Tarım girdileri artışta

Gündem (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 22.03.2022 - 14:20, Güncelleme: 22.03.2022 - 14:23
 

Tarım girdileri artışta

Tarım girdileri artışta
ANTALYA Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ocak ayı tarımsal girdi fiyatları endeksini (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarımsal girdi fiyatları endeksinin aylık yüzde 10.12 ve yıllık yüzde 57.26 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakamlar, önceki ayda olduğu gibi aylıkta ve yıllıkta endeks tarihinin rekorları olmuştur. 2021 yılı Mart ayından itibaren aylık ve yıllık tarımsal girdi enflasyonları, son 6 yılın rekorlarını kırmaya devam etmektedirö dedi. Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında Ocak ayı itibarıyla, aylıkta yüzde 10.57, yıllıkta ise yüzde 60.78’lik artış ilan edildiğini belirten Çandır, tohumda aylık yüzde 8.41 gerileme olurken, enerjide yüzde 37.91, gübrede yüzde 5.51, veteriner hizmetlerinde yüzde 11.34, yemde yüzde 4.06 artış olduğuna dikkat çekti. ARTIŞ DEVAM EDECEK KAYGISI Tarımsal girdi fiyatlarının Ocak ayında 2021 yılı Aralık ayına göre hem aylık hem de yıllık bazda ortalama iki kat artış gösterdiğini kaydeden Çandır, “TÜİK tarafından ilan edilen Şubat ayı yurtiçi ve yurtdışı üretici ile tarımsal üretici fiyatları endekslerinin de artmaya devam etmesinin etkisiyle önümüzdeki aylarda tarımsal girdi fiyatlarının hızla artacağını öngörebilirizö dedi. Başkan Ali Çandır, TÜİK tarafından Ocak ayı tarımsal üretici fiyat endeksinin (Tarım-ÜFE) aylık yüzde 14.83 ve yıllık yüzde 52.00 olarak ilan edildiğini anımsattı. Tarımsal girdi fiyatları tarımsal üretici fiyatlarından düşük olması durumunda tarımın sürdürülebilir olacağına işaret eden Çandır, “Ancak bu durumda tarımsal üreticiler, varlıklarını ve faaliyetlerini sürdürebilir. Ocak ayı da dahil olmak üzere son 6 aydır ilan edilen rakamlar gösteriyor ki, tarımsal üreticiler aylık ve yıllık olarak sürekli zarar etmektedirö dedi. Ali Çandır, üreticinin üzerinde biriken bu yükün bir şekilde tüketiciye yansıyacağı uyarısında bulundu. FOTOĞRAFLI  
Tarım girdileri artışta

ANTALYA Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ocak ayı tarımsal girdi fiyatları endeksini (Tarım-GFE) değerlendirdi.

Tarımsal girdi fiyatları endeksinin aylık yüzde 10.12 ve yıllık yüzde 57.26 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakamlar, önceki ayda olduğu gibi aylıkta ve yıllıkta endeks tarihinin rekorları olmuştur. 2021 yılı Mart ayından itibaren aylık ve yıllık tarımsal girdi enflasyonları, son 6 yılın rekorlarını kırmaya devam etmektedirö dedi.

Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında Ocak ayı itibarıyla, aylıkta yüzde 10.57, yıllıkta ise yüzde 60.78’lik artış ilan edildiğini belirten Çandır, tohumda aylık yüzde 8.41 gerileme olurken, enerjide yüzde 37.91, gübrede yüzde 5.51, veteriner hizmetlerinde yüzde 11.34, yemde yüzde 4.06 artış olduğuna dikkat çekti.

ARTIŞ DEVAM EDECEK KAYGISI

Tarımsal girdi fiyatlarının Ocak ayında 2021 yılı Aralık ayına göre hem aylık hem de yıllık bazda ortalama iki kat artış gösterdiğini kaydeden Çandır, “TÜİK tarafından ilan edilen Şubat ayı yurtiçi ve yurtdışı üretici ile tarımsal üretici fiyatları endekslerinin de artmaya devam etmesinin etkisiyle önümüzdeki aylarda tarımsal girdi fiyatlarının hızla artacağını öngörebilirizö dedi.

Başkan Ali Çandır, TÜİK tarafından Ocak ayı tarımsal üretici fiyat endeksinin (Tarım-ÜFE) aylık yüzde 14.83 ve yıllık yüzde 52.00 olarak ilan edildiğini anımsattı. Tarımsal girdi fiyatları tarımsal üretici fiyatlarından düşük olması durumunda tarımın sürdürülebilir olacağına işaret eden Çandır, “Ancak bu durumda tarımsal üreticiler, varlıklarını ve faaliyetlerini sürdürebilir. Ocak ayı da dahil olmak üzere son 6 aydır ilan edilen rakamlar gösteriyor ki, tarımsal üreticiler aylık ve yıllık olarak sürekli zarar etmektedirö dedi.

Ali Çandır, üreticinin üzerinde biriken bu yükün bir şekilde tüketiciye yansıyacağı uyarısında bulundu.

FOTOĞRAFLI

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.