olmak üzere faaliyet alanındaki tarımsal ürün piyasalarında istikrar sağlayan; paydaşlara güven veren, dinamik, yetkin ve çağın gerekleriyle uyumlu tarım sektörünün örnek ve önder kuruluşu olmak.’ Temel Değerler kısmında ise; ‘Güvenilirlik, hızlı ve etkin karar alma, kaliteli hizmet, üretici ve tüketici memnuniyeti, sürdürülebilirlik, hesap verebilirlik, yenilikçilik’ olarak tanımlama yapılmaktadır” dedi.

 

ÇİFTÇİLERİMİZ RANDEVU ALMAKTA ZORLANIYOR

 

Yaşanan aksaklıkları anımsatan Akbulut, aksaklıklar nedeniyle üreticinin mahsulünü komisyonculara taban fiyatın da altında satmak zorunda kaldığına işaret ederek, şunları söyledi: “2023 yılı hububat alım sürecinde yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler kurumun hububat üretiminde, başta buğday olmak üzere hangi ürünün üretiminin pik yapacağı, hangi mahsulün hasadının ne miktarda olacağı öngörülerinden uzak bir yapıda olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çiftçilerimiz randevu almakta zorlanmış, TMO aldığı ürünü silolarına sığdıramamış, bu sebeple çiftçi mahsulünü komisyonculara belirlenen taban fiyatın da altında satmak zorunda kalmış, kurum yurttaşlardan yer ve arazi kiralayarak depolama eksiklerini gidermeye çalışmıştır.”

 

SİSTEM SIKINTILARI ÇÖZÜME KAVUŞTU MU?

 

Burdur'da da benzer problemlerin yaşandığını ve bu kargaşa ortamının üreticileri paniğe sevk ettiğini dile getiren Akbulut, “Uzmanların tahminlerine göre 2024 yılında buğday başta olmak üzere rekor hububat üretimi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Akbulut, bu bilgiler ışığında; şu sorulara yanıt istedi.

1- 2023 Yılında Burdur TMO çeşitlerine göre ne kadar Hububat alımı yapmıştır?

2- 2023 yılı Burdur TMO Burdur ili dışından silo veya depolarına Hububat alımı yapmış mıdır? Yapıldıysa bu alımlar hangi il/ilçe' den yapılmıştır?

3- Burdur ili için kurumunuzun 2024 yılı Hububat alım tahmini bulunmakta mıdır?

4- Burdur ilinde 2023 yılında yaşanan siloların yetersizliği, depolama alanı eksikliği gibi sorunlar için ne gibi önlemler alınmıştır?

5- 2023 yılında çiftçilerimizin yaşadığı randevu alma problemleri ve sistem sıkıntıları çözüme kavuşmuş mudur?

6- 2024 Hububat ve Buğday alım taban fiyatı üreticiyi yine komisyonculara muhtaç bırakacak mıdır?”

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.