Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 03.04.2023 - 11:59, Güncelleme: 03.04.2023 - 12:01
 

Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi

BURDUR'un Hacılar köyünde bulunan Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllardaki kazıda çıkarılan kilimin desenleri, resim öğretmeni Hülya Altuğ tarafından ıslak dövme keçeye işlendi.
Burdur Belediyesi Kültür ve Sanat Atölyesi'nde 20 yıldır gönüllü eğitim veren resim öğretmeni Hülya Altuğ, 1950'li yıllarda Hacılar Büyük Höyük kazılarında bulunan kilimin desenlerini keçeye işledi. Altuğ, "Yaklaşık 2 yıldır ıslak dövme keçe çalışması yapıyoruz. Burdur'da 18'inci yüzyıldan itibaren ıslak dövme keçeciliği yapıldığının örneklerini görüyoruz" dedi.   Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllarda yapılan kazı sırasında çıkan kilimdeki desenleri keçe üzerine işlediğini söyleyen Altuğ, "Aynı desenleri, aynı motifleri birebir işledik. Motiflerimiz Anadolu desenleri içerisinde kilim desenleri, motifleri. Bu desenlerin bir çoğunu Hacılar Höyük'ten çıkan seramiklerin üzerinde de görebiliyoruz. Hacılar höyüğünden çıkan kilimimizin ölçüsü 195'e 110 santim. Biz bunu ıslak dövme keçeye 180'e 135 santim olarak uyguladık. Birebir aynı motifleri kullanarak çalışmamızı yaptık" diye konuştu.   Kültür ve Sanat Atölyesi'ndeki kursiyerlerin farklı kilim desenleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen resim öğretmeni Hülya Altuğ, "Geleneksel çatıyı bozmadan, geleneksel motiflemeyi bozmadan geçmişi günümüze taşımaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız için coğrafi bölge işareti almayı düşünüyoruz. Çok uzun yolumuz var. Ama tarihe iz bırakan bu tür çalışmaların hayatımızda olmasını, geleceğe taşımayı, bu perspektifte sanatsal kimliğin Burdur çerçevesinde devam etmesini istiyoruz. Bu misyon bence bu. Burdur'un kültürel mirasının bir harman olduğunu düşünüyorum. 18'inci yüzyıldan günümüze gelinceye kadar birçok keçe işleri yapılmış ama günümüze taşıyamamışız. İnşallah bizler coğrafi bölge işareti alarak Burdur'un kendi kimliğini kazanmasına faydamız olur diye düşünüyorum" dedi. (DHA)
BURDUR'un Hacılar köyünde bulunan Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllardaki kazıda çıkarılan kilimin desenleri, resim öğretmeni Hülya Altuğ tarafından ıslak dövme keçeye işlendi.

Burdur Belediyesi Kültür ve Sanat Atölyesi'nde 20 yıldır gönüllü eğitim veren resim öğretmeni Hülya Altuğ, 1950'li yıllarda Hacılar Büyük Höyük kazılarında bulunan kilimin desenlerini keçeye işledi. Altuğ, "Yaklaşık 2 yıldır ıslak dövme keçe çalışması yapıyoruz. Burdur'da 18'inci yüzyıldan itibaren ıslak dövme keçeciliği yapıldığının örneklerini görüyoruz" dedi.


 

Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllarda yapılan kazı sırasında çıkan kilimdeki desenleri keçe üzerine işlediğini söyleyen Altuğ, "Aynı desenleri, aynı motifleri birebir işledik. Motiflerimiz Anadolu desenleri içerisinde kilim desenleri, motifleri. Bu desenlerin bir çoğunu Hacılar Höyük'ten çıkan seramiklerin üzerinde de görebiliyoruz. Hacılar höyüğünden çıkan kilimimizin ölçüsü 195'e 110 santim. Biz bunu ıslak dövme keçeye 180'e 135 santim olarak uyguladık. Birebir aynı motifleri kullanarak çalışmamızı yaptık" diye konuştu.


 

Kültür ve Sanat Atölyesi'ndeki kursiyerlerin farklı kilim desenleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen resim öğretmeni Hülya Altuğ, "Geleneksel çatıyı bozmadan, geleneksel motiflemeyi bozmadan geçmişi günümüze taşımaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız için coğrafi bölge işareti almayı düşünüyoruz. Çok uzun yolumuz var. Ama tarihe iz bırakan bu tür çalışmaların hayatımızda olmasını, geleceğe taşımayı, bu perspektifte sanatsal kimliğin Burdur çerçevesinde devam etmesini istiyoruz. Bu misyon bence bu. Burdur'un kültürel mirasının bir harman olduğunu düşünüyorum. 18'inci yüzyıldan günümüze gelinceye kadar birçok keçe işleri yapılmış ama günümüze taşıyamamışız. İnşallah bizler coğrafi bölge işareti alarak Burdur'un kendi kimliğini kazanmasına faydamız olur diye düşünüyorum" dedi. (DHA)

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.